Чорнобиль. Відродження. Кінь Пржевальського Цена в капсуле 1900 грн Цена в сувенирной упаковке 2100 грн Дата введення в обіг: 29 липня 2021 Технічні характеристики Номінал 5 Метал нейзильбер Маса, г 16.54 Діаметр, мм 35,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт рифлений Тираж, шт. 20000 Серія: Флора і фауна Присвячена символу відродження дикої природи, знаковій тварині заповідника – коню Пржевальського – єдиному існуючому виду диких коней, що збереглися донині в первісному вигляді, і який занесено до Міжнародної Червоної книги з природоохоронним статусом “на межі зникнення”. Монета розпочинає ряд монет “Чорнобиль. Відродження”. Парадокс, але техногенна катастрофа дала природі унікальний шанс на відродження, яким вона скористалася сповна. У 2016 році на території, що постраждала від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, було створено найбільший і наймолодший об’єкт природно-заповідного фонду України – Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Ця територія стала своєрідним резерватом для розмноження не лише типових, а й рідкісних червонокнижних представників живого світу. На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (угорі), написи: УКРАЇНА (під гербом); номінал монети – 5/ ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); у центрі – символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, що стала своєрідним резерватом для розмноження зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося, ведмедя бурого; по колу, на дзеркальному тлі написи: ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК (ліворуч), CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE; рік карбування – 2021 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (угорі). На реверсі монети на тлі пейзажу зображено коня Пржевальського (використано тамподрук), над яким на дзеркальному тлі написи: КІНЬ/ ПРЖЕВАЛЬСЬКОГО/ EQUUS FERUS PRZEWALSKII; угорі – коня та лоша.

Орлан білохвіст. Стоимость монеты в подарочном буклете 780 грн. Посвящена орлану-белохвосту — одному из крупнейших представителей хищных птиц Евразии, исчезающему виду, включенному в Красную книгу Украины и Европейский Красный список животных и растений, находящихся под угрозой исчезновения. На аверсе размещены малый Государственный Герб Украины, надписи: "УКРАЇНА / 2 / ГРИВНІ / 2019" и логотип Банкнотно-монетного двора НБУ. Все это добро обрамляет венок, составленный из изображений разнообразных фрагментов флоры и фауны. На реверсе монеты изображен орлан-белохвост в полете, с рыбкой в когтях (цветное изображение — ergo, использована тампопечать), и надписи полукругом: "ОРЛАН-БІЛОХВІСТ" (внизу) и "HALIAEETUS ALBICILLA" (справа). Украина(в обращении с 10.07.2019) 2019 Характеристики монетыНоминал: 2 гривны Тираж: 45000 шт. Материал: нейзильбер Качество: специальный анциркулейтед Диаметр: 31,00 мм. Вес: 12,80 г.

Цена монеты в капсуле 530 грн Цена монеты в подарочном буклете 550 грн Посвящена совке роскошной — редкому, скажем прямо — исчезающему виду бабочек, включенному в Красную книгу Украины. В Украине встречается локально в Полесье, лесостепных и степных районах, в Крыму. На аверсе монеты, в обрамлении традиционного для монет серии "Флора и фауна Украины" венка, образованного из изображений отдельных видов тех самых флоры и фауны, размещены малый Государственный Герб Украины и надписи: "УКРАЇНА/2/ГРИВНІ/2020", а также логотип Банкнотно-монетного двора НБУ. На реверсе монеты на зеркальном фоне изображена цветная роскошно раскрашенная тампопечатью совка и полукругом надписи: "СОВКА РОЗКІШНА" (вверху справа) и ее никнэйм по-латыни "STAUROPHORA CELSIA" (внизу слева). Украина(в обращении с 2.06.2020) Характеристики монеты Номинал: 2 гривны Тираж: 40000 шт. Материал: нейзильбер Качество: специальный анциркулейтед Диаметр: 31,00 мм. Вес: 12,80 г.

