Дата введення в обіг: 21 червня 2021 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 2500 Серія: Відродження української державності Присвячена 25-річчю прийняття Основного Закону України – головного джерела національного права, ядра всієї правової системи, який є сукупністю норм і принципів, що регулюють суспільні відносини, визначають організацію державної влади тощо. Конституція зміцнює державу, сприяє її політичному єднанню, соціально-економічному розвитку суспільства в цілому. На аверсі монети на матовому тлі складеного пазла, контурами якого є мікротекст із цитатими окремих статей Конституції України, розміщено: позолочений малий Державний Герб України (по центру); написи: УКРАЇНА (угорі), номінал монети – 10/ГРИВЕНЬ (праворуч від герба); рік карбування монети – 2021 (унизу). На реверсі монети на матовому тлі складеного пазла розміщено дзеркальні силуетні зображення, що уособлюють народ України та символізують, що кожен окремий українець є частиною одного цілого, а Основний Закон України гарантує їх права; праворуч – малий Державний Герб України та написи КОНСТИТУЦІЯ/УКРАЇНИ.

До 30-річчя незалежності України Дата введення в обіг: 17 серпня 2021 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3000 Серія: Відродження української державності Присвячена доленосній події, що відбулася 30 років тому, коли 24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичний документ – Акт проголошення незалежності України. Український народ у різні часи боровся за право мати свою національну державу, мову, культуру. І сьогодні Україна на світовій карті – незалежна держава. Український народ у різні часи боровся за право мати свою національну державу, мову, культуру. І сьогодні Україна на світовій карті – незалежна держава. Витоки нашої незалежності – в історичній пам’яті народу, його традиціях, духовній та культурній спадщині. На аверсі монети розміщено: напис УКРАЇНА, ліворуч від якого – рік карбування монети – 2021 та малий Державний Герб України; композицію, що є своєрідним носієм інформації і поєднує минуле й сучасне: угорі – QR-код як символ цифрової трансформації суспільства та економіки, унизу – стилізоване зображення елементів вишивки – скарбниці символів, у яких відображаються звичаї, обряди, вірування нашого народу; номінал – 10 та графічний символ гривні (праворуч від напису Україна). На реверсі монети зображено айдентику до Дня незалежності України – цифра 3 та стилізована цифра 0 у вигляді кольорової квітки (використано тамподрук) із написами: ТИ У МЕНЕ ЄДИНА ((угорі півколом), РОКІВ/НЕЗАЛЕЖНОСТІ/УКРАЇНИ (унизу).

Дата введення в обіг: 5 листопада 2008 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 пруф секторальне рифлення 5000 5000 Серія: Українська спадщина Присвячена першому карбуванню монет Київської Русі - златників і срібляників наприкінці Х - на початку ХІ ст. - за часів князя київського Володимира Великого На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, композицію з монет - локально позолочений златник (вміст золота 0,0004 г) та срібляники (праворуч), фрагмент реконструкції древнього Києва (ліворуч), під яким - позначення металу, його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2, номінал монети --20/ГРИВЕНЬ, рік карбування монети - 2008, а також логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено сцену карбування монети та розміщено напис ТИСЯЧОЛІТТЯ/ МОНЕТНОГО КАРБУВАННЯ/ У КИЄВІ.

Дата введення в обіг: 19 серпня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 3000 3000 Серія: Відродження української державності Присвячена державному символу і випущено на відзначення 140-ї річниці першого публічного виконання національного Гімну України на музику М.Вербицького (1815 - 1870) та слова П.Чубинського (1839 - 1884). На аверсі монети на тлі стилізованого Державного Прапора України розміщено перші нотні рядки Державного Гімну України `Ще не вмерла України і слава, і воля`, над яким - малий Державний Герб України, а також написи: УКРАЇНА (угорі півколом), 10 ГРИВЕНЬ/ 2005 (унизу) та позначення металу, його проби - Ag 925 і вага в чистоті - 31,1. На монеті розміщено логотип Монетного двору. На реверсі монети - спіралеподібний напис СТО СОРОКОВА РІЧНИЦЯ З ЧАСУ ПЕРШОГО ПУБЛІЧНОГО ВИКОНАННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ГІМНУ УКРАЇНИ, АВТОР МЕЛОДІЇ - МИХАЙЛО ВЕРБИЦЬКИЙ (1815 - 1870), АВТОР СЛІВ - ПАВЛО ЧУБИНСЬКИЙ (1839 - 1884), усередині якого (у центрі монети) - голографічне зображення стилізованої квітки.

Дата введення в обіг: 18 серпня 2006 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 пруф секторальне рифлення 7000 7000 Серія: Відродження української державності Присвячена 15-й річниці прийняття Верховною Радою України 24 серпня 1991 року Акта про незалежність України. На аверсі в намистовому колі зображено композицію, що втілює ідею соборності України: малий Державний Герб України в оточенні рослинного орнаменту підтримують лев та козак з мушкетом, і кругові написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ/ БАНК/ УКРАЇНИ/ 20/ ГРИВЕНЬ/ 2006/, а також позначення металу та його проби Ag 925, маса в чистоті - 62,2 г, логотип Монетного двору Національного банку України. На зворотному боці монет (реверсі) у намистовому колі на тлі карти України зображено будівлю Верховної Ради України та кругові написи: УКРАЇНА/ 15 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Дата введення в обіг: 26 червня 2006 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 5000 5000 Серія: Відродження української державності Випущена з нагоди відзначення 10-ї річниці Конституції України. На аверсі монети угорі розміщено малий Державний Герб України та нижче - написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ/ БАНК/ УКРАЇНИ/ 2006/ 10/ ГРИВЕНЬ; малий Державний Герб України та номінал монети - в оточенні стилізованих квітів; також розміщено позначення металу, його проби - Ag 925 і вага в чистоті - 31,1. На монеті розміщено логотип Монетного двору. На реверсі монети зображено базу колони як символ закону в оточенні стилізованого орнаменту, розміщено написи: КОНСТИТУЦІЯ/ УКРАЇНИ - над колоною та 28/ ЧЕРВНЯ/ 1996 - на стрічці, яка перетинає колону.

Дата введення в обіг: 24 травня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 5000 5000 Серія: Інші монети Присвячена 60-річчю членства України в Організації Об`єднаних Націй - міжнародній організації незалежних держав, створеній для підтримання миру і міжнародного співробітництва, серед перших членів якої була й Україна. На аверсі монети праворуч на рельєфному тлі півколом зображено оливкову гілку, яка прикрашає емблему ООН (символ миролюбства), на дзеркальному тлі розміщено малий Державний Герб України, ліворуч написи: УКРАЇНА/ 10/ ГРИВЕНЬ/ 2005, позначення металу, його проби - Ag 925, вага в чистоті - 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети стилізовано зображено фрагмент земної кулі, угорі розміщено емблему Організації Об`єднаних Націй, ліворуч напис у п`ять рядків 60 РОКІВ ЧЛЕНСТВА УКРАЇНИ В ООН.

Дата введення в обіг: 30 сiчня 2004 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 20 срібло (Ag 925) 62.2 50,0 пруф секторальне рифлення 4000 4000 Серія: Духовні скарби України Випущена з нагоди 190-ї річниці з дня народження видатного українського поета Т.Г. Шевченка (1814-1861) і створена за мотивами його творів. На аверсі монети у центрі розміщено малий Державний Герб України на тлі рушника з голографічним зображенням орнаменту (ліворуч); праворуч від Герба - мальви. Угорі півколом розміщено напис УКРАЇНА, унизу в три рядки - 20 ГРИВЕНЬ 2004, а також позначення металу та його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено портрет Тараса Шевченка з факсиміле, по обидва боки від портрета - композиція, що нагадує крила, - герої творів на тлі дерев та півколом розміщено написи: угорі - НЕ ВМИРАЄ ДУША НАША, унизу - НЕ ВМИРАЄ ВОЛЯ

Дата введення в обіг: 19 серпня 2011 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1000 Серія: Відродження української державності Присвячена 20-річчю незалежності України. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України схвалила Акт проголошення незалежності України, який започаткував новий етап у розвитку України як суверенної держави. На аверсі монет у центрі стилізованого кола розміщено малий Державний Герб України, а також хрестоподібне зображення вишиваних рушників, між якими - портрети найвидатніших постатей різних періодів нашої історії з написами: ЯРОСЛАВ МУДРИЙ, ТАРАС ШЕВЧЕНКО, МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ, БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ; унизу на тлі рушника - рік карбування монет 2011, по колу розміщено написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі) та номінал (унизу) - П`ЯТДЕСЯТ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети розміщено стилізований вінок із плодів та листя калини, у центрі якого напис: 20 РОКІВ/ НЕЗАЛЕЖНОСТІ/УКРАЇНИ, по колу - стилізовані орнаментальні ромби, між якими зображено літак, комбайн, судно та шахту, що символізують відповідні галузі народного господарства, унизу під колом напис: 24 серпня/ 1991 р. На реверсі монети номіналом 5 гривень зображено стилізований вінок із плодів та листя калини, у центрі якого напис: 20 РОКІВ/ НЕЗАЛЕЖНОСТІ/ УКРАЇНИ/ 24 серпня/ 1991 р.

Дата введення в обіг: 29 вересня 2008 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31.1 Діаметр, мм 38,6 Категорія якості карбування пруф Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 5000 Серія: Інші монети Випущена з нагоди укладання українсько-шведських союзів, а саме Корсунської угоди 1657 року, Великобудищанського трактату 1709 року, та на відзначення 300-річчя подій, пов`язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана Івана Мазепи. Ці міжнародні угоди були спрямовані на здобуття державної незалежності Української держави. На аверсі монети вгорі розміщено напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, малий Державний Герб України, під яким номінал монети та рік карбування - 10/ ГРИВЕНЬ/2008, стилізоване зображення сувоїв з печатками, що символізують українсько-шведські воєнно-політичні союзи. На реверсі монети на тлі прапорів зображено портретний ряд - гетьмани Богдан Хмельницький та Іван Мазепа, королі Карл XІІ та Карл X Густав (зліва направо) - найбільш знакові персони відповідного історичного періоду.

Дата введення в обіг: 17 серпня 2016 Технічні характеристики Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 62.2 Діаметр, мм 50,0 Категорія якості карбування пруф Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3500 Серія: Відродження української державності Присвячена відновленню української державності в новітній період історії. Акт проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою України 24 серпня 1991 року, став для народу України доленосним історичним документом, який відобразив віковічні прагнення українців до створення самостійної, соборної, суверенної і демократичної України. На аверсі монети розміщено: на тлі символічної композиції з букв `Я` напис УКРАЇНА (з латентним зображенням), над яким - малий Державний Герб України; унизу на дзеркальному тлі напис - рядок із вірша І. Франка `Не пора` …НАМ ПОРА ДЛЯ УКРАЇНИ ЖИТЬ!, номінал 20 ГРИВЕНЬ та рік карбування монети 2016. На реверсі монети на тлі стилізованого букета зображено мапу України з синьо-жовтим прапором (елемент оздоблення - емаль) та написи 25 РОКІВ (над картою), НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ (на карті).

В єдності - сила Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 11.07.2022 Матеріал: срібло Опис: Пам`ятна монета присвячена всенародному єднанню українців у боротьбі проти російського агресора та міжнародній підтримці, яку Україні надає весь світ, наближаючи спільну перемогу. Прагнення до свободи – визначальна цінність українців. Наша боротьба за незалежність та цілісність країни триває вже багато століть… Після віроломного нападу 24 лютого 2022 року російських військ на Україну головною перешкодою для агресора та запорукою вільного розвитку держав і народів Європи стало протистояння, що відбувається на українській землі. Розуміючи це, на бік України став увесь цивілізований світ, який надає гуманітарну, економічну, безпекову та військову допомогу. На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: малий Державний Герб України (у центрі), навколо якого зображено стилізовану символічну композицію єднання людей доброї волі в усьому світі – попарно з’єднані руки, замкнуті в коло та оповиті синьо-жовтою стрічкою (використано тамподрук); написи: УКРАЇНА (угорі півколом), рік карбування монет – 2022 (ліворуч), унизу півколом зазначено номінал – 10 ГРИВЕНЬ На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: угорі півколом написи двома мовами В ЄДНОСТІ – СИЛА/IN UNITY STRENGTH, під якими стилізована композиція з кольорових прапорів (використано тамподрук) країн, які надають Україні всебічну допомогу: США, Великобританії, Польщі, Канади, Естонії, Литви, Латвії, Італії, Швейцарії, Чехії, Швеції, Нідерландів, Німеччини, Франції, Японії. Художник: дизайн монети: Малюта Аліна , Топкін Сергій , Іваненко Святослав Скульптор: програмне моделювання - Лук`янов Юрій Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Ой у лузі червона калина Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 18.07.2022 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Пам`ятна монета присвячена українській народній пісні авторського походження, яка під час безжальної війни росії проти України зазвучала з новою силою, стала українським символом незламності, гімном мужнього протистояння. Українська пісня – це геніальна поетична біографія, духовна і моральна скарбниця нашого народу. З пісень промовляє добра, щедра і прекрасна душа українського народу, у ній відображаються такі ідеали, як любов до Батьківщини, неприйняття будь-якого гноблення, мужність і відвага в боротьбі з ворогом. Саме такою є пісня “Ой у лузі червона калина”, історія якої – це історія нашого народу. Народна пісня, відома з часів козаччини ХVІІ століття, розвивалася, доповнювалася та отримала нове звучання в часи української революції на початку ХХ століття, а нині звучить на цілий світ різними мовами і єднає з попередніми поколіннями борців за волю України. На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: малий Державний Герб України (ліворуч), у центрі – стилізовану символічну композицію: захисники різних поколінь – козак, січовий стрілець і сучасний воїн Збройних Сил України, підіймають калину – опоетизований символ України, крона якої нагадує абриси кордонів нашої Батьківщини; написи: А МИ ТУЮ ЧЕРВОНУ КАЛИНУ ПІДІЙМЕМО, (угорі півколом), унизу рік карбування – 2022 та півколом – УКРАЇНА, праворуч номінал – 10 та розміщено графічний символ гривні. На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: угорі півколом напис – продовження пісні: А МИ НАШУ СЛАВНУ УКРАЇНУ, ГЕЙ, ГЕЙ, РОЗВЕСЕЛИМО!; у центрі зображено гілку – листок і ягоди калини. Художник: Кривонос Дмитро Скульптор: Іваненко Святослав , Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

ООН-50 Номінал: 2000000 карб Дата введення в обіг: 07.03.1996 Матеріал: срібло Докладніше Опис: На аверсі монети в центрі кола, утвореного намистовим узором, знаходяться зображення малого Державного герба України в обрамленні з двох боків гілок калини. Над гербом розміщена дата 1995 - рік карбування монети. По колу монет написи: вгорі УКРАЇНА, внизу 2 МІЛЬЙОНИ КАРБОВАНЦІВ .Під щитом Державного герба України розміщені позначення і проба дорогоцінного металу Аg 925 та його вага у чистоті 31,1. На реверсі монети зображено земну кулю з розміщеними на ній прапорами країн світу та емблемою ООН-50. По колу монет написи: вгорі NATIONS UNITED FOR PEASE, внизу НАЦІЇ, ОБ`ЄДНАНІ ЗАРАДИ МИРУ. Художник: аверс: Івахненко Олександр; реверс: Лоббан Джон Скульптор: Лоббан Джон Тираж (фактичний/оголошений), шт.: 10000/10000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 33.59 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Надання статусу країни-кандидата на членство в ЄС (c) Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 18.11.2022 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Пам`ятна монета присвячена наданню Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Отримання такого статусу – один із важливих результатів нашого багаторічного євроінтеграційного шляху. Саміт Європейської ради, який відбувся 23 червня 2022 року, став історичним, а позитивне рішення лідерів Європейського Союзу свідчить про солідарність з Україною у цей складний для нашої країни час. На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: стилізоване зображення європейського континенту, ліворуч від якого декоративний елемент у вигляді мозаїчного декору, що символізує різноманіття народів, культур, свободу вибору власної долі, відсутність формальних кордонів; на європейському континенті виділено контури України, яка, ніби пазл, доповнює цілісність Європи та “повертається” додому, де завжди опосередковано була присутня, починаючи з династичних зв’язків Київської держави; праворуч: малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА (півколом); номінал– 10 та графічний символ гривні; рік карбування монет – 2022 та напис – ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ (унизу). На реверсі монети на тлі стилізованих тризубів розміщено карту України, оздоблену стилізованим національним орнаментом вишивки (карта оздоблена голографічним елементом, який має кінетичний ефект: якщо змінювати кут його нахилу, спостерігається динамічна зміна зображення орнаменту, променів та адміністративної карти України), обрамлену дванадцятьма зірками, що символізують народи Європи в єдності; по колу напис: НАДАННЯ СТАТУСУ КРАЇНИ-КАНДИДАТА НА ЧЛЕНСТВО В ЄС. Художник: Таран Володимир , Харук Олександр , Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Володимир ; програмне моделювання: Лук`янов Юрій Тираж (фактичний/оголошений), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 5 грн Дата введення в обіг: 01.06.2023 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена маленьким українцям, які несуть в собі животворне коріння віків і сучасності, місце і час народження яких на цій землі не випадкові. У маленьких долоньках наших дітей – наше завтра, а в наших руках – їхнє сьогодення. Саме за це зараз бореться Україна! За свободу дітей, які народжуються в нашій країні. До початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні проживало понад сім мільйонів дітей. Багатьох із них окупанти позбавили щасливого дитинства, рідної домівки, найдорожчих людей. У кожного з них мрія зараз одна – наша Перемога! У нас усіх – спільна віра, що Україна-мати відродиться з руїн, і зростатимуть нові щасливі покоління народжених у вільній, незалежній Україні! На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом – УКРАЇНА, рік карбування монети 2023; номінал П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ, у центрі зображено наповнену народним колоритом картину Олега Шупляка “Колиска”, на якій втілено один з найдорожчих архетипів українців – батьківська хата в оточенні мальв та рушника, яка є водночас колискою та гніздечком, що символізує продовження роду. На реверсі монети зображено картину Олега Шупляка “Зв’язок”: на тлі стилізованого всесвіту – малюк-космонавт, який нерозривно пов’язаний пуповиною з матір’ю-Україною (карта України вгорі), ліворуч півколом розміщено дзеркальний напис НАРОДЖЕНИЙ В УКРАЇНІ. Художник: Шупляк Олег Скульптор: Демяненко Анатолій , Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 15.55 Діаметр, мм: 33 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 20 грн Дата введення в обіг: 20.07.2009 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена подіям 1938 - 1939 років, пов`язаним із проголошенням та збройним захистом Карпатської України, недовгий період існування якої став однією з найяскравіших сторінок багатовікової боротьби карпатських українців за встановлення української державності. На аверсі монети зображено килими з традиційним карпатським орнаментом і розміщено: малий Державний Герб України, півколом напис - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу номінал та рік карбування монети - 20/ГРИВЕНЬ/ 2009. На реверсі монети зображено закарпатця з прапором, на тлі якого - герб Карпатської України, та розміщено написи: під прапором - 70/ РОКІВ, ліворуч півколом - ПРОГОЛОШЕННЯ КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Анатолій, Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 62.2 Діаметр, мм: 50 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 02.10.2023 Матеріал: срібло Буклет Докладніше Опис: Пам’ятна монета присвячена українським жінкам. Вони руйнують стереотипи, тримають оборону на фронті та в тилу: воюють, працюють, годують, волонтерять, моляться, чекають, кохають та захищають наші родини, свою Батьківщину, наближаючи всіх нас до Перемоги. На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено: символічну композицію, що демонструє відважність та волелюбність, щирість та водночас ніжність, дбайливість українських жінок, втілених в образах матері та захисниці, які під час війни взяли на себе величезну відповідальність – бути на захисті Батьківщини та водночас залишатися дружиною, господинею і матір’ю (у центрі); угорі напис УКРАЇНА (півколом), ліворуч від якого зображено стилізовані орнаменти української вишивки, номінал – 10 та графічний символ гривні; праворуч – малий Державний Герб України, оздоблений стилізованими орнаментами української вишивки, та рік карбування монети 2023. На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено композицію, що символізує жіночність українок-захисниць: ліворуч стилізовані хвилі жіночого волосся, заплетеного у косу, як символ накопичення життєвої сили, необхідної для здоров’я і духовного розвитку; праворуч зображено абриси жіночої фігури в плахті як символ жіночої ініціації (елемент оздоблення – тамподрук). Художник: Куц Марина Скульптор: Демяненко Анатолій Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2500/2500 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 29.09.2023 Матеріал: срібло Буклет Докладніше Опис: Світ наповнений кулінарними шедеврами, та самобутньою стравою, що найповніше передає смак і багатовікову культуру України, є український борщ. Для українців борщ – це більше, ніж просто страва. З плином часу український борщ отримав визнання в усьому світі, ставши символом української кухні і втіленням української традиції. Борщ шанують усюди, а рецепт приготування передають із покоління в покоління. У 2022 році ЮНЕСКО внесла український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони, що покликано поширювати знання про культурні та гастрономічні традиції України по всьому світу. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи півколом: УКРАЇНА, рік карбування монети – 2023; номінал монети – 10/ГРИВЕНЬ; у центрі зображено господиню під час приготування українського борщу на тлі печі, що символізує неперервність життя народу, тепло, затишок, добробут, родинне щастя, оздоблену орнаментом за трипільським мотивом, який уособлює вікову історію і традицію приготування борщу. На реверсі монет розміщено стилізовану композицію, що наповнена традиційним українським колоритом та побутом: у центрі зображено тарілку з борщем, що неначе “бурхливе озеро” символізує глибинну українську культуру і традиції, напис – БОРЩ (елемент оздоблення – тамподрук). Художник: Кочубей Миколай Скульптор: Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2500/2500 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 29.03.2001 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена головному банку України – єдиному емісійному центру держави, що проводить послідовну монетарну політику, забезпечує ефективне функціонування банківської системи країни і стабільність національної грошової одиниці – гривні. На аверсі монети між двома орнаментованими прорізами розміщено малий Державний Герб України та написи в чотири рядки: на монеті із срібла – УКРАЇНА, 2001, 10, ГРИВЕНЬ, а також позначення металу та його проби Ag 925, вага в чистоті – 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України На реверсі монети зображено фасад головного корпусу банку (архітектори О.В.Кобелєв, О.М.Вербицький), над яким розміщено логотип Національного банку України та круговий напис: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, внизу в два рядки – 10 РОКІВ. Художник: аверс: Бєляєв Сергій; реверс: Дем`яненко Володимир Скульптор: Іваненко Святослав, Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 23.08.2023 Матеріал: срібло Буклет Докладніше Опис: Присвячена сміливості української нації. Українці без зброї в руках зупиняють танки, виходять на мітинги та толоки, відстоюють свою самоідентичність та незалежність, рятують вдень та вночі людей і тварин, під обстрілами, без світла, без води, невтомно та щоденно працюючи заради майбутнього, заради життя, заради розквіту нашої держави та Перемоги – перемоги світла над темрявою. Бо Україна – це країна сміливих людей! Сміливість – це кожен українець! На аверсі монети розміщено: стилізовану композицію, що символізує Україну, образ якої втілено в символі тризуба, що перебуває “на вістрі” часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії: на дзеркальному тлі розміщено лезо; угорі – малий Державний Герб України; унизу праворуч написи: УКРАЇНА (вертикально), рік карбування монети – 2023; номінал – 10 та графічний символ гривні. На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено стилізовану композицію, що символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу: у центрі композиції зображено зірку, що засяяла новою надією (символічна паралель – Вифлеємська зоря) завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців, яка зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) “камінь-бетон” непереможності російської армії, навіюваний російською пропагандою усьому світу протягом багатьох десятиліть; у центрі вертикальний напис: СМІЛИВІСТЬ БУТИ. UA. Художник: Таран Володимир , Харук Олександр , Харук Сергій Скульптор: Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Польська версія. 12500 грн Футляр из дерева Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 24.08.2023 Матеріал: срібло Буклет Докладніше Опис: Спільний випуск набору є проявом солідарності народів Польщі та України в умовах російської агресії проти України. Польща всебічно допомагає та підтримує Україну, яка бореться за свободу та незалежність, захищаючи всю Європу. Українці вдячні польському народу за щиросердність, допомогу, підтримку та партнерство. Тираж набору – до 10 000 штук (у тому числі 5 000 штук для України, до 5 000 штук для Польщі). Монета Національного банку України є законним платіжним засобом в Україні. Монета Національного банку Польщі є законним платіжним засобом у Польщі. На аверсі монети номіналом 10 гривень розміщено: угорі на тлі стилізованого синьо-жовтого прапора (використано тамподрук) – малий Державний Герб України, угорі ліворуч – напис УКРАЇНА та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; в центрі написи: маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г, рік карбування монети – 2023, позначення металу та його проби – Ag 999; номінал – 10 та графічний символ гривні – на тлі декоративно-художньої композиції, що відтворює жахи війни. На аверсі монети номіналом 10 злотих розміщено: угорі на тлі стилізованого біло-червоного прапора Республіки Польща (використано тамподрук) – зображення орла, офіційно затверджене для герба Республіки Польща; праворуч – рік карбування 2023 та напис RZECZPOSPOLITA POLSKA (півколом); номінал – 10 та графічний символ польського злотого – на тлі декоративно-художньої композиції, що символізує допомогу, підтримку та співчуття; унизу – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України. На реверсах монет зображено символічні постаті українця (на монеті номіналом 10 гривень) і поляка (на монеті номіналом 10 злотих), які сидять за одним столом, накритим скатертиною, і діляться хлібом та вином. Це символічна композиція, що притаманна традиційним уявленням і звичаям обох сусідніх слов’янських народів: розділити хліб – означає жити в добрі і злагоді, побрататися, допомогти у скруті. Розламати хліб – розділити долю, найвища ступінь прихильності і приязні. Сидіти за одним столом і пити вино з однієї чаші означає взаємну любов і повагу. Пиття зі спільної чаші символізує єднання, побратимство. Якщо дві монети скласти разом, орнамент у нижній частині утворює квітку – символ надії, життя та розвитку. На реверсі монет розміщено написи півколом: ДРУЖБА ТА БРАТСТВО – НАЙБІЛЬШЕ БАГАТСТВО (на монеті номіналом 10 гривень); PRZYJAZN I BRATERSTWO TO NAJWIEKSZE BOGACTWO (на монеті номіналом 10 злотих). Художник: Таран Володимир Скульптор: Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 10000/10000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 62.2 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 27.10.2023 Матеріал: срібло Буклет Докладніше Опис: Пам`ятна монета присвячена українській мові. Мова – не лише засіб спілкування, але й носій багатої культурної спадщини, це частина нашого генетичного коду. Саме мова в надскладний момент історії України стала фундаментом нашого єднання, нашою зброєю. Сьогодні українською мовою промовляє дух свободи, який вражає весь світ. На аверсі монети розміщено: стилізовану літеру Ї із соловейком, що символізує мелодійність та співучість української мови, у центрі літери – малий Державний Герб України; на дзеркальному тлі монети розміщено текстуру із контурів літер української абетки, що асоціативно нагадує гніздо, яке є символом дому та оберегом родини; унизу – номінал монети 10 та графічний знак гривні, рік карбування монети – 2023. На реверсі монети розміщено стилізовану композицію, що складається з літер української абетки; у композиції виділені літери Ґ, Ї, Є, І (елемент оздоблення – локальна позолота), що вирізняють українську мову фонетично і графічно серед культур, що послуговуються кирилицею. Серед фактурних літер композиції вирізняються літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів “наша мова України”. Елементи композиції реверсу підкреслюють інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої, інформаційні мережі. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Номінал: 5 грн Дата введення в обіг: 20.06.2016 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена 20-річчю Основного Закону України, прийнятого 28 червня 1996 року Верховною Радою України від імені Українського народу - громадян України всіх національностей. Конституція України закріплює фундаментальні положення організації і функціонування Української держави й суспільства. На аверсі монети, що вертикально розділений навпіл на матову та дзеркальну поверхні, розміщено: угорі - малий Державний Герб України, праворуч півколом напис - УКРАЇНА, у центрі - будівлю Верховної Ради України, яка ліворуч обрамлена рослинним орнаментом, під будівлею - рік карбування монети 2016; унизу півколом номінал 5 ГРИВЕНЬ. На реверсі монети, що вертикально розділений навпіл на матову та дзеркальну поверхні, у центрі розміщено стилізовану розгорнуту книгу, над якою гілочка калини, праворуч на дзеркальному тлі написи: 20/РОКІВ та півколом - КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ; ліворуч на матовому тлі зазначено текст перших статей Конституції України: Стаття 1./Україна є суве/ренна і незалеж/на, демократична,/ соціальна, правова/ держава./ Стаття 2./ Суверенітет України по/ширюється на/ всю її територію./ Україна є унітар/ною державою./ Територія Украї/ни в межах існу/ючого кордону/ є цілісною і не/доторканною./ Стаття 3./ Людина, її життя і здо/ров`я, честь і гідність,/ недоторканність і без/пека визнаються в/ Україні найвищою/ соціальною/ цінністю. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Атаманчук Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 15.55 Діаметр, мм: 33 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом