Описание Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, 62.2 г Діаметр, 50,0 мм Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 2500 Серія: Духовні скарби України Присвячена спадщині давньої духовної пісенної традиції, яка панувала з кінця XVI cт. на всій етнічній території українців та білорусів, – нотованим збірникам різних жанрів літургійного співу – ірмологіонам. В Ірмологіоні – першій нотованій книзі, було зібрано ірмоси як мелодичні та ритмічні моделі для тропарів канонів, звідси його масове поширення – як у церковній практиці, так і в навчальній. Слова у поетичному тексті нанизуються на нитку, як перли в коралях, чергуючись як мотиви орнаменту. Ірмологіони складалися в монастирях, кафедральних соборах, парафіяльних церквах. Значна частина збережених ірмологіонів – рукописна. На початку ХVIII ст. стали видаватися друковані нотні ірмологіони. На аверсі монети вгорі розміщено напис УКРАЇНА, під яким стилізовано зображено позолочену сторінку (локальна позолота) Супрасльського ірмологіону (1598–1601 рр.) – найдавнішого нотолінійного рукопису, джерела літургійної спадщини і музики Київської Церкви, що зберігається в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського; ліворуч від сторінки – малий Державний Герб України, під яким рік карбування – 2020; номінал 20/ГРИВЕНЬ (праворуч від сторінки). На реверсі монети у центрі зображено наповнений певною ритмікою, об’ємністю фігур хористів, які співають по нотах, фрагмент ікони “Воздвиження Чесного Хреста з родиною Яна Собеського” (1670–1689 рр.), що зберігається в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, та розміщено: стилізовані написи: ЗБІРНИК/ ЦЕРКОВНИХ ПІСНЕСПІВІВ/ ІРМОЛОГІОН (угорі) та ноти (під зображенням хористів).

Дата введення в обіг: 28 липня 2010 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом 10000 10000 Серія: Обрядові свята України Присвячена одному із значних свят православ`я - святу Спаса (Преображення Господнього), під час якого відбувається освячення винограду, яблук, меду тощо. На аверсі монети угорі зображено малий Державний Герб України та напис півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі композицію, що символізує свято Спаса - рамка з медовими стільниками в обрамленні букета-оберега, над якою соняшник, ліворуч і праворуч стилізовані роги достатку, наповнені яблуками, грушами, виноградом тощо та розміщено написи: 10/ГРИВЕНЬ/2010. На реверсі монети зображено багатофігурну композицію приготування селянами до дійства освячення дарів природи, унизу - вулик, угорі - Преображення Господнє та півколом напис: СВЯТО СПАСА.

Дата введення в обіг: 14 травня 2004 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Обрядові свята України Присвячена одному з найбільших християнських свят на честь Трійці, яке святкують на 50-й день після Великодня (п`ятидесятниця, зелені свята) На аверсі монет зображено вінок-оберіг із квітів, усередині якого розміщено малий Державний Герб України, а над ним рік карбування монети - 2004. Зліва і справа - стилізовані житні колоскі, маківки та волошки. Під вінком розміщено написи: на монеті зі срібла - УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, а також позначення металу та його проби - Ag 925, вага в чистоті - 31,1та логотип Монетного двору Національного банку України На реверсі монет зображено гурт дівчат, прикрашених квітами, стрічками, вінками, серед яких центральна постать - `дівчина-тополя`. Угорі над гуртом - символічне зображення святої Трійці, по обидва боки від якого півколом розміщено напис: СВЯТО ТРІЙЦІ.

Дата введення в обіг: 20 грудня 2002 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 3000 3000 Серія: Обрядові свята України Присвячена одній з головних подій в історії християнства, у святкуванні якої до нашого часу збереглося багато давніх народних звичаїв, традицій, обрядів. На аверсі монети зображено різдвяну зірку – традиційний атрибут, пов`язаний з євангельською легендою про Христа, у центрі якої розміщено малий Державний Герб України, а над ним рік карбування монети - 2002; в оточенні стилізованого барокового орнаменту розміщено написи: на монеті із срібла - УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, а також позначення металу та його проби - Ag 925, вага в чистоті - 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено традиційну святкову сцену - різдвяний колядницький гурт, у центрі якого ватага з різдвяною зіркою, а по колу розміщено написи: СВЯТО РІЗДВА (ліворуч), ХРИСТОВОГО (праворуч).

Дата введення в обіг: 16 жовтня 2000 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: 2000-ліття Різдва Христового Присвячена офіційному запровадженню християнства як державної релігії. На початку 988 року християнство прийняли Володимир Великий та його найближче оточення. Весною того ж року до віри прилучилися кияни, що започаткувало початок хрещення всієї країни. На аверсі монети між двома постатями ангелів розміщено зображення малого Державного Герба України і написи:на монеті з срібла - УКРАЇНА та 10, ГРИВЕНЬ, 2000, позначення металу Ag, його проба - 925, вага в чистоті - 31,1; та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети на передньому плані розміщено хрестоподібну композицію із зображенням князя Володимира-Хрестителя на тлі сцени хрещення киян і стилізований напис: ХРЕЩЕННЯ РУСІ

Дата введення в обіг: 17 липня 2008 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 100 срібло (Ag 999) 1000 100,0 спеціальний анциркулейтед рифлений 800 800 Серія: Інші монети Випущена з нагоди 1020-річчя хрещення Київської Русі, яке започаткувало утвердження християнства як державної релігії. На аверсі монети угорі розміщено малий Державний Герб України, по колу на тлі стилізованого орнаменту - написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі) СТО ГРИВЕНЬ (унизу), між ними - рік карбування монети 2008 (праворуч), позначення металу та його проби - Ag 999, маса в чистоті - 1000, логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч). У центрі монети у колі, утвореному зі стилізованих променів, розміщено хрест і написи півколом: ПРАВОСЛАВ`Я (угорі) ІЗ КИЄВА ПО ВСІЙ РУСІ (унизу). На реверсі монети зображено багатофігурну композицію хрещення, під якою розміщено напис 988/РІК, угорі півколом напис - ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ.

Дата введення в обіг: 3 липня 2013 Технічні характеристики Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 62.2 Діаметр, мм 50,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3500 Серія: Інші монети Присвячена запровадженню Володимиром Великим християнства як державної релігії, що сприяло об`єднанню та зміцненню Київської Русі, поширенню писемності, відкрило широкі перспективи економічних і культурних зв`язків тощо. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, стилізовані написи півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), рік карбування монети 2013 та номінал (унизу): ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ. У центрі монети зображено композицію - хрест-енколпіон (елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,000449 г) та фігури-символи чотирьох євангелістів: Матвія в образі ангела, Марка в образі лева, Луки в образі тельця, Іоанна в образі орла. Кожен із них крилатий і тримає Євангеліє. На реверсі монети розміщено багатофігурну композицію: Володимир Великий та Андрій Первозваний, які тримають хрест, святі Антоній та Феодосій Печерські, Кирило та Мефодій, угорі - Зимненська ікона Пресвятої Богородиці, з обох боків від якої ангели, унизу півколом стилізований напис - 1025-РІЧЧЯ ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ.

Дата введення в обіг: 16 квiтня 2020 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом 3000 3000 Серія: Духовні скарби України Присвячена Видубицькому Свято-Михайлівському монастирю, заснованому сином князя Ярослава Всеволодом на південній околиці Києва – в урочищі Видубичі. За літописом, назва урочища походить від слова “видибати” – на цьому місці виплив дерев’яний ідол бога Перуна, якого було скинуто в Дніпро біля Старокиївської гори під час хрещення Київської Русі. Першим мурованим храмом на території монастиря була Михайлівська церква, зведена в останній чверті ХІ ст. На початку ХІІ ст. монастир стає одним із центрів літописання. До володінь монастиря належали звіринецькі, либідські, наводницькі, осокорківські та інші землі з перевозами на Дніпрі та його притоці Либеді. Монастир брав активну участь у політичному житті Київської Русі. Саме тут, біля Михайлівської церкви, за традицією збиралося на рать воїнство. Сучасний ансамбль Видубицького монастиря, що є пам’яткою архітектури національного значення, сформувався з кінця XVII – початку XVIII ст., коли в монастирі з’являється кілька чудових споруд: один із найкращих шедеврів українського бароко – Георгіївський собор, трапезна з храмом Преображення Господнього, дзвіниця.

Дата введення в обіг: 3 грудня 1998 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Духовні скарби України Присвячена відродженню Михайлівського Золотоверхого собору - історико-архітектурного пам`ятника Руси-України XII-XYIII ст. На аверсі монет в обрамленні рослинного орнаменту соборної мозаїки `Євхаристія` розміщені зображення малого Державного герба України і написи у чотири рядки УКРАЇНА, 10 ГРИВЕНЬ, 1998 та позначення і проба дорогоцінного металу Ag 925 та його вага у чистоті 31,1. На реверсі монет на тлі зображення Михайлівського Золотоверхого собору розміщені силуети дванадцяти апостолів символічної сцени причастя мозаїки `Євхаристія`. На монеті розташовано круговий напис МИХАЙЛІВСЬКИЙ ЗОЛОТОВЕРХИЙ СОБОР XII СТ.

Дата введення в обіг: 15 вересня 2004 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 8000 8000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена одній з визначних пам`яток українського зодчества XVIII cтоліття, у якій знайшли яскраве втілення прийоми західноєвропейського барокко. Львівський кафедральний собор, фундатором якого був митрополіт Атанасій Шептицький, збудовано впродовж 1744 – 1761 рр. за проектом найвизначнішого архітектора тогочасного Правобережжя Бернарда Меретина. На аверсі монети зображено статую св. Юра (Йоган Пензель, 1759 - 1761) на фасаді собору, ліворуч від неї розміщено рік карбування монети – 2004 та малий Державний Герб України, написи: УКРАЇНА (угорі півколом), унизу – 10 ГРИВЕНЬ, а також позначення металу, його проби – Ag 925, маси в чистоті – 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено собор та розміщено написи: СОБОР СВЯТОГО ЮРА (угорі півколом), ЛЬВІВ (унизу) . Художник: Кочубей Микола Скульптор: Іваненко Святослав , Атаманчук Володимир

Дата введення в обіг: 30 березня 2009 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом до 10000 8958 Серія: Пам'ятки архітектури України Монета присвячена одній з визначних вірменських памяток Криму - монастирю Сурб Хач (Святий Хрест), заснованому в XIV ст. На аверсі монети розміщено вгорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ. В оточенні рослинного орнаменту зображено хачкар (камінь-зрест), який розміщений на території монастиря, унизу - рік карбування монети - 2009 і номінал монети - ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено будівлі монастиря та розміщено написи: СТАРИЙ КРИМ/ВІРМЕНСЬКИЙ МОНАСТИР XIV ст.(ліворуч) і СУРБ ХАЧ (праворуч).

Дата введення в обіг: 8 листопада 2006 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 8000 8000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена відомій архітектурно-історичній пам`ятці ХІІ століття - Кирилівській церкві в м.Києві, у якій у 1194 році було поховано київського князя Святослава Всеволодовича - героя давньоруської поеми `Слово о полку Ігоревім`. На аверсі монети зображено композицію М.Врубеля `Ангели з лабарами` з розписів Кирилівської церкви, угорі півколом розміщено напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, під ним рік карбування монети - 2006, малий Державний Герб України, унизу номінал - 10/ ГРИВЕНЬ, а також позначення металу, його проби Ag 925, маса в чистоті - 31,1 г; та розміщено логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено Кирилівську церкву та розміщено написи: КИРИЛІВСЬКА ЦЕРКВА ХІІ СТ. (угорі півколом), КИЇВ (унизу).

Дата введення в обіг: 20 жовтня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 8000 8000 Серія: Пам'ятки архітектури України Присвячена відомій архітектурно-історичній пам`ятці (XVII - XIX ст.) - Святогірському Успенському монастирю, якому в 2004 році присвоєно статус лаври. Монастир, побудований біля підніжжя гір на правому березі річки Сіверський Донець, вперше згадується в 1624 році. Головну роль у його архітектурній композиції відіграє Миколаївська церква (XVII ст.) - найдавніший храм монастиря, основна частина якого розміщується в скелі. На аверсі монети зображено Чудотворну ікону Божої Матері Святогірської, по обидва боки якої два ангели тримають дари - монети, хрести, підвіски тощо, вгорі півколом напис УКРАЇНА, праворуч - малий Державний Герб України, ліворуч - рік карбування монети - 2005, унизу півколом - ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ, а також позначення металу, його проби - Ag 925, маси в чистоті - 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети на березі річки зображено древній Святогірський Успенський монастир, розташований біля підніжжя крейдяних гір, укритих густим лісом, та вгорі півколом напис СВЯТО-УСПЕНСЬКА СВЯТОГІРСЬКА ЛАВРА.

Дата введення в обіг: 30 березня 2011 Технічні характеристики Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 62.2 Діаметр, мм 50,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 4000 Серія: Духовні скарби України Присвячена визначній історичній пам`ятці духовної культури та писемності українського народу середини ХVI ст. - Пересопницькому Євангелію. За змістом Пересопницьке Євангеліє - традиційне тетраєвангеліє, що містить чотири канонічні Євангелія, перша старовинна україномовна пам`ятка вітчизняної писемності, яка дійшла до нашого часу. У 1561 році в Пересопницькому Пречистенському (Різдва Богородиці) монастирі було завершено роботу над ним. Перекладач тексту - Григорій, архімандрит Пересопницького монастиря, писець - Михайло Василієвич, син протопопа Сяноцького. Пересопницьке Євангеліє - національна реліквія, на якій президенти України урочисто присягають під час інавгурації на вірність українському народові. Монету виготовлено з використанням технології патинування, елемент оздоблення - локальна позолота (вміст золота в чистоті не менше ніж 0,001518 г). На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та написи півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу номінал - ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ, праворуч рік карбування монети - 2011, на тлі хрестоподібно розміщених орнаментальних смуг зображено уособлюючий стилізований іконографічний образ творця Пересопницького Євангелія. На реверсі монети зображено чотири мініатюри початкових ілюстрацій до кожної з книг євангелістів, праворуч і ліворуч - орнаментальні позолочені смуги з декору Пересопницького Євангелія, між мініатюрами розміщено написи: угорі рік початку роботи над Євангелієм - 1556/рік, унизу рік завершення - 1561/рік, посередині стилізований напис - ПЕРЕСОПНИЦЬКЕ ЄВАНГЕЛІЄ.

Дата введення в обіг: 19 квiтня 2016 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3000 Серія: Духовні скарби України Присвячена церковному діячеві, одному із засновників Києво-Печерської лаври та її ігумену Феодосію Печерському (р. н. невідомий - 1074). За ігуменства Феодосія Києво-Печерський монастир досяг піднесення і перетворився на багатолюдний монастир з храмовими спорудами, було На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, написи: УКРАЇНА/10 ГРИВЕНЬ 2016; стилізоване зображення київських пагорбів, каплички та на передньому плані - печери з монахом, який стоїть у молитовній позі на колінах. На реверсі монети зображено іконографічний образ Феодосія Печерського, який тримає сувій із написами: ГОСПОДИ,/В ІМ`Я/ПРЕСВЯТОЇ/ БОГОРОДИЦІ,/МАТЕРІ ТВОЄЇ,/ЗВЕДЕНИЙ БУВ/ХРАМ ЦЕЙ - на тлі стилізованого храму, під яким написи: ФЕОДОСІЙ/ ПЕЧЕРСЬКИЙ/ХІ СТ. Елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0001 г. Монету виготовлено з використанням технології патинування.

1000 років від початку правління київського князя Ярослава Мудрого Дата введення в обіг: 6 серпня 2019 Технічні характеристики Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 62.2 Діаметр, мм 50,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 2500 Серія: Княжа Україна Присвячена остаточному утвердженню на київському престолі (1019–1054) великого князя Ярослава Мудрого – державного діяча, за часів якого Київська Русь сягнула піку своєї могутності. Під рукою Ярослава Володимировича Київська держава укріпила та розширила свої кордони, зміцнила міжнародне становище, а культура Русі досягла найвищого розвитку. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України (ліворуч), під яким напис УКРАЇНА; номінал – 20/ГРИВЕНЬ (праворуч); на тлі абрису бань Софійського собору зображено макет реконструкції собору ХІ ст., під яким стилізований сувій Руської правди, по обидва боки від сувою: позолочені вірчий знак князя Ярослава Мудрого (ліворуч) та печатка (праворуч); рік карбування монети 2019 (унизу ліворуч). На реверсі монети зображено стилізований фрагмент літописної мініатюри та написи: ЯРОСЛАВ МУДРИЙ НА ПРЕСТОЛІ (угорі), 1019 (унизу).

Дата введення в обіг: 21.05.2019 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена монастирю, заснованому в 1619 році на мальовничому узвишші правого берега річки Сула поблизу села Мгар, неподалік від міста Лубни. Мгарський Спасо-Преображенський монастир завжди відігравав важливу роль у духовному житті України. Тут було засноване православне церковне братство, а завдяки твердій позиції в боротьбі проти розширення унії на українських землях монастир швидко набув популярності і підтримки серед козацтва. Прикрасою монастирського комплексу є Спасо-Преображенський собор – один із визначних зразків архітектури доби українського бароко, споруджений наприкінці ХVII ст. коштом гетьманів Івана Самойловича та Івана Мазепи. Храм вражає своєю ліпниною, що має виразний рослинний характер. На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, ліворуч від якого напис НАЦІОНАЛЬНИЙ, праворуч – БАНК УКРАЇНИ; на дзеркальному тлі – стилізовану композицію: фігури козака (ліворуч) та монаха (праворуч), фрагменти барокового ліплення (угорі та внизу); у центрі зазначено номінал – 10/ ГРИВЕНЬ та рік карбування монети 2019. На реверсі монети розміщено панорамну композицію ансамблю споруд монастиря; написи: МГАРСЬКИЙ СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКИЙ МОНАСТИР (угорі по колу) та 400/РОКІВ (унизу); угорі ліворуч та внизу праворуч – декоративні барокові елементи з рослинним орнаментом. Художник: Кузьмін Олександр, Скоблікова Марія Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2500/2500 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 19.12.2016 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена одній з найкрасивіших архітектурних пам`яток Києва - Миколаївському костьолу, побудованому у неоготичному стилі на початку ХХ століття київським архітектором В. Городецьким за проектом архітектора С. Воловського. Архітектура костьолу відрізняється легкістю, завершеністю пропорцій, а особливе враження справляють вежі-стріли та надзвичайно красива ліпнина. На аверсі монети розміщено: ліворуч - малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА (вертикально); у центрі - інтер`єр костьолу святого Миколая, праворуч номінал - 10 ГРИВЕНЬ, унизу рік карбування - 2016. Монета має ввігнуту поверхню з одного боку. На реверсі монети зображено будівлю костьолу та розміщено написи: КОСТЬОЛ СВЯТОГО МИКОЛАЯ (півколом угорі) КИЇВ (над будівлею). Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 32 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 20.07.2011 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена архітектурній перлині Києва, збудованій у середині XVIII ст. у стилі бароко за проектом видатного архітектора Ф. - Б. Растреллі - Андріївській церкві. Завдяки довершеності ліній, чітким пропорціям, дивовижній гармонії форм і навколишнього ландшафту вона здобула загальне визнання й славу. На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, під яким напис у три рядки НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, фрагмент барокового ліплення, якому в оздобленні інтер`єру Андріївської церкви приділено значну увагу; унизу - номінал - 10/ГРИВЕНЬ; рік карбування - 2011. На реверсі монети розміщено Андріївську церкву, на тлі якої напис - КИЇВ, та написи: АНДРІЇВСЬКА ЦЕРКВА (ліворуч півколом), XVIII ст. (праворуч вертикально). Художник: Груденко Борис Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 8000/8000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 20 грн Дата введення в обіг: 17.04.2013 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена 1000-літтю від дня заснування Лядівського Свято-Усікновенського скельного монастиря Антонієм Печерським - одному з найдавніших православних монастирів, який також називають Подільським Афоном. Монастир розташований на лівому березі Дністра біля села Лядова, околиці якого належать до унікальних природних об`єктів Середнього Подністров`я. На аверсі монети розміщено: угорі напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, праворуч - малий Державний Герб України, стилізовану композицію, у центрі якої - Антоній Печерський на тлі скель, що нагадують крила, унизу - давньоруський орнамент і напис півколом ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ, праворуч - рік карбування монети 2013. На реверсі монети зображено: стилізований фрагмент скельного монастиря, хресний хід монахів і паломників, Голуба (угорі ліворуч) і промені, що є символом Святого Духа, а також по колу написи - 1000/ЛІТТЯ (угорі) ЛЯДІВСЬКИЙ СВЯТО-УСІКНОВЕНСЬКИЙ СКЕЛЬНИЙ МОНАСТИР (по колу). Художник: Кочубей Микола Скульптор: Чайковський Роман, Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 62.2 Діаметр, мм: 50 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 10.10.2014 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена найдавнішим освітньо-релігійним мусульманським пам`яткам, пов`язаним з історією та культурою кримськотатарського народу, - мечеті хана Узбека і медресе, побудованим на території міста Старий Крим на початку XIV ст. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, під яким (ліворуч) рік карбування монети - 2014; у центрі на тлі стилізованого орнаменту номінал - 10 ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено мечеть хана Узбека на тлі стилізованого орнаменту, ліворуч від якої напис 700/РОКІВ; по колу розміщено написи: ESKI QIRIM. ?ZBEK HAN CAMISI VE MEDRESE та МЕЧЕТЬ ХАНА УЗБЕКА І МЕДРЕСЕ. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Атаманчук Володимир, Дем`яненко Анатолій Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2000/2000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 29.12.1999 Матеріал: срібло Докладніше Опис: За Євангельським сказанням у місті Віфлеємі 2000 років тому від Діви Марії та Духа Святого народився Син Божий - Ісус Христос, засновник християнського віровчення. На аверсі монети між двома постатями ангелів розміщено зображення малого Державного герба України і написи: УКРАЇНА та 10, ГРИВЕНЬ, 1999, позначення металу - Ag, його проба - 925, вага у чистоті - 31,1; На реверсі монети в обрамленні символічних геометричних фігур відтворено біблійну легенду про народження Ісуса Христа - у сяйві віфлеємської зірки зображено Богоматір із немовлям в оточенні свійських тварин і волхвів з дарами. Художник: Чайковський Роман Скульптор: Чайковський Роман Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 10000/10000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 28.05.2010 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена одному з давніх місць паломництва - Марійському духовному центру - Зарваниці (Тернопільська обл.), створення якого пов`язують з появою за легендою чудотворної ікони Матері Божої. Сьогодні Зарваниця - одне з найбільших відпустових місць. На аверсі монети розміщено малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), номінал, рік карбування монети - 10/ГРИВЕНЬ/2010 (унизу) та зображено чудотворну ікону Зарваницької Матері Божої, з лівого і правого боків - ангели з іконостаса. На реверсі монети зображено: величний архітектурний комплекс, домінантою якого є Собор Зарваницької Матері Божої та дзвіниця, написи: МАРІЙСЬКИЙ ДУХОВНИЙ ЦЕНТР (угорі півколом) і с. ЗАРВАНИЦЯ/ ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛ. (унизу). Художник: аверс: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій; реверс: Дем`яненко Володимир Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 7000/7000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 20 грн Дата введення в обіг: 26.11.1996 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена 1000-річчю з часу спорудження Десятинної церкви у Києві - першого кам`яного храму Київської Русі. На аверсі в центральному колі, обрамленому стилізованим рослинним орнаментом, розміщено зображення Богоматері Одигітрії з немовлям - фрагмент барельєфу над порталом церкви, що зберігся до нашого часу. Вище зображення Богоматері розміщені Державний герб України і по колу напис УКРАЇНА, нижче - написи: 1996 - рік карбування монет та у два рядки 20 ГРИВЕНЬ - позначення номінальної вартості монети. Слово ГРИВЕНЬ розміщено по колу. Ліворуч і праворуч від числа 20 розміщені позначення і проба дорогоцінного металу Аg 925 та його вага у чистоті 31,11. Вся композиція обрамлена по колу намистовим узором. На реверсі монет в центрі зображено контури Десятинної церкви за реконструкцією професора Ю.С.Асеєва. Для створення враження того, що споруди в дійсності не існує. Ці контури подані дзеркальними лініями на матовому тлі і начебто виростають на реально існуючому фундаменті знизу вгору з поступовим проявленням рельєфу. На верхній матовій частині монет по колу дзеркальними лініями розміщено написи КИЇВ, ДЕСЯТИННА ЦЕРКВА, 996 р., відокремлені один від одного стилізованими зображеннями птахів. Внизу на дзеркальному тлі зображено стрічку з написом на ній ДУХОВНІ СКАРБИ УКРАЇНИ Художник: Івахненко Олександр, Сніжко Анатолій Скульптор: аверс: Зобек Драгомир ; реверс: Новотни Штефан Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 33.59 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 25.11.2003 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена відомому архітектурно-історичному пам`ятнику, великому православному монастирю, перша згадка про який датується XVI століттям. Нині її архітектурний комплекс включає 16 церков. Почаївська лавра відіграє значну роль у східній церковній традиції. На аверсі монети зображено: угорі Віфлеємську зірку, під нею – напис УКРАЇНА, малий Державний Герб України та написи у три рядки – 2003, 10 ГРИВЕНЬ, унизу – відбиток стопи Божої Матері на стилізованій вершині почаївського пагорба, ліворуч і праворуч – серафимів, а нижче – позначення металу та його проби у два рядки – Ag 925, маси в чистоті – 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України На реверсі монети зображено просторову композицію комплексу Почаївського монастиря, над якою – Богородиця Покрова, з обох боків розміщено круговий напис СВЯТО-УСПЕНСЬКА ПОЧАЇВСЬКА ЛАВРА. Художник: Кочубей Микола Скульптор: аверс: Атаманчук Володимир; реверс: Чайковський Роман Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 8000/8000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 18.09.2017 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена церкві, яка є втіленням кращих традицій вітчизняної сакральної архітектури. Храм збудовано в стилі українського бароко в пам`ять про героїзм козаків Чернігівського полку, виявлений ними під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням полковника Якова Лизогуба. Церква розташована в історичному центрі міста Чернігів, на височині, за своїми формами повторює типовий козацький дерев`яний храм, зведена на кошти братів козаків Якова і Семена Лизогубів та освячена у 1715 році. На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; у центрі на тлі дзеркального хрестоподібного плану Катерининської церкви - герб Лизогубів; рік карбування монети 2017 (праворуч); унизу напис - 10/ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено одну з візитівок Чернігова - Катерининську церкву (вид із висоти пташиного польоту), яка зустрічає гостей міста, та розміщено: праворуч - герб міста, під яким напис ЧЕРНІГІВ, стилізовану дорогу, написи: КОЗАЦЬКА/КАТЕРИНИНСЬКА/ЦЕРКВА (унизу). Художник: аверс: Фандікова Наталія ; реверс: Таран Володимир , Харук Олександр , Харук Сергій Скульптор: Демяненко Анатолій, Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2500/2500 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 20 грн Дата введення в обіг: 30.06.2010 Матеріал: срібло Опис: Присвячена Зимненському Святогірському Успенському монастирю, заснованому за часів Київської Русі. Головною будівлею монастиря є Успенський собор (1495 рік). На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, написи півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), рік карбування монети 2010 і номінал ДВАДЦЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу); зображено центральну частину чудотворної ікони в окладі, яку підтримують ангели. Під зображенням ікони - стилізований напис ЗИМНЕНСЬКА ІКОНА ПРЕСВ. БОГОРОДИЦІ. Елементи оздоблення ікони: 3 діаманти загальною масою не менше ніж 0,015 карата, 2 сапфіри оранжеві загальною масою не менше ніж 0,012 карата, локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,00068 г. На реверсі монети зображено на пагорбі будівлі монастиря, угорі півколом розміщено стилізований напис ЗИМНЕНСЬКИЙ СВЯТОГІРСЬКИЙ УСПЕНСЬКИЙ МОНАСТИР, унизу на рельєфному тлі - село Зимне, Волинь. Художник: аверс: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій; реверс: Кочубей Микола Скульптор: Чайковський Роман, Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 62.2 Діаметр, мм: 50 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

«Архістрати́г Михаї́л» — пам'ятна срібна монета номіналом 10 гривень, випущена Національним банком України, присвячена Архістратигу Михаїлу — архангелу, який є одним із найшанованіших біблейних персонажів Архістрати́г Михаї́л На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким напис — «УКРАЇНА», по колу, на тлі патерну зі стилізованих давньоруських київських гривен — вагової, лічильної та монетної одиниці, зображено стилізований лавровий вінок, унизу номінал — «10» та графічний символ гривні; у центрі у восьмикутному картуші на дзеркальному тлі зображено логотип, під яким написи: «НАЦІОНАЛЬНИЙ/БАНК УКРАЇНИ/2022». На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено Архістратига Михаїла (елемент оздоблення — локальна позолота); по колу розміщено напис: «…ЗА НАС І ДУШІ ПРАВЕДНИХ, І СИЛА АРХІСТРАТИГА МИХАЇЛА» (рядки з поеми Т. Г. Шевченка «Гайдамаки») — використано шрифт «ChebanykSansN.2017 © VasylChebanyk». Країна – виробник товару Україна Рік випуску 2022 Матеріал срібло Вага 31.1 г Тематика інвестиційні монети Якість анциркулейтед Обробка рифлена Діаметр 38,61 мм

Номінал: 20 грн Дата введення в обіг: 27.12.2023 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Набір із двох пам’ятних монет присвячений одній з архітектурних перлин Києва національного значення – Володимирському собору. Побудований у неовізантійському стилі, він привертає увагу як своєю історією, так і внутрішнім розписом – справжнім шедевром мистецтва. На спорудження собору, яке тривало 20 років – із 1862 до 1882 року – було зібрано значну кількість пожертв. Більше 10 років продовжувалися роботи над внутрішнім оздобленням храму, унікальні розписи є його основною цінністю, завдяки яким собор отримав статус пам’ятки культури. На стінах храму зображено не тільки образи святих, але й історичні сюжети: хрещення князя Володимира, хрещення киян, а також портрети історичних осіб. На аверсі монет із набору розміщено: угорі – напис УКРАЇНА, малий Державний Герб України; унизу – номінал монет 10 та графічний знак гривні, рік карбування 2023; у центрі розміщено фрагменти центральних воріт собору, на яких зображено княгиню Ольгу та князя Володимира, ліворуч і праворуч від них – серафими, чиї зображення розміщені на центральному куполі собору (використано тамподрук). На реверсі монет із набору зображено: у центрі – Володимирський собор / образ Богоматері з немовлям над іконостасом (лазерне матування), обабіч – фрагменти розпису колон і арок собору; унизу розміщено написи: ВОЛОДИМИРСЬКИЙ / СОБОР / 1862–1882. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Демяненко Анатолій, Чайковський Роман Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2500/2500 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 62.2 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: <не вказується>