Дата введення в обіг: 26 листопада 2001 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 нейзильбер 12.8 31,0 звичайна рифлений 30000 30000 Серія: Флора і фауна Присвячена зникаючому виду хвойних дерев із цінною деревиною модрині польській Larix polonica Racib (родина соснових - Pinaceae), що поширений в українських Карпатах і занесений до Червоної книги України. Вирощують модрину польську в лісах, парках і ботанічних садах, зокрема в Кедринському та Скит Манявському заповідниках. На аверсі монет в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи в чотири рядки: УКРАЇНА, 2, ГРИВНІ, 2001 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монет зображено соснову гілку з шишкою та розміщено кругові написи: угорі - МОДРИНА ПОЛЬСЬКА,унизу - LARIX POLONICA RACIB.

Дата введення в обіг: 21 серпня 2001 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 нейзильбер 12.8 31,0 звичайна рифлений 30000 30000 Серія: Флора і фауна Присвячена одному з найстаріших зоопарків України. Миколаївський зоопарк входить до Європейської асоціації зоопарків та акваріумів і є одним з провідних центрів збереження та відтворення тварин у неволі, яких тут понад 350 видів. На аверсі монети розміщено зображення Мауглі з пантерою (логотип зоопарку), праворуч - розміщено зображення малого Державного Герба України та написи: УКРАЇНА, 2001, 2, ГРИВНІ та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено представників фауни різних континентів, що є в зоопарку, та розміщено кругові написи: МИКОЛАЇВСЬКИЙ ЗООПАРК (угорі), 100 РОКІВ (унизу).

Дата введення в обіг: 25 квiтня 2001 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 нейзильбер 12.8 31,0 звичайна рифлений 30000 30000 Серія: Флора і фауна Присвячена рисі звичайній (Lynx lynx), яка належить до ряду хижих звірів (Carnivora). Цінний хутровий звір поширений переважно в українських Карпатах. Невеликі популяції його збереглися у важкоприступних ділянках лісу в Маневицькому районі Волинської області. Занесено до Червоної Книги України. На аверсі монет в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи в чотири рядки: УКРАЇНА, 2, ГРИВНІ, 2001 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монет зображено рись з дитинчам, які сидять на гілці, та кругові написи: угорі – РИСЬ ЗВИЧАЙНА, внизу – LYNX LYNX.

Дата введення в обіг: 15 грудня 1999 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 нейзильбер 12.8 31,0 звичайна рифлений 50000 50000 Серія: Флора і фауна Присвячена єдиному виду гризунів родини соневих у фауні України, який зрідка трапляється у хвойно-широколистяних лісах рівнин, гір та у садах Полісся і Лісостепу (Рівненська, Київська та Черкаська області). Садова соня активна з настанням сутінок і вночі. На зиму впадає у сплячку до квітня. Гнізда робить переважно у дуплах і серед коріння. Живиться насінням дерев, фруктами, молюсками, комахами, яйцями та пташенятами, дрібними гризунами. З 1900 по 1980 роки на території України виявлено тільки 8 особин. Занесено до Червоної книги України у 1980 році. На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний герб України і написи у чотири рядки УКРАЇНА,2, ГРИВНІ, 1999. На реверсі монети зображено садову соню на малиновій гілочці, навколо - написи: СОНЯ САДОВА та ELIOMYS QUERCINUS.

Дата введення в обіг: 20 травня 1998 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 нейзильбер 12.8 31,0 звичайна рифлений 90000 90000 Серія: Флора і фауна Присвячена 100-річчю утворення першого в Україні степового заповідника `Асканія-Нова`, засновником якого був Фрідріх Фальц-Фейн. На аверсі монет розміщено зображення малого Державного Герба України на тлі степового пейзажу, що складається з окремих видів місцевої флори і фауни. Над гербом розміщені надписи: УКРАЇНА і 1998. Під зображенням на монеті із срібла зазначено: номінал - 10 ГРИВЕНЬ (у два рядки), вага - 31,1 (ліворуч), позначення та проба металу - Ag 925 (праворуч). На монеті із нейзільберу під зображенням зазначено номінал: 2 ГРИВНІ (у два рядки). На реверсі монет розміщена композиція, що складається із зображення степової кам`яної баби та динамічної групи акліматизованих у заповіднику тварин. Над зображенням по колу розміщено напис: АСКАНІЯ-НОВА. В нижній частині композиції розміщено зображення герба роду Фальц-Фейнів та напис по колу 100 РОКІВ.

Дата введення в обіг: 20 травня 1998 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 нейзильбер 12.8 31,0 анциркулейтед рифлений 10000 10000 Серія: Флора і фауна Присвячена 100-річчю утворення першого в Україні степового заповідника `Асканія-Нова`, засновником якого був Фрідріх Фальц-Фейн. На аверсі монет розміщено зображення малого Державного герба України на тлі степового пейзажу, що складається з окремих видів місцевої флори і фауни. Над гербом розміщені надписи: УКРАЇНА і 1998. Під зображенням зазначено номінал: 2 ГРИВНІ (у два рядки). На реверсі монет розміщена композиція, що складається із зображення степової кам`яної баби та динамічної групи акліматизованих у заповіднику тварин. Над зображенням по колу розміщено напис: АСКАНІЯ-НОВА. В нижній частині композиції розміщено зображення герба роду Фальц-Фейнів та напис по колу 100 РОКІВ

Дата введення в обіг: 16 вересня 1996 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2 мельхіор 14.35 33,0 пруф-лайк рифлений 30000 30000 Серія: Інші монети Присвячена 200-річчю з часу заснування Уманського дендрологічного парку-заповідника `Софіївка` Національної Академії наук України. На аверсі монети в центрі кола, утвореного намистовим узором, розміщено зображення малого Державного герба України в обрамленні з двох боків гілок калини. Над гербом розміщена дата 1996 - рік карбування монети. По колу монети написи: вгорі УКРАЇНА, внизу у два рядки 2 ГРИВНІ На реверсі монети в лівій частині поля зображено фрагмент так званої Левкадської скелі - величезної гранітної брили, на вершині якої знаходиться оглядовий майданчик Бельведер. Якщо дивитися на Левкадську скелю збоку, то на її грані вгадується чоловічий профіль - за переказом, це профіль засновника парку графа Фелікса Потоцького

Чорнобиль. Відродження. Ведмідь бурий Ціна монеты в капсуле 1100 грн Ціна монеты в буклеті 1200 грн Номінал: 5 грн Дата введення в обіг: 29.07.2022 Матеріал: нейзильбер Докладніше Опис: Пам`ятна монета присвячена ведмедю бурому. Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник – унікальний об’єкт природно-заповідного фонду України, розташований на території, що постраждала від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Незважаючи на катастрофу планетарного масштабу, природа відновлюється тут на диво швидкими темпами. Ці величезні простори стали своєрідним резерватом для розмноження типових для регіону Полісся та рідкісних червонокнижних представників тваринного світу. Тут спостерігаються процеси повернення великих тварин у місця природних ареалів, де раніше вони були повністю винищені людиною. Один із таких видів – ведмідь бурий, який через сто років відсутності з’явився тут знову в останні післяаварійні десятиліття. Фотопастки час від часу фіксують перебування звіра на території заповідника. На думку фахівців, у майбутньому на території двох заповідників – Чорнобильського та суміжного з ним Поліського державного радіаційно-екологічного заповідника (білорусь) – може комфортно проживати близько 40 ведмедів. На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (угорі), написи: УКРАЇНА (під гербом); номінал монети – 5/ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); у центрі – символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, що стала своєрідним резерватом для розмноження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося, ведмедя бурого; по колу, на дзеркальному тлі написи: ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК (ліворуч), CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE; рік карбування – 2022 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (угорі). На реверсі монети на тлі пейзажу зображено ведмедя бурого (використано тамподрук), над яким на дзеркальному тлі написи: ВЕДМІДЬ/БУРИЙ/URSUS ARCTOS; угорі – ведмедя та ведмежа. Художник: Фандікова Наталія Скульптор: Демяненко Анатолій , Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 20000/20000 Маса, г: 16.54 Діаметр, мм: 35 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: рифлений

Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська Цена в капсуле 1200 грн Цена в подарочном буклете 1300 грн Номінал: 5 грн Дата введення в обіг: 26.04.2023 Матеріал: нейзильбер Буклет Докладніше Опис: Присвячена рисі євразійськиій. 30-кілометрова зона відчуження та зона безумовного відселення, на якій з 26 квітня 2016 року діє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, перетворились у своєрідний резерват для розмноження не тільки типових, а й рідкісних червонокнижних представників тваринного світу. Серед таких представників вид, який не так просто зустріти в дикій природі, – рись. У минулому рись була звичним для Полісся хижаком. Але внаслідок освоєння лісів і прямого переслідування її людиною ще в ХІХ ст. рись стала рідкісною твариною. Рись євразійська – вид занесений до Червоної книги України, додатка ІІ Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (угорі), написи: УКРАЇНА (під гербом); номінал монети – 5/ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); у центрі – символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, що стала своєрідним резерватом для розмноження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося, ведмедя бурого; по колу, на дзеркальному тлі написи: ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК (ліворуч), CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE; рік карбування – 2023 (унизу); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (угорі). На реверсі монети на тлі пейзажу зображено рись (використано тамподрук), над якою ліворуч на дзеркальному тлі написи: РИСЬ/ЄВРАЗІЙСЬКА/EURASIAN LYNX; угорі – рись та рисенята. Художник: Фандікова Наталія Скульптор: Демяненко Анатолій , Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 20000/20000 Маса, г: 16.54 Діаметр, мм: 35 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: рифлений

Цена монеты в подарочном буклете 570 грн. Цена монеты в капсуле 540 грн Дата введення в обіг: 15 квiтня 2019 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 40000 40000 Серія: Інші монети Присвячена історичній місцевості, сповненій славними козацькими традиціями, у центрі якої розташована одна з її окрас – Свято-Троїцький Мотронинський монастир. Холодний Яр –реліктовий лісовий масив (Кам’янський район Черкаської області), де серед пам’яток природи найвідомішою є тисячолітній дуб, названий на честь Максима Залізняка. Ця територія зберегла багато археологічних пам’яток різних епох. Саме з Холодного Яру навесні 1768 року почався соціальний та національно-визвольний рух 1768–1769 років у Правобережній Україні – Коліївщина. У 1840-х роках тут побував Тарас Шевченко, який згадує про Холодний Яр у поетичних творах “Гайдамаки” та “Холодний яр”. У 1919–1922 роках під прапором Української Народної Республіки діяли повстанці Холодноярської Республіки.

Монета в капсулі Номінал: 5 грн Дата введення в обіг: 26.04.2024 Матеріал: нейзильбер Буклет Докладніше Опис: Пам’ятна монета присвячена рідкісному птаху, який став одним із своєрідних символів відродження життя в Чорнобильській зоні – лелеці чорному. 30-кілометрова зона відчуження та зона безумовного відселення, на території яких із 26 квітня 2016 року розміщено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, перетворились у своєрідний резерват для розмноження не тільки типових, а й рідкісних червонокнижних представників тваринного та рослинного світу, серед яких і лелека чорний. Завдяки збереженню середовища в Чорнобильській зоні популяція птаха зростає. Це свідчить про відновлення екосистеми регіону, про те, що заповідник стає осередком біорізноманіття навіть в умовах радіаційного забруднення. На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (угорі), написи: УКРАЇНА (під гербом), номінал монети – 5 / ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); у центрі – символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, що стала своєрідним резерватом для розмноження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося, ведмедя бурого; по колу, на дзеркальному тлі написи: ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК (ліворуч), CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (угорі); рік карбування – 2024 (унизу). На реверсі монети на тлі пейзажу зображено лелеку чорного (використано тамподрук), над яким ліворуч на дзеркальному тлі написи: ЛЕЛЕКА / ЧОРНИЙ / CICONIA NIGRA; угорі – пташенята в гнізді. Художник: Фандікова Наталія Скульптор: Демяненко Анатолій, Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 20000/20000 Маса, г: 16.54 Діаметр, мм: 35 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: рифлений