Дата введення в обіг: 19 вересня 2003 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 біметалеві із недорогоцінних металів 9.4 28,0 звичайна секторальне рифлення 30000 30000 Серія: Інші монети Присвячена одному з найдавніших архівосховищ держави - Центральному державному історичному архіву України, який було засновано в 1852 році за ініціативою Тимчасової комісії для розгляду давніх актів при київському, подільському та волинському генерал-губернаторові та який розпочав свою діяльність в 1853 році. Сьогодні зібрання архіву налічує близько 1,5 млн. одиниць зберігання унікальних документів з історії України ХІІІ - початку ХХ століть, серед яких є пергаментні грамоти ХІІІ - ХV ст., універсали українських гетьманів, Колекція інкунабул та стародруків, Архів Коша Нової Запорізької Січі, Генеральний опис Лівобережної України,документи установ Гетьманщини, монастирських і церковних фондів, особові фонди.

Дата введення в обіг: 29 листопада 2001 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 біметалеві із недорогоцінних металів 9.4 28,0 звичайна секторальне рифлення 30000 30000 Серія: Відродження української державності Присвячена 10-річчю Збройних Сил України. На аверсі монети у внутрішньому колі на дзеркальному тлі зображено малий Державний Герб України, перехрещені пірначі (клейноди полковників у козацькому війську) в обрамленні дубового вінка, рік карбування монети 2001 та логотип Монетного двору Національного банку України. У зовнішньому колі розміщено кругові написи: УКРАЇНА, 5 ГРИВЕНЬ. На реверсі монети у внутрішньому колі зображено рівносторонній хрест із розширеними кінцями в обрамленні лаврового вінка, у центрі хреста - медальйон із зображенням малого Державного Герба України; у зовнішньому колі - кругові написи: ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ, 10 РОКІВ.

Дата введення в обіг: 28 грудня 2000 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 біметалеві із недорогоцінних металів 9.4 28,0 звичайна секторальне рифлення 50000 50000 Серія: На межі тисячоліть Присвячена переходу з другого у третє тисячоліття, з яким народи планети пов`язують свої сподівання на мир, порозуміння між народами, на краще життя, в якому пануватимуть злагода та добробут. На аверсі монети на тлі дзеркала зображено утворений трьома півколами рельєфний трипелюстковий орнамент, що символізує триєдність минулого, сучасного та майбутнього. В центрі цього орнаменту розміщено малий Державний Герб України. Між пелюстками орнаменту по колу розміщено написи: УКРАЇНА, 5, ГРИВЕНЬ, 2000 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено стилізовану фігуру сіяча, який іде по ріллі, сіючи зерна `розумного, доброго, вічного` для тих, хто житиме в наступному тисячолітті. По колу розміщено напис: НА МЕЖІ ТИСЯЧОЛІТЬ

Дата введення в обіг: 7 березня 2001 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 біметалеві із недорогоцінних металів 9.4 28,0 звичайна секторальне рифлення 50000 50000 Серія: На межі тисячоліть Присвячена вступу людства у третє тисячоліття, з яким народи планети пов`язують свої прагнення досягти гармонії у собі і світі, сподівання на мир, порозуміння між народами, на краще життя, в якому пануватимуть злагода та добробут. На аверсі монети у внутрішньому колі на дзеркальному тлі зображено спиралі, що утворюють яйце і символізують могутній подих, який дає життя всім речам і пов`язує їх разом, спіраль життя людини, спіральний рух, постійне звернення людської думки до спірального устрою. У зовнішньому колі зверху розміщено малий Державний Герб України, по колу - написи: УКРАЇНА, 5 ГРИВЕНЬ, 2001 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети у внутрішньому колі зображено Жінку-мати з немовлям - символ, що стверджує безперервність та нескінченність життя; у зовнішньому колі зверху зображено символічну зірку, по колу - напис: НА МЕЖI ТИСЯЧОЛIТЬ.

Дата введення в обіг: 25 травня 2007 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 біметалеві із недорогоцінних металів 9.4 28,0 спеціальний анциркулейтед секторальне рифлення 50000 50000 Серія: Інші монети Присвячена одній із першооснов життя на Землі - воді. Монети мають привернути увагу суспільства до бережливого ставлення до природних багатств, зокрема річок, озер, морів. На аверсі монети у внутрішньому колі зображено круги, що розходяться на поверхні води від краплі, у верхній частині кола - наступну краплю. По зовнішньому колу розміщено: малий Державний Герб України (ліворуч), рік карбування монети - 2007 (праворуч), написи - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), номінал - 5 ГРИВЕНЬ (унизу) та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети у внутрішньому колі зображено символічну композицію - людина та водоспад. По зовнішньому колу розміщено напис - ЧИСТА ВОДА - ДЖЕРЕЛО ЖИТТЯ.

Дата введення в обіг: 21 грудня 2004 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 біметалеві із недорогоцінних металів 9.4 28,0 звичайна секторальне рифлення 30000 30000 Серія: Народні музичні інструменти Присвячена стародавньому музичному інструменту, який поширений в Україні з XV - XVI століть. Ліра (риля, риле, рема тощо) - струнно-клавішно-смичковий народний музичний інструмент. Горизонтально рельєфна поверхня поля аверсу символічно відтворює струни ліри, з яких нібито лунає мелодія у вигляді стилізованого барокового орнаменту. Угорі розміщено малий Державний Герб України, стилізований під козацький шрифт напис Україна; унизу - 5 ГРИВЕНЬ, 2004 (праворуч) та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено ліру, по колу - бароковий орнамент і стилізований під козацький шрифт напис ЛІРА.

Дата введення в обіг: 23 грудня 2003 Технічні характеристики Номінал Метал Маса, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 біметалеві із недорогоцінних металів 9.4 28,0 звичайна секторальне рифлення 30000 30000 Серія: Народні музичні інструменти Присвячена українському народному струнно-щипковому музичному інструменту. Бандура – це один з найпоширеніших українських народних інструментів і відома з XV ст. З 20-х років XX ст. мистецтво гри на бандурі переживає період відродження. На рельєфній поверхні поля аверсу, яка символічно відтворює струни бандури, у вигляді стилізованого барокового орнаменту передана українська пісня. Угорі розміщено малий Державний Герб України, стилізовані написи під козацький шрифт УКРАЇНА, унизу – рік карбування монети 2003, 5 ГРИВЕНЬ та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено бандуру, по колу – бароковий орнамент і стилізований під козацький шрифт напис БАНДУРА.