700 років першої писемної згадки про м.Лохвицю Посвящена древнему городу с богатой историей, расположенному в Полтавской области на реке Лохвице, впервые упоминаемому в исторических источниках под 1320 годом как древнерусское поселение в Переяславской земле. В середине XVII в. город получил магдебургское право и герб. Во времена национально-освободительной борьбы украинского народа Лохвицкая казачья сотня в составе войска Б.Хмельницкого участвовала во многих сражениях. На аверсе монеты вверху размещен малый Государственный Герб Украины, под которым — год чеканки монеты "2020"; в квадрате на зеркальном фоне изображен герб города, как бы отражающийся в как бы воде, и вертикальные надписи "УКРАЇНА" (слева от герба), номинал -"5 ГРИВЕНЬ" (справа от герба), вокруг квадрата с тем гербом декоративный орнамент; логотип Банкнотно-монетного двора НБУ пристроили в левом нижнем углу квадрата. На реверсе монеты на зеркальном фоне изображена композиция, состоящая из памятников архитектуры города Луховицы; вверху справа добавлены стилизованные дуб и растения, символизирующие тамошнюю живописную природу; поместились также и надписи: "ЛОХВИЦЯ" (под растениями), ниже — "700/РОКІВ", совсем внизу, полукругом "ПЕРША ПИСЕМНА ЗГАДКА". Украина(в обращении с 27.08.2020) 2020 Характеристики монеты Номинал: 5 гривен Тираж: 35000 шт. Материал: нейзильбер Качество: специальный анциркулейтед Диаметр: 35,00 мм. Вес: 16,54 г.

Серія: Стародавні міста України Присвячена місту, розташованому на р. Казенний Торець, біля Торських соляних озер. Історія майбутнього міста починалася здавна, коли ще ця територія належала до Дикого поля. У 1645 році на переправі через ріку було споруджено “острожек”, пізніше – засновано місто-фортецю (до 1784 року – Тор, Соляний), яке до кінця ХVІІІ ст. перетворилося на повітове місто, куди на торги з’їжджалися купці з усієї Слобідської України. Розвиток міста історично пов’язаний із сольовим промислом – видобутком солі та лікуванням пацієнтів солоною водою і цілющими грязями. Сучасне місто Слов’янськ є одним із символів в українській боротьбі за повернення окупованих територій, втрачених унаслідок російської агресії 2014 року. На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, ліворуч від якого напис УКРАЇНА (півколом) та номінал монети – 5/ГРИВЕНЬ; у центрі на дзеркальному тлі – стилізовану композицію, що відображає історичні періоди заснування міста: козак на тлі фрагмента дерев’яної фортеці, під якою стилізовані хвилі та напис: СОЛЯНИЙ/ ТОР; рік карбування монети – 2020 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від козака). На реверсі монети на тлі силуету гори Карачун зображено стилізовану композицію сучасного міста: угорі – герб міста Слов’янська, під яким адміністративний будинок міськради, історичні споруди – Свято-Воскресенська церква (праворуч), будинок міської лікарні (ліворуч), на передньому плані внизу – фонтан.

Дата введення в обіг: 1 вересня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 30000 30000 Серія: Стародавні міста України Присвячена місту Суми, розташованому на мальовничому правому березі річки Псла і заснованому на початку 50-х років XVII ст. українськими козаками - переселенцями з Правобережної України. На аверсі монети розміщено: у центрі малий Державний Герб України, під яким рік карбування монети - 2005 та кругові написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ПЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), а також логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено центральну вулицю міста зі Спасо-Преображенським собором, на тлі якої - герб міста Суми та півколом розміщено написи: СУМИ (угорі), 350 РОКІВ (унизу).

Дата введення в обіг: 26 квiтня 2006 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 60000 60000 Серія: Стародавні міста України Присвячена одному з провідних економічних, наукових, освітніх та культурних центрів держави - місту Львову, перша писемна згадка про яке датується 1256 роком. Місто засноване королем Данилом Романовичем Галицьким і назване на честь його сина Лева. З 1272 року Львів - столиця Галицько-Волинського князівства. На аверсі монети зображено елемент декоративного оздоблення каплиці Боїмів - голову лева, ліворуч від якого - малий Державний Герб України, праворуч - рік карбування монети 2006, а також розміщено стилізовані написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі півколом), 5 ГРИВЕНЬ, та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено панораму міста Львова початку XVII ст. з малюнка А. Пассаротті (1613 р.), над якою - фрагмент печатки ради міста Львова та унизу розміщено напис: ЛЬВІВ/ 750.

Дата введення в обіг: 24 липня 2003 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 звичайна рифлений 30000 30000 Серія: Стародавні міста України Присвячена цьому стародавньому місту. Наприкінці VI - початку V ст. до н.е. під час грецької колонізації виникло античне місто Керкінітида. Уперше в письмових джерелах про нього згадує Гекатей Мілетський, пізніше – Геродот, Птолемей, Арріан. Нині Євпаторія – це всеукраїнська дитяча оздоровниця, кліматичний і бальнеогрязьовий курорт. На аверсі монети стилізоване зображення сонця і моря, угорі розміщено рік карбування монети 2003, під яким – малий Державний Герб України, написи: УКРАЇНА, 5 ГРИВЕНЬ та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети на тлі моря у верхній частині монетного поля розміщено колаж із зображенням пам`яток архітектури та сучасних споруд, у центрі – напис у два рядки: ЄВПАТОРІЯ, 2500 років, на передньому плані – амфора, а на ній – чайка.

Дата введення в обіг: 6 вересня 2001 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 звичайна рифлений 30000 30000 Серія: Стародавні міста України Присвячена районному центру Сумщини місту Кролевець, яке засноване в 1601 р. і вже в 1644 р. дістало магдебурзьке право. Це один із центрів торгівлі, широко відомий своїми виробами художнього ткацтва – тканинами, рушниками. На аверсі монети зображено арку з колонадою (центральний вхід до міського парку відпочинку), під нею – фрагмент орнаменту, що використовується на кролевецьких рушниках, угорі – малий Державний Герб України, написи в чотири рядки: УКРАЇНА/ 2001/ 5/ ГРИВЕНЬ та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено герб міста в обрамленні характерних для Кролевця елементів геометрично-рослинного орнаменту з птахами, а також написи: угорі – 400 РОКІВ та стилізований – КРОЛЕВЕЦЬ (унизу).

Дата введення в обіг: 26 червня 2002 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 звичайна рифлений 30000 30000 Серія: Стародавні міста України Присвячена стародавньому місту-фортеці, що захищала східні кордони Київської Русі від нападів половців. Перша згадка про місто Ромни з`являється у Лаврентіївському літописі під 1096 роком. Нині це районний центр Сумщини розташований на правому березі річки Сули. На аверсі монети розміщено малий Державний Герб України та стилізовані написи: УКРАЇНА, 2002 (угорі) і 5, ГРИВЕНЬ (унизу), а також зображено стилізовані квіти та півні, що є елементами вишивки на Сумщині та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети у верхній частині монетного поля та між написами по колу: РОМЕН - РОМНИ розміщено стародавній та сучасний герби міста на тлі барочного картуша з написом: 1100 / РОКІВ; у нижній частині монетного поля розміщено колаж із зображенням пам`яток архітектури та сучасних споруд.

Дата введення в обіг: 25 грудня 2000 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 звичайна рифлений 50000 50000 Серія: Стародавні міста України Присвячена 2600-річчю міста Керч, що засноване в VI ст. до н.е. давніми греками і мало назву Пантікапей (столиця Боспорського царства у V-IV ст. до н.е.). Місто завдяки своєму вдалому геополітичному розташуванню було торговельним, культурним і ремісницьким центром, карбувало свої монети. На аверсі монети у верхній її частині зображено малий Державний Герб України, на тлі гори Мітридат – браслет з археологічних розкопок кургану Куль-Оба, по обидва боки від гори – стилізовані зображення Чорного та Азовського морів, а також написи: УКРАЇНА, 2000, 5, ГРИВЕНЬ, і логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети у центрі зображено колону іонічного ордера – пам`ятник у місті Керч, над колоною – монети Пантикапею, ліворуч від колони – на тлі міського пейзажу церква Іоанна Предтечі, пам`ятник архітектури X - XIV ст. праворуч – сходи, що ведуть на Мітридат, та написи півколом: КЕРЧ 2600.

Дата введення в обіг: 23 серпня 1995 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 200000 мельхіор 14.35 33,0 пруф-лайк рифлений 75000 75000 Серія: Міста-герої України На аверсі монети в центрі кола, утвореного намистовим узором, знаходиться зображення малого Державного Герба України в обрамленні з двох боків гілками калини. Кожна гілка має п`ять листків і три грона ягід. Верхнє гроно складається з семи ягід, середнє - з п`яти, нижнє - з шести. Над гербом розміщена дата 1995 - рік карбування монети, під гербом - у два рядки по колу напис 200000 КАРБОВАНЦІВ, який позначає номінальну вартість монети (число 200000 розміщено в розриві намистового узору). Між зовнішнім кантом і намистовим узором вгорі по колу напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, відокремлений з двох боків від слова КАРБОВАНЦІВ розділовими позначками у вигляді ромбів. На реверсі монети в центрі зображено пам`ятник Невідомому матросу, споруджений в Центральному парку культури та відпочинку ім. Т.Г.Шевченка на честь загиблих воїнів Окремої Приморської армії, моряків Чорноморського флоту, Одеської дивізії народного ополчення, які протягом 73 днів в серпні-жовтні 1941 року захищали Одесу від регулярних військ гітлерівської Німеччини та її союзників. Ліворуч і праворуч від пам`ятника на фоні морських хвиль зображені відповідно, фрагмент морського порту з портовими кранами і кораблем біля причалу та Одеський маяк. У верхній частині монети - силуети трьох чайок у польоті: дві - ліворуч, одна - праворуч від обеліска. По колу монети розміщено написи: вгорі МІСТО-ГЕРОЙ ОДЕСА, внизу під постаментом обеліска 1941-1945.

Дата введення в обіг: 29 травня 2000 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 звичайна рифлений 50000 50000 Серія: Стародавні міста України Присвячена 2500-річчю міста, заснованого у VI ст. до н. е. давніми греками як місто-держава Тіра, яке було головним економічним і культурним центром Північного Причорномор`я, де випускалися золоті, срібні та мідні монети. На аверсі монети в обрамленні давньогрецького орнаменту та гербового картуша зображено малий Державний Герб України і розміщено стилізовані написи: 2000, УКРАЇНА, 5, ГРИВЕНЬ та вперше - логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети у верхній її частині зображено Акерманську фортецю XV ст. з боку Цитаделі та Комендантської вежі; на нижній - півколом розміщено зображення герба Акермана серед монет Тіри IV ст. до н. е. - ІІІ ст. н. е., а також стилізовані написи: БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ та 2500 / РОКІВ.

Дата введення в обіг: 23 серпня 1995 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 200000 мельхіор 14.35 33,0 пруф-лайк рифлений 50000 50000 Серія: Міста-герої України На аверсі монети в центрі кола, утвореного намистовим узором, знаходиться зображення малого Державного герба України в обрамленні з двох боків гілками калини. Кожна гілка має п`ять листків і три грона ягід. Верхнє гроно складається з семи ягід, середнє - з п`яти, нижнє - з шести. Над гербом розміщена дата 1995 - рік карбування монети, під гербом - у два рядки по колу напис 200000 КАРБОВАНЦІВ, який позначає номінальну вартість монети (число 200000 розміщено в розриві намистового узору). Між зовнішнім кантом і намистовим узором вгорі по колу напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, відокремлений з двох боків від слова КАРБОВАНЦІВ розділовими позначками у вигляді ромбів. На реверсі монети в центрі зображено обеліск Слави на вершині гори Мітрідат, споруджений на честь подвигу воїнів Окремої Приморської армії, моряків Чорноморського флоту і Азовської військової флотилії, жителів міста, які загинули в боях за визволення Криму від німецько-фашистських загарбників. На задньому плані двома хвилястими лініями, що розриваються обеліском, зображено поверхню моря. Над морем ліворуч від обеліска - зображення легкої хмаринки, праворуч на лінії горизонту - морський танкер і чайка над ним. По колу монети написи: вгорі МІСТО-ГЕРОЙ КЕРЧ, внизу під постаментом обеліска 1941-1945.

Дата введення в обіг: 23 серпня 1995 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 200000 мельхіор 14.35 33,0 пруф-лайк рифлений 100000 100000 Серія: Міста-герої України На аверсі монети в центрі кола, утвореного намистовим узором, знаходиться зображення малого Державного герба України в обрамленні з двох боків гілками калини. Кожна гілка має п`ять листків і три грона ягід. Верхнє гроно складається з семи ягід, середнє - з п`яти, нижнє - з шести. Над гербом розміщена дата 1995 - рік карбування монети, під гербом - у два рядки по колу напис 200000 КАРБОВАНЦІВ, який позначає номінальну вартість монети (число 200000 розміщено в розриві. намистового узору). Між зовнішнім кантом і намистовим узором вгорі по колу напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, відокремлений з двох боків від слова КАРБОВАНЦІВ розділовими позначками у вигляді ромбів. На реверсі монети в центрі на фоні Дніпра та лівобережної частини міста зображено головний фрагмент меморіального комплексу `Парк Вічної Слави` - обеліск Слави на могилі Невідомого солдата і прилегла до нього частина алеї Загиблих героїв з могилами захисників та визволителів Києва. Праворуч від обеліска Слави знаходяться зображення церкви Спаса на Берестові, Великої дзвіниці Києво-Печерської Лаври, дерев та декоративних кущів. Ліворуч від обеліска - гілка каштана з листям і трьома суцвіттями. По колу розміщено написи: угорі МІСТО-ГЕРОЙ КИЇВ, внизу 1941-1945.

Дата введення в обіг: 28 травня 2002 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 звичайна рифлений 30000 30000 Серія: Стародавні міста України Присвячена буковинському місту, розташованому на високому березі Дністра, яке у X-XI ст. було в складі Київської Русі, а з другої половини ХІІ ст. увійшло до Галицько-Волинського князівства. Перші укріплення та кам`яна церква збудовані ще за Данила Галицького в 1250 – 1264 рр. Стіни фортеці були свідками багатьох важливих подій. Але особливо Хотин відомий переможною військовою компанією 1621 р.: тут зустрілися козацьке, очолюване гетьманом Петром Сагайдачним, і польське війська в битві з турецько-татарським військом. На аверсі монети в арочному прорізі цегляного, декорованого геометричним орнаментом муру фортеці розміщено зображення малого Державного Герба України, козацьких військових атрибутів (прапори, сурми, барабани, піки, мушкети, гармати з ядрами), написи: УКРАЇНА/ 2002/ 5/ ГРИВЕНЬ та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено грандіозну споруду, неперевершену памятку фортифікаційного мистецтва – Хотинську фортецю (XIII – XVIII ст.), над якою герб міста та напис угорі по колу: ХОТИН 1000 РОКІВ.

Дата введення в обіг: 15 серпня 2001 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 звичайна рифлений 50000 50000 Серія: Стародавні міста України Присвячена старовинному місту, яке вперше згадується в Іпатіївському літописі під назвою Лтава. Про час виникнення міста у ІХ ст. свідчать новітні археологічні знахідки. Під сучасною назвою місто вперше згадується у 1430 році. У XVII ст. йому було надано магдебурзьке право. На аверсі монети в обрамленні рослинного орнаменту та контуру гербового щита зображено малий Державний Герб України, написи: 2001, УКРАЇНА, 5, ГРИВЕНЬ та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети у верхній половині монетного поля - панорамне зображення видатних історико-архітектурних пам`ятників міста; у нижній - герб міста в обрамленні рослинного орнаменту, а також написи: стилізований - ПОЛТАВА (угорі) та 1100 років (унизу).

Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 40000 40000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена свідку історичних подій на теренах галицької землі, бастіонному замку-фортеці, збудованому в першій половині XVII ст., – Золочівському замку, який представляє неоголландський тип оборонних споруд. Розміщений на невисокому пагорбі, замок свого часу слугував як для оборони, так і для житла, тобто належить до пам’яток типу “palazzo in fortezzo”. Оборонні споруди Золочівського замку – це вали, бастіони, надбрамна вежа, міст і равелін. Ренесансний ансамбль творять в’їзна вежа, Великий житловий та Китайський палаци, які є одним із небагатьох зразків східної архітектури на українських землях. Золочівський замок – музей-заповідник Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького ? входить до туристичного маршруту “Золота підкова Львова”. Цена в подарочном буклете 310 грн

Дата введення в обіг: 26 лютого 2019 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 нейзильбер 16.54 35,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 40000 40000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена давній історичній та військово-архітектурній пам’ятці, одній із найоригінальніших фортифікаційних споруд пізнього середньовіччя Центральної Європи. Замок споруджений на південному заході сучасного Мукачева на горі вулканічного походження на висоті 188 м над рівнем моря і на 68 м вище центральної частини міста. Упродовж століть він надійно захищав мешканців міста від ворогів. Тут перетиналися торговельні та військові стратегічні шляхи, що йшли з Півдня на Північ, із Заходу на Схід, для охорони яких і було закладено замок. За час свого існування твердиня не один раз перебудовувалася та вдосконалювалася. Цена монеты в подарочном буклете 470 грн

Київська фортеця Цена монеты в капсуле 180 грн Цена монеты в подарочном буклете 270 грн Дата введення в обіг: 14 травня 2021 Технічні характеристики Номінал 5 Метал нейзильбер Маса, г 16.54 Діаметр, мм 35,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт рифлений Тираж, шт. 25000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена одній із найбільших кам’яно-земляних фортець у світі, яка збереглася до наших днів - комплексу унікальних фортифікаційних споруд, який формувався протягом багатьох століть. Сьогодні Національний історико-архітектурний музей “Київська фортеця” – це унікальний музейний комплекс, багато споруд якого пов’язані з історією громадських визвольних рухів в Україні. На аверсі монети розміщено: угорі на тлі стилізованої композиції, присвяченій Київській фортеці (фрагмент арочного входу), – малий Державний Герб України, під яким – напис УКРАЇНА; унизу на дзеркальному тлі – ключ, під яким написи – 5/ГРИВЕНЬ/2021; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від ключа). На реверсі монети зображено композицію: Київська фортеця (вид із висоти пташиного польоту), праворуч від якої – схема укріплень фортеці; унизу написи: КИЇВСЬКА (на дзеркальному тлі), ФОРТЕЦЯ/XVIII–XIX ст. (на тлі абрису зубців фортеці).