Дата введення в обіг: 19 лютого 2020 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом 3000 3000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена свідку історичних подій на теренах галицької землі, бастіонному замку-фортеці, збудованому в першій половині XVII ст., – Золочівському замку, який представляє неоголландський тип оборонних споруд. Розміщений на невисокому пагорбі, замок свого часу слугував як для оборони, так і для житла, тобто належить до пам’яток типу “palazzo in fortezzo”. Оборонні споруди Золочівського замку – це вали, бастіони, надбрамна вежа, міст і равелін. Ренесансний ансамбль творять в’їзна вежа, Великий житловий та Китайський палаци, які є одним із небагатьох зразків східної архітектури на українських землях. Золочівський замок – музей-заповідник Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького ? входить до туристичного маршруту “Золота підкова Львова”.

Дата введення в обіг: 26 лютого 2019 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом 3000 3000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена давній історичній та військово-архітектурній пам’ятці, одній із найоригінальніших фортифікаційних споруд пізнього середньовіччя Центральної Європи. Замок споруджений на південному заході сучасного Мукачева на горі вулканічного походження на висоті 188 м над рівнем моря і на 68 м вище центральної частини міста. Упродовж століть він надійно захищав мешканців міста від ворогів. Тут перетиналися торговельні та військові стратегічні шляхи, що йшли з Півдня на Північ, із Заходу на Схід, для охорони яких і було закладено замок. За час свого існування твердиня не один раз перебудовувалася та вдосконалювалася.

Дата введення в обіг: 30 травня 2003 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 3000 3000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена визначній середньовічній фортифікаційній споруді XIV-XV ст. у колишній столиці Солдайського консульства м.Генуї в Криму – Судаку. Величезні мури і башти фортеці будувалися протягом майже 100 років і належать до найцікавіших пам`яток архітектури світового значення. На аверсі монети зображено план-схему фортеці, у центрі якої на тлі стилізованого орнаменту розміщено напис у два рядки 10 ГРИВЕНЬ, по боках – фігури воїна з арбалетом (праворуч) та виноградаря (ліворуч); праворуч – малий Державний Герб України та написи: УКРАЇНА (угорі), 2003 (ліворуч), а також унизу позначення металу та його проби – Ag 925, ваги в чистоті – 31,1, логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено фортецю, на тлі якої унизу розміщено дати – XIV-XV cт., між якими – геральдична дошка з гербами (дожа Генуї, Генуезької республіки та консула), що прикрашає одну з башт фортеці. Ліворуч від фортеці зображено торговельне судно та кругові написи: СУДАК (угорі ліворуч) та ГЕНУЕЗЬКА ФОРТЕЦЯ (унизу).

100 років Національному академічному драматичному театру ім. Івана Франка Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом 2500 2500 Серія: Духовні скарби України Присвячена віковому ювілею легендарного Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, який розпочав свою діяльність 1920 року у Вінниці. Більшість класиків української драматургії XIX–XX ст. отримали першочитання своїх творів саме на сцені театру імені Івана Франка, де панує атмосфера особливого мистецького товариства, згуртованого творчими ідеалами та спільною метою, а кращі вистави перетворюються на свято виконавської майстерності. Яскраві, живі, неповторні образи, створені талановитими акторами, оригінальні режисерські постановки належать до незаперечних здобутків українського театру.

Дата введення в обіг: 3 жовтня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 5000 5000 Серія: Інші монети Присвячена архітектурному шедевру початку ХХ століття, окрасі міста - Чернівецькому музично-драматичному театру ім. О.Кобилянської, збудованому в 1904 - 1905 роках за проектом австрійських архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера. На аверсі монети зображено скульптурну композицію з Мельпоменою (символ сценічного мистецтва), яка прикрашає портал театру, праворуч від неї - малий Державний Герб України та півколом розміщено написи: угорі - УКРАЇНА, унизу - ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ, під скульптурною композицією позначення металу, його проби - Ag 925, маси в чистоті - 31,1, логотип Монетного двору Національного банку України та рік карбування монети - 2005. На реверсі монети зображено будівлю театру та пам`ятник Ользі Кобилянській, який розміщений перед театром, під ним - напис 100 РОКІВ, по колу - напис ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ МУЗИЧНО-ДРАМАТИЧНИЙ ТЕАТР ім. О.КОБИЛЯНСЬКОЇ. Художник: Таран Володимир , Харук Олександр , Харук Сергій Скульптор: Іваненко Святослав

Дата введення в обіг: 17 серпня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 пруф секторальне рифлення 5000 5000 Серія: Українська спадщина Присвячена Сорочинському ярмарку - справжньому святу торгівлі, оспіваному М.В.Гоголем в одній із повістей циклу `Вечори на хуторі біля Диканьки` На аверсі монети у центрі на тлі українського пейзажу зображено М.В.Гоголя та його літературного героя Рудого Панька, угорі півколом розміщено напис УКРАЇНА, під ним - малий Державний Герб України, рік карбування монети 20-05 та написи: 20/ ГРИВЕНЬ, позначення металу та його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2; логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено багатофігурну композицію, характерну для сільського ярмарку XIX - XX століть, та угорі півколом розміщено напис СОРОЧИНСЬКИЙ ЯРМАРОК.

Дата введення в обіг: 25 квiтня 1996 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 2000000 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Інші монети На аверсі монети в центрі кола, утвореного намистовим узором, знаходиться зображення малого Державного герба України в обрамленні з двох боків гілками калини. Над гербом розміщена дата 1996 - рік карбування монет. По колу монет написи: вгорі УКРАЇНА, внизу у три рядки 2 МІЛЬЙОНИ КАРБОВАНЦІВ. Під щитом державного герба на срібній монеті розміщені позначення і проба дорогоцінного металу Аg 925 та його вага у чистоті 31,1 На реверсі монети в центрі розміщено зображення дзвону, на вінці якого написано слово ЧОРНОБИЛЬ. Під дзвоном зображена стрічка з написом на ній 1986-1996. На другому плані зображені журавлі у польоті: три - ліворуч і два - праворуч від дзвону. Вгорі по колу монет напис: ТРАГЕДІЯ ПОДВИГ ЗАСТЕРЕЖЕННЯ. Слова в написі відокремлені одне від одного і від стрічки крапками

Дата введення в обіг: 26 червня 2012 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1000 Серія: Інші монети Присвячена одній із найстаріших науково-дослідних установ нашої країни - Нікітському ботанічному саду, який заснований в 1812 році на мисі Мартьян неподалік від Ялти і є унікальним зібранням місцевої та світової флори, взірцем садово-паркового будівництва, своєрідним музеєм просто неба, де зібрано близько 20 тисяч видів рослин із різних районів земної кулі. На аверсі монети угорі розміщено: малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі стилізованого вінка з квітів та листя зображено скульптурний портрет засновника і першого директора саду із зазначенням ім`я та прізвища ХРИСТІАН СТЕВЕН; унизу - рік карбування монет 2012 та півколом напис: П`ЯТДЕСЯТ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено: озерце з фонтаном посередині, на другому плані на тлі морського горизонту - один із куточків саду з альтанкою, колонаду одного із входів до парку та напис посередині на дзеркальному тлі НІКІТСЬКИЙ БОТАНІЧНИЙ САД/1812 - 2012.

Дата введення в обіг: 20 грудня 2010 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1500 Серія: Українська спадщина Присвячена колисці українського козацтва, унікальній пам`ятці природи, історії та археології - острову Хортиця, який завжди перебував у сфері військових і господарських інтересів запорізьких козаків, був їх осідком. Січ на Хортиці згадується в народних переказах і піснях, записаних у XVIII - XIX ст. Оригінальність Хортиці - у рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів - плавневих лісів і луків, степів, скелястих відшарувань гранітів, балок, дібров, озерних комплексів. Тут розташований Національний заповідник `Хортиця`. На аверсі монети угорі розміщено: малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, зображено фрагмент історико-культурного комплексу `Запорізька Січ`, на передньому плані - позолочена композиція з бандури, козацьких клейнодів і зброї, ліворуч від якої номінал монети - 50/ ГРИВЕНЬ, праворуч - рік карбування монети - 2010. На реверсі монети розміщено: на тлі орнаментальної смуги довбиша, який б`є у литаври, що використовувалися під час урочистостей та важливих моментів життя козаків, праворуч від яких рядки з поезії Тараса Шевченка `І мертвим, і живим…` - У нас воля виростала,/ Дніпром умивалась,/ У голови гори слала,/ Степом укривалась!/ ТАРАС ШЕВЧЕНКО; над смугою стилізоване зображення острова, над яким напис - Острів Хортиця на Дніпрі - колиска українського козацтва, праворуч напис - ЗАПОРІЖЖЯ/ XVI - XVIII ст.

Дата введення в обіг: 30 жовтня 2013 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1000 Серія: Друга світова війна Присвячена наступальним операціям Червоної Армії, здійсненим із серпня до грудня 1943 року. Вони стали завершенням корінного перелому в ході Великої Вітчизняної війни, - битви за Дніпро, під час якої 6 листопада 1943 року було визволено столицю України - місто Київ. Ця битва стала кульмінацією визволення України, значною мірою вплинула на подальший хід воєнних дій і сприяла розгрому фашистських загарбників. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ; у центрі - композицію, що символізує перемогу: цифри 1943 ( позолочені), над якими - зображення салюту, унизу - лаврова гілка зі стрічкою з ордена Слави та зіркою, праворуч над зіркою - рік карбування монети 2013; унизу напис півколом - П`ЯТДЕСЯТ ГРИВЕНЬ. Елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті - не менше ніж 0,003 г. На реверсі монети розміщено стилізовану динамічну композицію із зображенням наступальної операції за участю різних родів військ - танкових, піхоти, артилерії, авіації, Дніпровської військової флотилії тощо, дзеркальна поверхня символізує Дніпро, угорі - напис БИТВА/ЗА ДНІПРО.

Київська фортеця Дата введення в обіг: 14 травня 2021 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування пруф Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена одній із найбільших кам’яно-земляних фортець у світі, яка збереглася до наших днів - комплексу унікальних фортифікаційних споруд, який формувався протягом багатьох століть. Сьогодні Національний історико-архітектурний музей “Київська фортеця” – це унікальний музейний комплекс, багато споруд якого пов’язані з історією громадських визвольних рухів в Україні. На аверсі монети розміщено: угорі на тлі стилізованої композиції, присвяченій Київській фортеці (фрагмент арочного входу), – малий Державний Герб України, під яким – напис УКРАЇНА; унизу на дзеркальному тлі – ключ, під яким написи – 10/ГРИВЕНЬ/2021. На реверсі монети зображено композицію: Київська фортеця (вид із висоти пташиного польоту), праворуч від якої – схема укріплень фортеці; унизу написи: КИЇВСЬКА (на дзеркальному тлі), ФОРТЕЦЯ/XVIII–XIX ст. (на тлі абрису зубців фортеці).

Дата введення в обіг: 24 жовтня 2008 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування пруф Гурт рифлений Тираж, шт. 5000 Серія: Духовні скарби України Присвячена 10-річчю внесення до реєстру світової спадщини ЮНЕСКО ансамблю історичного центру міста Львова. Перша документальна згадка про Львів датується 1256 роком, який і вважається датою його заснування. Місто немов причаровує своєю багатовіковою історією та красою. Дивовижні пам`ятки архітектури зустрічаються тут на кожному кроці і утворюють разом один з найкрасивіших історико-архітектурних заповідників Європи. На аверсі монети зображено декоративну скульптуру Слави з фасаду приміщення Львівського Державного академічного театру опери та балету ім. С.Крушельницької; розміщено: угорі - малий Державний Герб України, написи півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), позначення металу, його проби - Ag 925, вага в чистоті - 31,1 (ліворуч), рік карбування монети - 2008 та логотип Монетного двору (праворуч). На реверсі монети зображено стилізовану композицію з п`яти веж міста Львова: вежі Вірменської церкви, вежі Успенської церкви, міської Ратуші, вежі латинської Катедри, вежі Бернардинського монастиря (зліва направо), на тлі якої - герб міста та розміщено написи: угорі півколом - 10 РОКІВ У РЕЄСТРІ СВІТОВОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО, ЛЬВІВ - унизу.

Олеський замок Дата введення в обіг: 17 серпня 2021 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування пруф Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3000 Серія: Пам’ятки архітектури України Присвячена справжній перлині Львівщини – комплексній пам’ятці архітектури та історії – Олеському замку, уперше згаданому в історичних джерелах 1327 року. Замковий комплекс багато століть височіє на вершечку крутого пагорба-останця і є свідком та учасником багатьох подій, що навічно увійшли в історію України та сусідніх країн. Середньовічна фортеця в ХVII ст. була перетворена Яном Даниловичем на палац у стилі ренесансу. Замковий комплекс в Олеську, до архітектурних споруд якого, крім замку, належить костел капуцинів із келіями, входить до туристичного маршруту “Золота підкова Львова”. На аверсі монети на тлі зображення Олеського замку з гравюри ХІХ ст. розміщено: ліворуч – малий Державний Герб України; праворуч – різьблене в камені зображення над в’їзною брамою замку часів перебудови Даниловича; унизу на дзеркальному тлі абрису зубців, що символізують оборонне значення замку в певний період його існування, написи: УКРАЇНА/ 2021/ 10 ГРИВЕНЬ. На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено Олеський замок та написи ОЛЕСЬКИЙ/ ЗАМОК (угорі праворуч)

Визвольна війна середини XVII століття Номінал: 20 грн Дата введення в обіг: 25.06.1998 Матеріал: срібло Опис: Присвячена 350-річчю початку визвольної війни середини ХVІІ століття за незалежність і створення національної держави. На аверсі монети у намистовому колі зображена загальна для серії композиція, що втілює національну ідею Соборної України: обабіч малого Державного герба України розташовані гербові фігури Архістратига Михаіла і коронованого лева - символів - міст Києва і Львова. Навколо композиції розміщені стилізовані написи, розділені зображеннями грифонів у барокковому орнаменті: УКРАЇНА і 1998 (угорі), 20 ГРИВЕНЬ (унизу в два рядки) та позначення, проба і вага металу. На реверсі монети у намистовому колі на тлі піскового годинника - символу спадковості часів - зображено двобій між запорозьким козаком і польським крилатим рейтаром. Обабіч батальної сцени розташовані фігури вершників - керманича національно-визвольного руху гетьмана Богдана Хмельницького та співця героїчних походів козака-бандуриста. Навколо композиції розміщено стилізований напис: ВИЗВОЛЬНА ВІЙНА СЕРЕДИНИ ХVІІ СТ. Художник: Івахненко Олександр Скульптор: аверс: Новаковськи Анджей; реверс: Чайковський Роман Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 10000/10000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Старий замок у м. Кам`янці-Подільському (c) Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 17.05.2017 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена легендарній Кам`янець-Подільській фортеці (замку), одній із найкрасивіших пам`яток архітектури України. Замок був головною оборонною спорудою в комплексі укріплень міста, неодноразово зазнавав змін та перебудовувався. Нині замок є складовою частиною Кам`янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА; у центрі на дзеркальному тлі - план старого замку у м. Кам`янці-Подільському; праворуч рік карбування монети - 2017, унизу номінал - 10 ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено Кам`янець-Подільську фортецю та розміщено написи: КАМ`ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ/ СТАРИЙ ЗАМОК (півколом угорі). Художник: Демяненко Анатолій Скульптор: Демяненко Анатолій Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 28.05.2008 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена важливому морському порту і фортеці - Севастополю (з грецької - місто слави), заснованому в 1783 р. поблизу колишньої грецької колонії Херсонесу. Це найбільший морський торговий, рибний порт, промисловий, науково-технічний і культурно-історичний центр півдня України. На аверсі монети зображено перехрещені якорі та корабельну гармату, які символізують місто як військово-морський порт і фортецю, під гарматою - стилізовані виноградні грона і листя; угорі - малий Державний Герб України і півколом напис - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ, над номіналом - 2008, а також позначення металу, його проби Ag 925, маси в чистоті 31,1 і логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено Графську пристань (унизу), фортифікаційну споруду, над якою - герб міста та напис півколом СЕВАСТОПОЛЬ, праворуч на тлі стилізованого моря - легендарний бріг `Меркурій` та унизу напис - РІК ЗАСНУВАННЯ/1783. Художник: Іваненко Святослав Скульптор: Іваненко Святослав Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 19.12.2016 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена одній з найкрасивіших архітектурних пам`яток Києва - Миколаївському костьолу, побудованому у неоготичному стилі на початку ХХ століття київським архітектором В. Городецьким за проектом архітектора С. Воловського. Архітектура костьолу відрізняється легкістю, завершеністю пропорцій, а особливе враження справляють вежі-стріли та надзвичайно красива ліпнина. На аверсі монети розміщено: ліворуч - малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА (вертикально); у центрі - інтер`єр костьолу святого Миколая, праворуч номінал - 10 ГРИВЕНЬ, унизу рік карбування - 2016. Монета має ввігнуту поверхню з одного боку. На реверсі монети зображено будівлю костьолу та розміщено написи: КОСТЬОЛ СВЯТОГО МИКОЛАЯ (півколом угорі) КИЇВ (над будівлею). Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 32 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 20 грн Дата введення в обіг: 27.10.2017 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена Національному академічному театру опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка - видатному творчому колективу, який увібрав у себе найкращі традиції української культури. Слава про оперне та балетне мистецтво України давно сягнула за межі країни. Національна опера України активно та успішно інтеґрується у світовий музичний процес, про що свідчать гастролі в багатьох країнах світу, участь у найпрестижніших музичних фестивалях. На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, під яким напис Україна, у центрі на дзеркальному тлі - будівлю театру; унизу напис - 20/ГРИВЕНЬ. Рік карбування монети 2017 - на гурті. На реверсі монети зображено стилізовану композицію: глядацька зала (елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,003 г), над якою - алегорична композиція: геральдичні грифони тримають у лапах ліру як символ музичного мистецтва та написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР (угорі півколом), ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ УКРАЇНИ ІМ. Т. Г. ШЕВЧЕНКА (під грифонами), 150 РОКІВ (унизу). Художник: Фандікова Наталія Скульптор: Демяненко Анатолій, Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2000/2000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 62.2 Діаметр, мм: 50 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 28.05.2014 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена одному з провідних промислових, наукових і культурних центрів нашої держави - місту-герою Одесі, яке називають південними морськими воротами України, справжньою перлиною, розташованою на березі Чорного моря. Територія сучасного міста була заселена з найдавніших часів, тут існували поселення та городища різних племен і народів, а наприкінці XVIII ст. на місці поселення Хаджибей виникли порт і місто. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ; ліворуч - рік карбування монети - 2014, стилізовану композицію - пам`ятник Дюку Рішельє на тлі Потьомкінських сходів (праворуч), Одеський національний академічний театр опери та балету (ліворуч), під яким - стилізовані хвилі; унизу - номінал - 10/ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено фрагмент панорамного вигляду Одеської затоки та міста з літографії ХІХ ст., на передньому плані - вітрильник, ліворуч - герб Одеси, над яким напис - 1794 та ОДЕСА - праворуч. Художник: Харук Олександр, Харук Сергій, Таран Володимир Скульптор: Дем`яненко Володимир, Дем`яненко Анатолій Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 28.05.2008 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена одній з перлин Південного Криму - Ластівчиному гнізду, побудованому в 1912 році інженером-архітектором Шервудом. На аверсі монети зображено морську хвилю і чайку, угорі - малий Державний Герб України та півколом напис - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, розміщено написи: 10/ ГРИВЕНЬ/ 2008 а також унизу логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети на тлі гори і моря зображено пам`ятку архітектури - Ластівчине гніздо на скелі та розміщено напис - ЛАСТІВЧИНЕ ГНІЗДО (ліворуч). Художник: аверс: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій; реверс: Груденко Борис Скульптор: Дем`яненко Анатолій, Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений