Дата введення в обіг: 25 травня 2017 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 40000 40000 Серія: Інші монети Присвячена запуску електричного трамвая в місті Києві. Електричний трамвай був створений винахідником та відомим інженером Вернером фон Сіменсом. У 1881 році його фірма відкрила перше у світі трамвайне сполучення між Берліном і Ліхтерфельдом. Того самого року електричні потяги стали курсувати вулицями Парижа. У червні 1892 року в Києві по одному з найкрутіших у місті Олександрівському узвозі (нині ? Володимирський) рушив електричний трамвай. Його маршрут пролягав від Царської площі до Нижньої площі (тепер Європейська і Поштова). Винахід Сіменса виявився дуже корисним для `міста на семи пагорбах`. На кінець ХІХ століття Київ мав майже 50 кілометрів електрифікованих трамвайних колій.

Дата введення в обіг: 14 травня 2019 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 40000 40000 Серія: Інші монети Присвячена відомій українській кіностудії, за багаторічну історію якої створено велику кількість популярних фільмів. Одеська кіностудія художніх фільмів організована у 1919 році на основі кількох приватних виробництв (“Мірограф” (1907), “Мізрах” (1914), кінофабрика К. Борисова та кінофабрика Д. Харитонова). На кіностудії свою творчу діяльність розпочав О. Довженко (фільми “Звенигора”, “Арсенал”), працював Л. Курбас (“Шведський сірник”), художник і режисер І. Кавалерідзе (“Злива”), відбулося творче становлення К. Муратової, тут працювали актори М. Заньковецька, Н. Ужвій, Г. Юра та багато інших. Одеська кіностудія – улюблене місце творчості багатьох відомих режисерів. На кіностудії знято більше 300 фільмів, побудовано понад 1 500 декорацій до популярних фільмів, серед яких – “В’язень замку Іф”, “Місце зустрічі змінити не можна”, “У пошуках капітана Гранта”, “Десять негренят”, “Зелений фургон”, “Д’Артаньян і три мушкетери” та інші.

Цена монеты в подарочном буклете 570 грн. Цена монеты в капсуле 540 грн Дата введення в обіг: 15 квiтня 2019 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 40000 40000 Серія: Інші монети Присвячена історичній місцевості, сповненій славними козацькими традиціями, у центрі якої розташована одна з її окрас – Свято-Троїцький Мотронинський монастир. Холодний Яр –реліктовий лісовий масив (Кам’янський район Черкаської області), де серед пам’яток природи найвідомішою є тисячолітній дуб, названий на честь Максима Залізняка. Ця територія зберегла багато археологічних пам’яток різних епох. Саме з Холодного Яру навесні 1768 року почався соціальний та національно-визвольний рух 1768–1769 років у Правобережній Україні – Коліївщина. У 1840-х роках тут побував Тарас Шевченко, який згадує про Холодний Яр у поетичних творах “Гайдамаки” та “Холодний яр”. У 1919–1922 роках під прапором Української Народної Республіки діяли повстанці Холодноярської Республіки.

Дата введення в обіг: 29 жовтня 2004 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 нейзильбер 12.8 31,0 звичайна рифлений 30000 30000 Серія: Інші монети Присвячена атомній енергетиці, яка є лідером в енергетичній галузі України, має стратегічно важливе значення для її економіки, забезпечуючи близько 50% потреб країни в електроенергії. Ці показники надалі зростатимуть завдяки пуску в цьому році нових атомних енергоблоків – другого Хмельницької та четвертого Рівненської атомних електростанцій, які введені в експлуатацію з дотриманням сучасних вимог і норм безпеки. Добудова цих блоків відбувалася без залучення іноземних кредитів, за підтримки міжнародних організацій, які приділяють велику увагу питанням їх майбутнього безпечного функціонування.

Дата введення в обіг: 24 грудня 1998 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 нейзильбер 12.8 31,0 звичайна рифлений 100000 100000 Серія: Інші монети Присвячена 50-річчю Загальної декларації прав людини. Декларацію `як завдання, до виконання якого мусять прагнути всі народи і всі держави`, прийняла і проголосила Генеральна Асамблея ООН на своїй третій сесії, що відбулася у Парижі 10 грудня 1948 року. В підготовці проекту декларації брала участь Україна, яка була у складі Комісії ООН з прав людини. На аверсі монети у центрі зображено малий Державний Герб України. Навколо зображення розміщені написи УКРАЇНА, 1998, 2 ГРИВНІ. На реверсі монети на тлі земної кулі зображено логотип 50-річчя Загальної декларацій прав людини. Навколо зображення розміщені написи, розділені двома крапками ЗАГАЛЬНА ДЕКЛАРАЦІЯ ПРАВ ЛЮДИНИ та ВСІ ПРАВА ЛЮДИНИ ДЛЯ ВСІХ.

Серія: Інші монети Присвячена українській таємній організації, що виникла в Києві наприкінці 1845 року, що було одним з проявів піднесення національного руху та активізації загальнослов’янського руху. Кирило-Мефодіївському товариству належить визначне місце в розвитку національно-політичної та історичної думки, становленні української ідеї. Провідну роль в товаристві відігравали М. Костомаров, П. Куліш, Т. Шевченко, М. Гулак, Г. Андрузький, В. Білозерський. На аверсі монети розміщено: угорі на дзеркальному тлі – малий Державний Герб України, по обидва боки від якого – 2020, над гербом – напис УКРАЇНА; під гербом – номінал монети 5/ГРИВЕНЬ; по обидва боки від герба та написів – стилізовані пагони з листками; написи на матовому тлі: КNИГИ/ БУТТЯ/ УКРАЇN-/СЬКОГО/ NАРОДУ (ліворуч), СТАТУТ/ СЛОВ’ЯN-/СЬКОГО/БРАТСТВА/СВ. КИРИЛА/ І МЕФОДІЯ (праворуч); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу). На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено портрети членів товариства: Т. Шевченка (ліворуч), М. Костомарова (по центру), П. Куліша (праворуч), унизу – відбиток сургучевої печатки; написи: КИРИЛО-МЕФОДІЇВСЬКЕ ТОВАРИСТВО (угорі півколом), 175/РОКІВ (над портретами), ТАРАС ШЕВЧЕНКО (під портретом Т. Шевченка), МИКОЛА КОСТОМАРОВ (під портретом М. Костомарова), ПАНТЕЛЕЙМОН КУЛІШ (під портретом П. Куліша), «І ПІЗНАЄТЕ ІСТИНУ, І ІСТИНА ВИЗВОЛИТЬ ВАС» (півколом над відбитком печатки).

Маяки України Дата введення в обіг: 22 липня 2021 Технічні характеристики Номінал 5 Метал нейзильбер Маса, г 16.54 Діаметр, мм 35,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт рифлений Тираж, шт. 35000 Серія: Інші монети Присвячена засобам навігаційного обладнання – маякам. В Україні, яка розташована на перетині торгових шляхів Східної Європи і Середземноморського басейну та має понад 2 500 км морського узбережжя, налічуються десятки маяків, кожен із яких має власне ім’я, історію та форму. Маяки не лише виконують функцію забезпечення судноплавства, а також є надбанням національної культурної спадщини України. На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, написи: УКРАЇНА (під гербом), 2021 (праворуч від герба); у центрі – композиція: на тлі стилізованих хвиль – фрагмент карти України, на береговій лінії якої крапками позначені маяки; номінал монети – 5/ГРИВЕНЬ (унизу на дзеркальному тлі); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від карти). На реверсі монети розміщено: у центрі на тлі лімба компаса – зображення рози вітрів, що символізує правильний вибір шляху та щасливе його завершення, навколо якої на тлі стилізованих хвиль зображено маяки та їхні назви: СТАНІСЛАВ-/АДЖИГОЛЬСЬКИЙ ЗАДНІЙ (угорі ліворуч), ЗМІЇНИЙ (ліворуч), ЄВПАТОРІЙСЬКИЙ (унизу ліворуч), МЕГАНОМСЬКИЙ (унизу), ІЛЛІНСЬКИЙ (унизу праворуч), БИРЮЧИЙ (праворуч); угорі – чайки та напис МАЯКИ/УКРАЇНИ.

Українські рятівники Дата введення в обіг: 15 вересня 2021 Технічні характеристики Номінал 5 Метал нейзильбер Маса, г 16.54 Діаметр, мм 35,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт рифлений Тираж, шт .40000 Серія: Інші монети Присвячена представникам героїчної професії рятувальника – однієї з найнебезпечніших і найскладніших, покликаної захищати населення і територію держави від проявів природних лих і техногенних катастроф. Рятувальники, яким притаманні звитяга і мужність, готовність до самопожертви в ім’я збереження життя інших, працюють на землі й під землею, на воді й під водою, у будь-яку пору року, час доби та за будь-яких погодних умов. З метою привернення уваги широких верств громадськості до питань цивільного захисту Державна служба України з надзвичайних ситуацій постійно модернізується, організовує навчання населення основам безпеки життєдіяльності, проводить акції під гаслом “ЗАПОБІГТИ. ВРЯТУВАТИ. ДОПОМОГТИ” На аверсі монети на дзеркальному тлі, в обрамленні стилізованого рослинного орнаменту розміщено: напис УКРАЇНА (угорі); у центрі – логотип Державної служби з надзвичайних ситуацій; малий Державний Герб України (ліворуч від логотипа); рік карбування монети – 2021 (праворуч від логотипа); номінал – 5 ГРИВЕНЬ (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч, під роком карбування). На реверсі монети на матовому тлі зображено рятувальника з дитиною на руках; дзеркальний абрис рятувального гелікоптера (угорі); написи: ЗАПОБІГТИ!/ВРЯТУВАТИ!/ДОПОМОГТИ! (ліворуч).

Цена монеты в подарочном буклете 320 грн Дата введення в обіг: 26 грудня 2017 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 35000 35000 Серія: Інші монети Присвячена діяльності міжнародної координаційної надбудови українських громад у діаспорі, яка протягом 50 років представляє інтереси мільйонів українців у світі. Метою діяльності СКУ є поширення на планеті принципів демократії, захист прав людини, підтримка незалежності, територіальної цілісності, національної ідентичності та економічного розвитку України - духовної Батьківщини українців, які проживають за її межами. З 2003 року СКУ визнаний економічною та соціальною радою Організації Об`єднаних Націй як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом.

Номінал: 5 грн Дата введення в обіг: 29.11.2023 Матеріал: нейзильбер Буклет Докладніше Опис: Пам`ятна монета присвячена українській мові. Мова – не лише засіб спілкування, але й носій багатої культурної спадщини, це частина нашого генетичного коду. Саме мова в надскладний момент історії України стала фундаментом нашого єднання, нашою зброєю. Сьогодні українською мовою промовляє дух свободи, який вражає весь світ. На аверсі монети розміщено: стилізовану літеру Ї із соловейком, що символізує мелодійність та співучість української мови, у центрі літери – малий Державний Герб України; на дзеркальному тлі монети розміщено текстуру із контурів літер української абетки, що асоціативно нагадує гніздо, яке є символом дому та оберегом родини; унизу – напис УКРАЇНА, номінал монети 5 та графічний знак гривні, рік карбування монети – 2023 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України. На реверсі монети розміщено стилізовану композицію, що складається з літер української абетки; у композиції виділені літери Ґ, Ї, Є, І, що вирізняють українську мову фонетично і графічно серед культур, що послуговуються кирилицею. Серед фактурних літер композиції вирізняються літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів “наша мова України”. Елементи композиції реверсу підкреслюють інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої, інформаційні мережі. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 75000/75000 Маса, г: 16.54 Діаметр, мм: 35 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: рифлений

Номінал: 5 грн Дата введення в обіг: 14.02.2024 Матеріал: нейзильбер Буклет Докладніше Опис: Пам’ятна монета “Кохання”, присвячена таємничій симфонії емоцій, яка розквітає в серцях людей. Дивовижному почуттю, яке протягом століть надихало поетів, художників, музикантів та мрійників. На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: стилізовану у вигляді серця троянду, у графічне полотно якої вписано слово “кохання” найпоширенішими мовами світу, що підкреслює універсальність та безмежність цього почуття, яке не знає кордонів та мовних бар’єрів; малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА (крапки над літерою “ї” зображено у формі серця), номінал 5 та графічний символ гривні (угорі над трояндою); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (над стеблом троянди), напис 20 / 24 (унизу). На реверсі монети на дзеркальному тлі рельєфно зображено серце, від якого рівномірно розходяться хвилі. Стилізована композиція є символом щирого та всеосяжного кохання, вібрації якого сягають найпотаємніших глибин душі. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 50000/50000 Маса, г: 16.54 Діаметр, мм: 35 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: рифлений

Номінал: 5 грн Дата введення в обіг: 01.03.2024 Матеріал: нейзильбер Буклет Докладніше Опис: Пам’ятна монета “Батьківське щастя” присвячена найдорожчому в житті – щастю бути батьками, трепету перших обіймів та безумовній любові до малюка. На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено композицію: батьківські руки, які ласкаво тримають ніжки немовляти, що символізує довіру, відчуття захисту та любов, яка єднає сім’ю (по центру); напис УКРАЇНА (угорі по центру), під яким малий Державний Герб України, номінал 5 та графічний символ гривні, логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч від рук) та внизу по центру – рік карбування монети 2024 (нуль зображено у формі серця). На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено дитя, яке мирно спить на м’яких хмаринках серед іграшок (елемент оздоблення – тамподрук). Брязкальце, що сяє на тлі нічного неба, немов місяць, дарує відчуття спокою та затишку. Воно освітлює шлях дитини у світ мрій та фантазій, даруючи безтурботні сни. Художник: Яровий Владислав Скульптор: Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 100000/50000 Маса, г: 16.54 Діаметр, мм: 35 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: рифлений