Дата введення в обіг: 22 грудня 2020 Технічні характеристики Номінал 90 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 279.9 Діаметр, мм Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий Тираж, шт. 1000 Серія: Сувенірна продукція Набір з дев’яти пам’ятних монет присвячений духовній та культурній пам’ятці українського народу – поемі “Енеїда” видатного українського письменника Івана Котляревського, який започаткував цим твором нову українську літературу. “Енеїду” написано живою народною мовою, життя українців зображено в широкому контексті мови, історії, звичаїв, традицій і побуту. Неповторна індивідуальність українського народу геніально схоплена автором у веселих, життєрадісних образах – козаки не визнають перемоги над собою ні земних, ні небесних сил: ніщо не може зламати їхнього патріотичного, волелюбного духу. За основу композиції набору використано ілюстрації народного художника України Анатолія Базилевича, який своїми роботами надав твору нового звучання. На аверсі восьми монет із набору розміщено: малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА (угорі); рік карбування монети 2020/ номінал 10, у нулі якого знак гривні, позначення металу, його проби, маси монети в чистоті Ag 999, 31,1 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу); вертикальні написи: І. КОТЛЯРЕВСЬКИЙ/ЕНЕЇДА. На центральній монеті набору розміщено: малий Державний Герб України (угорі праворуч), під яким напис УКРАЇНА (вертикально), номінал 10, у нулі якого знак ?, позначення металу, його проби, маси монети в чистоті Ag 999, 31,1 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу); ліворуч вертикальні написи у два рядки: 1926 ХУДОЖНИК/2005 АНАТОЛІЙ БАЗИЛЕВИЧ; угорі ліворуч – ЕНЕЇДА. На аверсі кожної з монет зображено опрацьовані та скомпоновані авторами дизайну монет сюжети з ілюстрацій “Енеїди” художника Анатолія Базилевича, який талановито проілюстрував жартівливі сцени поеми і звеличив із гумором її героїв, які мандрують, воюють, змагаються, бенкетують, розважаються, плачуть і сміються… На реверсі монет зображено опрацьовані та скомпоновані сюжети з ілюстрацій “Енеїди”, автор яких добився вражаючої єдності літературного матеріалу та ілюстративного ряду, повторив створений Котляревським повноцінний український епос, уособив весь спектр ставлення до героїв – від лірики до сарказму, від доброзичливого жарту до іронії. На реверсі середньої монети правого ряду набору зображено козака у червоному вбранні – використано тамподрук (ліворуч), праворуч від якого – портрет Івана Котляревського, під яким написи: 1769 1838/ І. КОТЛЯРЕВСЬКИЙ/ЕНЕЇДА/МАЛЮНКИ/А. БАЗИЛЕВИЧА. На реверсі шести монет лівого та середнього ряду набору на тлі ілюстрованих сюжетів поеми розміщено фрагменти, які складаються у фігуру козака Енея; на центральній монеті кольорове зображення козаків (використано тамподрук).

80-ті роковини трагедії в Бабиному Яру Дата введення в обіг: 27 вересня 2021 Технічні характеристики Номінал 5 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3000 Серія: Інші монети Присвячена 80-м роковинам трагедії, що сталася в урочищі Бабин Яр у Києві під час Другої світової війни. З вересня 1941 року до кінця вересня 1943 року це було місце розстрілів і захоронень. Більше 100 000 людей було страчено тут нацистами, жертвами яких стали переважно євреї, а також українці, роми, представники інших національностей. На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (праворуч), під яким вертикальний напис під кутом УКРАЇНА; ліворуч номінал – 10 ГРИВЕНЬ (вертикально під кутом); у центрі на тлі концентричних кіл, що нагадують мішень, та фрагмента топографічного зображення Бабиного Яру, що нагадує цівки крові, – стилізована композиція – пронизане кулею серце; написи: БАБИН ЯР 1941 (угорі півколом), рік карбування монети 2021 (унизу). На реверсі монети зображено художньо-образну композицію, що відображає трагедію Бабиного Яру, – антропоморфні фігури, що нібито лежать під землею та уособлюють розстріляні сім’ї. Угорі розміщено напис: 80-ТІ РОКОВИНИ/ТРАГЕДІЇ В БАБИНОМУ ЯРУ.

СПАДОК Дата введення в обіг: 9 червня 2021 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 4000 Серія: Інші монети Присвячена розкриттю в художньо-образній манері народного мистецтва, явищ культури, науки, побуту, що перейшли нам у спадок від попередніх поколінь і представлені прадавнім символом Сонця, життєвої сили, еволюції Всесвіту і життя загалом, надбанням видатної універсальної цінності матеріальної і духовної культури нашого народу та іншими символами, закодованими на писанках, вишиванках, в орнаментах. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України (позолочений), над яким – рік карбування монети – 2021; унизу півколом написи: УКРАЇНА і 10 ГРИВЕНЬ; у центрі зображено прикрашену знаками-символами, оберегами, візерунками спіраль – багатозначний символ еволюції Всесвіту, розвитку, безперервності, ритму дихання і самого життя. На реверсі монети в оточенні стилізованої рослинності, що символізує мальовничі пейзажі, краєвиди нашої Батьківщини, зображено козака Мамая (елемент оздоблення - позолота), який є своєрідним втіленням українського характеру, символом волелюбності і безсмертя українського народу. Козак тримає стилізоване українське небо, українську культуру, весь багатовіковий “спадок” народу. Угорі розміщено напис СПАДОК.

Дата введення в обіг: 5 листопада 2008 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 пруф секторальне рифлення 5000 5000 Серія: Українська спадщина Присвячена першому карбуванню монет Київської Русі - златників і срібляників наприкінці Х - на початку ХІ ст. - за часів князя київського Володимира Великого На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, композицію з монет - локально позолочений златник (вміст золота 0,0004 г) та срібляники (праворуч), фрагмент реконструкції древнього Києва (ліворуч), під яким - позначення металу, його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2, номінал монети --20/ГРИВЕНЬ, рік карбування монети - 2008, а також логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено сцену карбування монети та розміщено напис ТИСЯЧОЛІТТЯ/ МОНЕТНОГО КАРБУВАННЯ/ У КИЄВІ.

Дата введення в обіг: 23 листопада 2007 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 спеціальний анциркулейтед секторальне рифлення 10000 10000 Серія: Інші монети Присвячена пам`яті жертв Голодомору 1932 - 1933 років. На аверсі монети в центрі зображено дівчинку з колосками в руках, яка стоїть на стерні, по боках від неї - гілки калини. Унизу розміщено малий Державний Герб України (ліворуч), рік карбування монети 2007 (праворуч) та півколом написи: ДВАДЦЯТЬ 20 ГРИВЕНЬ, позначення металу, його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2 та півколом напис -НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети на тлі запалених свічок зображено хрест з лелекою всередині та по колу розміщено написи: ГОЛОДОМОР - ГЕНОЦИД УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ, 1932 ПАМ`ЯТАЙМО! 1933.

Дата введення в обіг: 26 жовтня 2007 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 пруф секторальне рифлення 5000 5000 Серія: Українська спадщина Присвячена чумацтву - торгово-візницькому промислу, поширеному в Україні з XVII до середини XIX століть, яке своєрідним побутом і звичаями, багатим фольклором привертало увагу багатьох письменників і художників. Cеред них І.Котляревський, Г.Квітка-Основ`яненко, Т.Шевченко, Марко Вовчок, І.Нечуй-Левицький, Панас Мирний, І.Айвазовський, К.Трутовський, С.Васильківський та інші. На аверсі монети в центрі зображено колесо (голограма), навколо якого вогненна спіраль, що символізує галактику. Угорі розміщено малий Державний Герб України, під яким - напис НАЦІОНАЛЬНИЙ/БАНК/УКРАЇНИ, унизу - номінал 20 ГРИВЕНЬ і рік карбування монети 2007, а також позначення металу, його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2 і логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети на тлі нічного пейзажу зображено жанрову сцену: чумацькі вози, чумака з люлькою та внизу півколом розміщено напис ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ.

Дата введення в обіг: 1 червня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 пруф секторальне рифлення 5000 5000 Серія: Літаки України Присвячена найбільшому у світі за розмірами і вантажопідйомністю літаку АН-124 `Руслан`, який випускається серійно та унікальний за своєю транспортною ефективністю. На аверсі монети в намистовому колі зображено малий Державний Герб України в оточенні алегоричної композиції із сонця, стилізованого крила. птахів та зірок, що втілює мрію дюдства досягти космічних висот, та кругові написи УКРАЇНА/ 2005/ 20 /НРИВЕНЬ, а також позначення металу, його проби - Ag 925, вага в чистоті - 62,2 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено літак АН-124 `Руслан` та між зовнішнім кантом монети і намистовим колом розміщено кругові написи: угорі - ЛІТАКИ УКРАЇНИ; унизу - АН-124 `Руслан`, між якими розміщено гологрофічний логотип `АН`.

Дата введення в обіг: 24 травня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 5000 5000 Серія: Інші монети Присвячена 60-річчю членства України в Організації Об`єднаних Націй - міжнародній організації незалежних держав, створеній для підтримання миру і міжнародного співробітництва, серед перших членів якої була й Україна. На аверсі монети праворуч на рельєфному тлі півколом зображено оливкову гілку, яка прикрашає емблему ООН (символ миролюбства), на дзеркальному тлі розміщено малий Державний Герб України, ліворуч написи: УКРАЇНА/ 10/ ГРИВЕНЬ/ 2005, позначення металу, його проби - Ag 925, вага в чистоті - 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети стилізовано зображено фрагмент земної кулі, угорі розміщено емблему Організації Об`єднаних Націй, ліворуч напис у п`ять рядків 60 РОКІВ ЧЛЕНСТВА УКРАЇНИ В ООН.

Дата введення в обіг: 30 сiчня 2004 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 пруф секторальне рифлення 4000 4000 Серія: Духовні скарби України Випущена з нагоди 190-ї річниці з дня народження видатного українського поета Т.Г. Шевченка (1814-1861) і створена за мотивами його творів. На аверсі монети у центрі розміщено малий Державний Герб України на тлі рушника з голографічним зображенням орнаменту (ліворуч); праворуч від Герба - мальви. Угорі півколом розміщено напис УКРАЇНА, унизу в три рядки - 20 ГРИВЕНЬ 2004, а також позначення металу та його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено портрет Тараса Шевченка з факсиміле, по обидва боки від портрета - композиція, що нагадує крила, - герої творів на тлі дерев та півколом розміщено написи: угорі - НЕ ВМИРАЄ ДУША НАША, унизу - НЕ ВМИРАЄ ВОЛЯ

Номінал 2 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, 7.78 г Діаметр, 26,5 мм Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий Тираж, 5000 шт. Серія: Українська спадщина Присвячена одному з унікальних явищ української культури – яворівській забавці. Осередком виготовлення колоритних забавок із дерева, покликаних забавляти, бавити, заспокоювати, є місто Яворів Львівської області з прилеглими селами. Згадки про перші забавки датуються ХVІІ ст., відомими вони стали з ХVІІІ ст., а як окремий вид художньої обробки дерева - наприкінці ХІХ ст. Більшість іграшок (деркачі, пташки, гультяї, візочки, тарахкальця, коники тощо) може рухатися та видавати звук, а прикрашають їх традиційним яворівським розписом у червоному, зеленому, жовтому та білому кольорах. Цей розпис, який ще називають “вербівкою” або “яворівкою”, має свої давні традиції. Незважаючи на зовнішню простоту, забавка має дивну притягальну силу і є чимось більшим, ніж іграшка. Її наділяють властивостями оберега, а мистецтво створення передається з покоління в покоління.

Номінал 10 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, 31.1 г Діаметр, мм чотирикутна Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий Тираж, до 4000 шт. Серія: Духовні скарби України Присвячена унікальному шедевру стародавнього ювелірного мистецтва з незвичайними високохудожніми образами з життя та міфології скіфів – золотій нагрудній прикрасі скіфського царя, що датується IV ст. до н. е. Пектораль, яка має місяцеподібну форму і складається з трьох ярусів: нижній – звірі, середній – квіти, верхній – люди, і донині викликає подив та захоплення детальністю зображень усіх елементів: вирізьблено кожен м’яз, ворсинку, складочку одягу тощо. Знайдена 1971 року у скіфському кургані Товста Могила на Дніпропетровщині українським археологом Борисом Мозолевським пектораль стала символом елітної спадщини України світового значення. Монета входить до набору, що має форму ромба. На аверсі верхньої монети у складі ромба розміщено: угорі – малий Державний Герб України, ліворуч від якого напис УКРАЇНА, праворуч – рік карбування монети 2019, стилізований фрагмент центральної частини верхнього ярусу пекторалі – зображення чоловіка, який тримає шкуру тварини, позаду нього – горит, ліворуч від якого – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України, маса монети в чистоті 31,1 та позначення металу і проби Ag 999, унизу на тлі фрагмента рослинного орнаменту із середнього ярусу пекторалі – номінал 10/ГРИВЕНЬ. На реверсі верхньої монети у складі ромба на дзеркальному тлі зображено стилізовану композицію: угорі – абрис кургану, між двома наконечниками-застібками у вигляді голів левів (локальна позолота) – розетка, під якою написи: ЕЛЛІНО-СКІФСЬКЕ/МИСТЕЦТВО/IV СТ. ДО Н.Е., унизу – розетка.

Дата введення в обіг: 24 листопада 2011 Технічні характеристики Номінал 5 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 15.55 Діаметр, мм 33,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3000 Серія: Інші монети Присвячена Міжнародному року лісів, яким ООН оголосила 2011 рік. Ліси - тип природних комплексів із відповідною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами, що взаємопов`язані у своєму розвитку. Це одна зі складових національного природного багатства країни та вагома складова гармонійного життя людини. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі - дві пташки, що сидять серед гілок на стилізованому гнізді, у центрі якого - Земля. Ця композиція символізує життя людства: як для пташки гніздо, так для людей Земля є домом. Унизу - рік карбування монети 2011 та напис півколом П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено руки-гілки, що тягнуться до сонця, по колу розміщено написи: МІЖНАРОДНИЙ РІК ЛІСІВ (угорі), ЗБЕРЕЖЕМО ЗАРАДИ ЖИТТЯ (унизу).

Дата введення в обіг: 19 червня 2009 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування пруф Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 8000 Серія: Герої козацької доби Присвячена 350-річчю перемоги війська, очолюваного гетьманом України Іваном Виговським, у битві під Конотопом у червні 1659 року. На аверсі монети на тлі крила (алегорії перемоги) зображено гетьманські клейноди, козацьку зброю та бандуру, угорі розміщено малий Державний Герб України і напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - номінал 10/ГРИВЕНЬ та рік карбування монети 2009. На реверсі монети в центрі зображено Івана Виговського на коні з шаблею у руці, позаду якого - козацьке військо (ліворуч), стилізовані абрисні укріплення Конотопу (праворуч), повержені знамена (унизу). Угорі півколом розміщено напис ПЕРЕМОГА В КОНОТОПСЬКІЙ БИТВІ, нижче у два рядки 350 РОКІВ.

Дата введення в обіг: 19 серпня 2011 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1000 Серія: Відродження української державності Присвячена 20-річчю незалежності України. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України схвалила Акт проголошення незалежності України, який започаткував новий етап у розвитку України як суверенної держави. На аверсі монет у центрі стилізованого кола розміщено малий Державний Герб України, а також хрестоподібне зображення вишиваних рушників, між якими - портрети найвидатніших постатей різних періодів нашої історії з написами: ЯРОСЛАВ МУДРИЙ, ТАРАС ШЕВЧЕНКО, МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ, БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ; унизу на тлі рушника - рік карбування монет 2011, по колу розміщено написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі) та номінал (унизу) - П`ЯТДЕСЯТ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети розміщено стилізований вінок із плодів та листя калини, у центрі якого напис: 20 РОКІВ/ НЕЗАЛЕЖНОСТІ/УКРАЇНИ, по колу - стилізовані орнаментальні ромби, між якими зображено літак, комбайн, судно та шахту, що символізують відповідні галузі народного господарства, унизу під колом напис: 24 серпня/ 1991 р. На реверсі монети номіналом 5 гривень зображено стилізований вінок із плодів та листя калини, у центрі якого напис: 20 РОКІВ/ НЕЗАЛЕЖНОСТІ/ УКРАЇНИ/ 24 серпня/ 1991 р.

Дата введення в обіг: 10 серпня 2009 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1500 Серія: Українська спадщина Присвячена творчості М.Гоголя, який створив поетичний образ українського народу, з надзвичайною художньою силою розкрив його самобутній характер з притаманним йому почуттям гумору, а ліричний образ України, створений ним у творі `Вечори на хуторі біля Диканьки`, назавжди ввійшов до європейської літератури. Сюжет однієї з найяскравіших повістей збірки - `Ніч перед Різдвом` є головною темою композиції монети. Елементи оздоблення монети - сапфір жовтий масою 0,06 карата, локальна позолота (вміст золота - 0,000048 г). На аверсі монети в гротескному стилі зображено кругову композицію `розповідач і слухачі`, що складається з персонажів твору `Вечори на хуторі біля Диканьки`, у центрі якої - портрет М.Гоголя з пером у руці, та розміщено: угорі - малий Державний Герб України, написи півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - 50 ГРИВЕНЬ. На реверсі монети в гротескному стилі зображено по колу композицію, що ілюструє повість `Ніч перед Різдвом`, у центрі - різдвяна зірка зі свічкою всередині, полум`я якої імітує жовтий сапфір. Під зіркою півколом розміщено напис `НІЧ ПЕРЕД РІЗДВОМ`.

Дата введення в обіг: 30 жовтня 2013 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1000 Серія: Друга світова війна Присвячена наступальним операціям Червоної Армії, здійсненим із серпня до грудня 1943 року. Вони стали завершенням корінного перелому в ході Великої Вітчизняної війни, - битви за Дніпро, під час якої 6 листопада 1943 року було визволено столицю України - місто Київ. Ця битва стала кульмінацією визволення України, значною мірою вплинула на подальший хід воєнних дій і сприяла розгрому фашистських загарбників. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ; у центрі - композицію, що символізує перемогу: цифри 1943 ( позолочені), над якими - зображення салюту, унизу - лаврова гілка зі стрічкою з ордена Слави та зіркою, праворуч над зіркою - рік карбування монети 2013; унизу напис півколом - П`ЯТДЕСЯТ ГРИВЕНЬ. Елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті - не менше ніж 0,003 г. На реверсі монети розміщено стилізовану динамічну композицію із зображенням наступальної операції за участю різних родів військ - танкових, піхоти, артилерії, авіації, Дніпровської військової флотилії тощо, дзеркальна поверхня символізує Дніпро, угорі - напис БИТВА/ЗА ДНІПРО.

Дата введення в обіг: 17 лютого 2014 Технічні характеристики Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 62.2 Діаметр, мм 50,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 2500 Серія: Друга світова війна Присвячена наступальній операції Першого Українського та Другого Українського фронтів, здійсненій 24 січня - 17 лютого 1944 року, у ході якої було ліквідовано угруповання гітлерівських військ на Корсунському виступі та створено сприятливі умови для остаточного визволення Правобережної України. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ; у центрі - композицію, що символізує перемогу: цифри 1944 (позолочені: локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0005 г. позолочені), над якими - зображення салюту, унизу - лаврова гілка зі стрічкою та зіркою, праворуч над зіркою - рік карбування монети 2014; унизу напис півколом - ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети розміщено стилізовану композицію: у центрі на тлі карти зображено в`їзну браму палацового комплексу в м. Корсуні-Шевченківському, по колу розміщено стрілки, що символізують наступальну операцію радянських військ по всьому кільцю оточення угруповання противника, та розміщено написи: 70 років (угорі праворуч), КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКА БИТВА (унизу півколом).

Дата введення в обіг: 28 жовтня 2011 Технічні характеристики Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 62.2 Діаметр, мм 50,0 Категорія якості карбування пруф Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 4000 Серія: Інші монети Присвячена 150-річчю від початку діяльності українських залізниць - з моменту прибуття з Перемишля до Львова пасажирського поїзда під назвою `Ярослав`. Залізничному транспорту належить провідна роль у транспортній системі України. Нині в Україні діє шість залізниць. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис НАЦІОНАЛЬНИЙ/БАНК/УКРАЇНИ, на дзеркальному тлі зображено сучасний швидкісний поїзд Української залізниці та частину колії, ліворуч - номінал 20/ГРИВЕНЬ, праворуч - рік карбування монети 2011. На реверсі монети зображено один із перших поїздів, що курсували Українською залізницею, угорі напис півколом - УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ, під яким розміщено позолочений логотип Укрзалізниці, унизу - 150 років. Елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0002 г.

Дата введення в обіг: 29 вересня 2008 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування пруф Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 5000 Серія: Інші монети Випущена з нагоди укладання українсько-шведських союзів, а саме Корсунської угоди 1657 року, Великобудищанського трактату 1709 року, та на відзначення 300-річчя подій, пов`язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана Івана Мазепи. Ці міжнародні угоди були спрямовані на здобуття державної незалежності Української держави. На аверсі монети вгорі розміщено напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, малий Державний Герб України, під яким номінал монети та рік карбування - 10/ ГРИВЕНЬ/2008, стилізоване зображення сувоїв з печатками, що символізують українсько-шведські воєнно-політичні союзи. На реверсі монети на тлі прапорів зображено портретний ряд - гетьмани Богдан Хмельницький та Іван Мазепа, королі Карл XІІ та Карл X Густав (зліва направо) - найбільш знакові персони відповідного історичного періоду.

Дата введення в обіг: 28 квiтня 2005 Технічні характеристики Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 67.25 Діаметр, мм 50,0 Категорія якості карбування пруф Гурт секторальне рифлення Тираж, шт. 5000 Серія: Друга світова війна Монету випущено з нагоди 60-річчя Перемоги у великій Вітчизняній війні 1941 - 1945 років На аверсі монети зображено клин журавлів, який зникає у хмарах, та розміщено напис УКРАЇНА (угорі), малий Державний Герб України (праворуч), під клином праворуч - рік карбування монети 2005, нижче - позначення металу та його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2 та логотип Монетного двору Національного банку України, унизу номінал - 20/ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети у частині сегмента, що обмежений трьома променями прожекторів, зображені солдати, які повертаються з фронту. Ліворуч розміщено напис 60/ РОКІВ/ ПЕРЕМОГИ/ У ВЕЛИКІЙ/ ВІТЧИЗНЯНІЙ/ ВІЙНІ/ 1941 - 1945; під написом голографічне зображення Ордена Вітчизняної війни.

"Козацькі клейноди" у дерев`яному футлярі. Набір з чотирьох срібних пам`ятних монет Дата введення в обіг: 30 грудня 2021 Технічні характеристики Номінал 40 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 124.4 Діаметр, мм відсутній Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий Тираж, шт. 100 Серія: Сувенірна продукція Набір пам`ятних монет присвячений пам’яті про героїчну добу нашої історії, яка для українського народу є невичерпним джерелом національної гідності, волелюбності та державних устремлінь, атрибутам влади – козацьким клейнодам. Історична традиція впродовж віків визначила перелік клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар тощо. Саме гетьманські печатки – невід’ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до присмерку й уособлюють потужні історичні пласти. Випуск набору “Козацькі клейноди” звертає нашу увагу на героїчну козацьку епоху, в якій український народ досі черпає духовний досвід і звитягу в обороні рідної землі від зовнішніх ворогів. На аверсі монет із набору розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; на трьох монетах ліворуч – позначення номіналу – 10/ ГРИВЕНЬ (на правій монеті – праворуч); унизу: рік карбування, маса кожної монети в чистоті, позначення металу та його проби 2021/31,1/Ag 999 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; у центрі кожної монети зображено збірні композиції: Козака Мамая – як символ, що зберігає історичну пам’ять народу й утверджує ідеал мирного стража своєї землі (на верхній монеті), козацькі клейноди та інші артефакти, що символізують періоди козацької епохи, збагачують історичне тло та формують загальну атмосферу епохи. На реверсі монет зображено гетьманські печатки (елемент оздоблення – локальна позолота) – один із чільних козацьких клейнодів гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського. Печатки датуються XVI–XVIII століттями та асоціюються з різними етапами козацької історії; розміщено написи: КОЗАЦЬКІ (угорі) КЛЕЙНОДИ (унизу) та навколо печаток відповідні назви кожної.

Набір з чотирьох срібних пам`ятних монет "Козацькі клейноди" у футлярі з флоковим покривом у сувенірній упаковці Номінал: 40 грн Дата введення в обіг: 30.12.2021 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Набір з чотирьох пам`ятних монет присвячений пам’яті про героїчну добу нашої історії, яка для українського народу є невичерпним джерелом національної гідності, волелюбності та державних устремлінь, атрибутам влади – козацьким клейнодам. Історична традиція впродовж віків визначила перелік клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар тощо. Саме гетьманські печатки – невід’ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до присмерку й уособлюють потужні історичні пласти. Випуск набору “Козацькі клейноди” звертає нашу увагу на героїчну козацьку епоху, в якій український народ досі черпає духовний досвід і звитягу в обороні рідної землі від зовнішніх ворогів. На аверсі монет із набору розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; на трьох монетах ліворуч – позначення номіналу – 10/ ГРИВЕНЬ (на правій монеті – праворуч); унизу: рік карбування, маса кожної монети в чистоті, позначення металу та його проби 2021/31,1/Ag 999 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; у центрі кожної монети зображено збірні композиції: Козака Мамая – як символ, що зберігає історичну пам’ять народу й утверджує ідеал мирного стража своєї землі (на верхній монеті), козацькі клейноди та інші артефакти, що символізують періоди козацької епохи, збагачують історичне тло та формують загальну атмосферу епохи. На реверсі монет зображено гетьманські печатки (елемент оздоблення – локальна позолота) – один із чільних козацьких клейнодів гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського. Печатки датуються XVI–XVIII століттями та асоціюються з різними етапами козацької історії; розміщено написи: КОЗАЦЬКІ (угорі) КЛЕЙНОДИ (унизу) та навколо печаток відповідні назви кожної. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Володимир, Чайковський Роман; програмне моделювання: Андріянов Віталій Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 1900/1900 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 124.4

Колесо життя Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 25.07.2017 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена розкриттю в художньо-образній манері філософського змісту основоположних принципів людського існування - прагнення любові, щастя і гармонії, пізнання природи добра і зла, пошуку сенсу буття і неповторного шляху людини в безмежному світі. На аверсі монети на дзеркальному тлі зображено дорогу, яка пролягає через пагорби, долини і поля та прямує до сонця (позолочене), що символізує шлях до світла, дорогу в майбутнє. Унизу розміщено: малий Державний Герб України (ліворуч), рік карбування монети 2017 (праворуч), півколом написи: УКРАЇНА, номінал - 10/ГРИВЕНЬ. На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізоване колесо, обід якого складається із фрагментів, що частково нагадують форми дерев`яного колеса чумацького воза, шпицями колеса є пара - Чоловік і Жінка (елемент оздоблення - локальна позолота), які є осердям руху, `вічним двигуном` людського буття. По колу розміщено написи: КОЛЕСО ЖИТТЯ. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 4000/4000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Визвольна війна середини XVII століття Номінал: 20 грн Дата введення в обіг: 25.06.1998 Матеріал: срібло Опис: Присвячена 350-річчю початку визвольної війни середини ХVІІ століття за незалежність і створення національної держави. На аверсі монети у намистовому колі зображена загальна для серії композиція, що втілює національну ідею Соборної України: обабіч малого Державного герба України розташовані гербові фігури Архістратига Михаіла і коронованого лева - символів - міст Києва і Львова. Навколо композиції розміщені стилізовані написи, розділені зображеннями грифонів у барокковому орнаменті: УКРАЇНА і 1998 (угорі), 20 ГРИВЕНЬ (унизу в два рядки) та позначення, проба і вага металу. На реверсі монети у намистовому колі на тлі піскового годинника - символу спадковості часів - зображено двобій між запорозьким козаком і польським крилатим рейтаром. Обабіч батальної сцени розташовані фігури вершників - керманича національно-визвольного руху гетьмана Богдана Хмельницького та співця героїчних походів козака-бандуриста. Навколо композиції розміщено стилізований напис: ВИЗВОЛЬНА ВІЙНА СЕРЕДИНИ ХVІІ СТ. Художник: Івахненко Олександр Скульптор: аверс: Новаковськи Анджей; реверс: Чайковський Роман Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 10000/10000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 29.09.2023 Матеріал: срібло Буклет Докладніше Опис: Світ наповнений кулінарними шедеврами, та самобутньою стравою, що найповніше передає смак і багатовікову культуру України, є український борщ. Для українців борщ – це більше, ніж просто страва. З плином часу український борщ отримав визнання в усьому світі, ставши символом української кухні і втіленням української традиції. Борщ шанують усюди, а рецепт приготування передають із покоління в покоління. У 2022 році ЮНЕСКО внесла український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони, що покликано поширювати знання про культурні та гастрономічні традиції України по всьому світу. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом: УКРАЇНА, рік карбування монети – 2023; номінал монети – 10/ГРИВЕНЬ; у центрі зображено господиню під час приготування українського борщу на тлі печі, що символізує неперервність життя народу, тепло, затишок, добробут, родинне щастя, оздоблену орнаментом за трипільським мотивом, який уособлює вікову історію і традицію приготування борщу. На реверсі монет розміщено стилізовану композицію, що наповнена традиційним українським колоритом та побутом: у центрі зображено тарілку з борщем, що неначе “бурхливе озеро” символізує глибинну українську культуру і традиції, напис – БОРЩ (елемент оздоблення – тамподрук). Художник: Кочубей Миколай Скульптор: Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2500/2500 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Дата введення в обіг: 25 квiтня 1996 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2000000 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Інші монети На аверсі монети в центрі кола, утвореного намистовим узором, знаходиться зображення малого Державного герба України в обрамленні з двох боків гілками калини. Над гербом розміщена дата 1996 - рік карбування монет. По колу монет написи: вгорі УКРАЇНА, внизу у три рядки 2 МІЛЬЙОНИ КАРБОВАНЦІВ. Під щитом державного герба на срібній монеті розміщені позначення і проба дорогоцінного металу Аg 925 та його вага у чистоті 31,1 На реверсі монети в центрі розміщено зображення дзвону, на вінці якого написано слово ЧОРНОБИЛЬ. Під дзвоном зображена стрічка з написом на ній 1986-1996. На другому плані зображені журавлі у польоті: три - ліворуч і два - праворуч від дзвону. Вгорі по колу монет напис: ТРАГЕДІЯ ПОДВИГ ЗАСТЕРЕЖЕННЯ. Слова в написі відокремлені одне від одного і від стрічки крапками

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 27.10.2023 Матеріал: срібло Буклет Докладніше Опис: Пам`ятна монета присвячена українській мові. Мова – не лише засіб спілкування, але й носій багатої культурної спадщини, це частина нашого генетичного коду. Саме мова в надскладний момент історії України стала фундаментом нашого єднання, нашою зброєю. Сьогодні українською мовою промовляє дух свободи, який вражає весь світ. На аверсі монети розміщено: стилізовану літеру Ї із соловейком, що символізує мелодійність та співучість української мови, у центрі літери – малий Державний Герб України; на дзеркальному тлі монети розміщено текстуру із контурів літер української абетки, що асоціативно нагадує гніздо, яке є символом дому та оберегом родини; унизу – номінал монети 10 та графічний знак гривні, рік карбування монети – 2023. На реверсі монети розміщено стилізовану композицію, що складається з літер української абетки; у композиції виділені літери Ґ, Ї, Є, І (елемент оздоблення – локальна позолота), що вирізняють українську мову фонетично і графічно серед культур, що послуговуються кирилицею. Серед фактурних літер композиції вирізняються літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів “наша мова України”. Елементи композиції реверсу підкреслюють інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої, інформаційні мережі. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 04.04.2024 Матеріал: срібло Буклет Докладніше Опис: Пам’ятна монета “Кохання”, присвячена таємничій симфонії емоцій, яка розквітає в серцях людей. Дивовижному почуттю, яке протягом століть надихало поетів, художників, музикантів та мрійників. На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: стилізовану у вигляді серця троянду (елемент оздоблення – локальна позолота), у графічне полотно якої вписано слово “кохання” найпоширенішими мовами світу, що підкреслює універсальність та безмежність цього почуття, яке не знає кордонів та мовних бар’єрів; малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА (крапки над літерою “ї” зображено у формі серця), номінал 10 та графічний символ гривні (угорі над трояндою); напис 20 / 24 (унизу). На реверсі монети на дзеркальному тлі рельєфно зображено серце, від якого рівномірно розходяться хвилі. Стилізована композиція є символом щирого та всеосяжного кохання, вібрації якого сягають найпотаємніших глибин душі. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 10000/7500 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом