Посвящена барану, изображение которого воплощено в памятниках культуры разных эпох, созданных благодаря таланту и труду многих тысяч безымянных мастеров. На территории современной Украины в течение тысячелетий проживали племена и народы, творившие культуру, и передававшие ее в наследство следующим поколениям. Верования и религиозные воззрения демонстрировали уважительное отношение людей к природе, в частности — к животным, и, разумеется — к парнокопытным баранам, равно как и овцам. На аверсе монеты вверху размещен малый Государственный Герб Украины, справа от которого надпись "УКРАЇНА", под ним номинал "5 / ГРИВЕНЬ" и год чеканки монеты "2019"; в центре — позолоченное изображение металлического рельефа с изображением головы барана (Северное Причерноморье), справа от которого — памятники сарматской археологической культуры: два керамических сосуда в виде баранов из могильника Нейзац, в Крыму. На реверсе монеты слева на зеркальном фоне изображена голова барана, справа от которой на матовом фоне размещены: поясняющая надпись "БАРАН" (по вертикали) и изображение опошненского керамического барана (NB: Опошня — поселок в Полтавской области, один из основных центров украинского гончарства). Украина(в обращении с 14.03.2019) 2019 Характеристики монетыНоминал: 5 гривен Тираж: 4000 шт. Материал: серебро 925 Качество: специальный анциркулейтед Диаметр: 33,00 мм. Вес: 15,55 г. Гурт: надпись

Дата введення в обіг: 25 травня 2017 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 срібло (Ag 925) 15.55 33,0 спеціальний анциркулейтед гладкий із заглибленим написом 4000 4000 Серія: Фауна в пам`ятках культури України Присвячена втіленню змії на пам`ятках культури різних епох. На території сучасної України впродовж тисячоліть проживали численні племена і народи, які залишили після себе унікальні витвори мистецтва. Безцінні пам`ятки культури давніх епох розповідають, як люди вчилися працювати з природніми матеріалами, надавали їм силу за допомогою символів - зображень птахів, звірів, людей, орнаментів тощо. В орнаментиці трипільської кераміки важливе місце посідає образ змії. У Трипільській культурі знаки змії символізували доброго змія, охоронця хатнього добра.

Дата введення в обіг: 9 листопада 2016 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 5 срібло (Ag 925) 15.55 33,0 спеціальний анциркулейтед гладкий із заглибленим написом 4000 4000 Серія: Фауна в пам`ятках культури України Присвячена вовку та його зображенням на пам`ятках культури певного історичного етапу розвитку суспільства - періоду Київської Русі, своєрідна культура якої не копіювала і не запозичувала чужу спадщину, а синтезувала і органічно поєднувала елементи культури сусідніх країн, племен і народів зі своїми традиціями. На території сучасної України впродовж тисячоліть проживали племена і народи, які творили культуру, передаючи її у спадок наступним поколінням і забезпечуючи цим безперервний прогресивний розвиток.

Дата введення в обіг: 14 червня 2006 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 8000 8000 Серія: Флора і фауна Присвячена рідкісному виду родини Коники справжні пилкохвосту українському, що живе лише на території України і якого занесено до Червоної книги України. На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ/ БАНК/ УКРАЇНИ/ 10/ ГРИВЕНЬ/ 2006, а також позначення металу та його проби - Ag 925, маса в чистоті - 31,1, крім того, - логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монет зображено коника на травинці та півколом розміщено написи: ПИЛКОХВІСТ УКРАЇНСЬКИЙ (угорі) та POECILIMON UKRAINICUS (унизу).

Дата введення в обіг: 15 червня 2005 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 8000 8000 Серія: Флора і фауна Присвячена рідкісному виду, що живе лише на території України, сліпаку піщаному, і якого занесено до Червоної книги України та Європейського Червоного списку тварин і рослин, що перебувають під загрозою зникнення. На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи в чотири рядки: УКРАЇНА, 10 ГРИВЕНЬ, 2005, а також позначення металу та його проби - Ag 925, маса в чистоті - 31,1, крім того, логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено гризуна на тлі рослини (ліворуч) та півколом розміщено написи: СЛІПАК ПІЩАНИЙ (угорі) та SPALAX ARENARIUS RESHETNIK (унизу).

Дата введення в обіг: 22 березня 2004 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 8000 8000 Серія: Флора і фауна Присвячена ссавцю ряду китоподібних, представникові родини дельфінових у фауні України, вузькоареальному реліктовому підвиду, місця поширення якого – Чорне та Азовське моря. Азовку занесено до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. На аверсі монет в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи в чотири рядки: на монеті зі срібла – УКРАЇНА, 10 ГРИВЕНЬ, 2004, а також позначення металу та його проби – Ag 925, маса в чистоті – 31,1, крім того – логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монет зображені дві азовки з бульками повітря, унизу – кущик водорості, та розміщено кругові написи: АЗОВКА (праворуч) та PHOECENA PHOECENA RELICTA ABEL (ліворуч).

Дата введення в обіг: 25 липня 2003 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 2000 2000 Серія: Флора і фауна Присвячена представникові ряду Голкоподібних, єдиному ендимічному підвиду морського коника чорноморського у фауні України, ареал поширення якого – Азовське і Чорне моря. На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи в чотири рядки: на монеті із срібла - УКРАЇНА, 10 ГРИВЕНЬ, 2003, а також позначення металу та його проби - Ag 925, вага в чистоті - 31,1; та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено морського коника, навколо – кругові написи: МОРСЬКИЙ КОНИК ЧОРНОМОРСЬКИЙ та HIPPOCAMPUS GUTTULATUS MICROSTEPHANUS

Дата введення в обіг: 25 квiтня 2001 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 3000 3000 Серія: Флора і фауна Присвячена рисі звичайній (Lynx lynx), яка належить до ряду хижих звірів (Carnivora). Цінний хутровий звір поширений переважно в українських Карпатах. Невеликі популяції його збереглися у важкоприступних ділянках лісу в Маневицькому районі Волинської області. Занесено до Червоної Книги України. На аверсі монет в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи в чотири рядки: на монеті із срібла – УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, 2001, а також позначення металу та його проби – Ag 925, вага в чистоті – 31,1, та логотип Монетного двору Національного банку України На реверсі монет зображено рись з дитинчам, які сидять на гілці, та кругові написи: угорі – РИСЬ ЗВИЧАЙНА, внизу – LYNX LYNX.

Дата введення в обіг: 20 сiчня 1999 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 5000 5000 Серія: Флора і фауна Присвячена рідкісному у цілинному українському степу виду родини Яструбових - орлу степовому, найбільше поголов`я якого утримується і репродуктується у зоопарку `Асканія-Нова`. У 1980 році орел степовий занесений до червоної книги України. На аверсі монет в обрамленні вікна, що складається з окремих видів флори і фауни, розміщені зображення малого Державного герба України і написи у чотири рядки: на монеті із срібла - УКРАЇНА, 10 ГРИВЕНЬ, 1999, позначення та проба металу - Ag 925 і його вага у чистоті - 31,1. На реверсі монет розміщені зображення орла степового в асканійському степу та кругові написи ОРЕЛ СТЕПОВИЙ і AQUILA RAPAX.

Номінал 5 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, 15,55 г Діаметр, 33,0 мм Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 4000 Серія: Фауна в пам`ятках культури України Присвячена леву та його втіленню на пам`ятках культури Київської Русі. На території сучасної України впродовж тисячоліть проживали численні племена і народи, які залишили після себе унікальні витвори мистецтва. Безцінні пам`ятки культури давніх епох розповідають, як люди вчилися працювати з природними матеріалами, надавали їм силу за допомогою символів - зображень птахів, звірів, людей, орнаментів тощо. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, рік карбування монети 2017 та номінал 5/ГРИВЕНЬ; позолочений лев - фрагмент із тарелі ХІІІ століття (Херсонеський музей), праворуч - загальний вигляд тарелі. Елемент оздоблення: локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0007 г. На реверсі монети зображено голову лева (ліворуч) та фрагмент унікального шиферного рельєфу з Києво-Печерської лаври із зображенням левів (ХІ ст.) - античні мотиви часто зустрічаються в декоративному мистецтві княжої доби: грифони, кентаври, леви, дракони тощо. Праворуч на тлі малюнка розміщено вертикальний напис ЛЕВ.

Номінал 5 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, 15,55 г Діаметр, 33,0 мм Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, 4000 шт. Серія: Фауна в пам`ятках культури України Присвячена туру, зображення якого втілено на унікальних пам`ятках давніх культур, що існували на території України та зробили вагомий внесок у світову скарбницю старожитностей. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, рік карбування монети 2017 та номінал 5/ГРИВЕНЬ; пам`ятки унікальної трипільської культури: у центрі - позолочена кістяна пластина у вигляді голови бика-тура (Тернопільщина, 3700 - 3500 роки до н. е.), праворуч - ритуальна посудина із головою тура. Елемент оздоблення: локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0002 г. На реверсі монети зображено голову тура (ліворуч) та фрагмент наскельного малюнка із зображенням тура і кіз із Кам`яної Могили (Запорізька область) (праворуч), у гротах і печерах якої містяться кілька тисяч петрогліфів - наскальних малюнків, датованих широким історичним діапазоном: від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя. Праворуч на тлі малюнку розміщено вертикальний напис ТУР.

Дата введення в обіг: 26 червня 2012 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1000 Серія: Інші монети Присвячена одній із найстаріших науково-дослідних установ нашої країни - Нікітському ботанічному саду, який заснований в 1812 році на мисі Мартьян неподалік від Ялти і є унікальним зібранням місцевої та світової флори, взірцем садово-паркового будівництва, своєрідним музеєм просто неба, де зібрано близько 20 тисяч видів рослин із різних районів земної кулі. На аверсі монети угорі розміщено: малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі стилізованого вінка з квітів та листя зображено скульптурний портрет засновника і першого директора саду із зазначенням ім`я та прізвища ХРИСТІАН СТЕВЕН; унизу - рік карбування монет 2012 та півколом напис: П`ЯТДЕСЯТ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено: озерце з фонтаном посередині, на другому плані на тлі морського горизонту - один із куточків саду з альтанкою, колонаду одного із входів до парку та напис посередині на дзеркальному тлі НІКІТСЬКИЙ БОТАНІЧНИЙ САД/1812 - 2012.

Совка розкішна Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 02.06.2020 Матеріал: срібло Опис: Присвячена Совці розкішній – рідкісному виду комах (ряд – Лускокрилі, родина Noctuidae), зникаючому виду, уключеному до Червоної книги України. В Україні зустрічається локально на Поліссі, у Лісостепу, Степу та Криму (Київська, Житомирська, Чернігівська, Сумська, Черкаська, Луганська, Харківська області, Крим). На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи: УКРАЇНА/10/ГРИВЕНЬ/2020. На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено совку розкішну та написи півколом: СОВКА РОЗКІШНА (угорі праворуч), STAUROPHORA CELSIA (унизу ліворуч). Художник: Дем`яненко Володимир Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 2500/2500 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Олешківські піски Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 23.09.2015 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена унікальному природному об`єкту, одному з найбільших піщаних масивів Європи, завдовжки майже 150 км, завширшки близько 30 км, - Олешківським піскам (Херсонська область). Цей піщаний масив зі збереженими рідкісними рослинними та тваринними угрупованнями з раритетними, ендемічними та реліктовими видами у 2010 році оголошено Національним природним парком. На аверсі монети на матовому тлі пустельного пейзажу зі слідами людини (ліворуч) розміщено: угорі - малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; праворуч рік карбування - 2015; унизу номінал - 10/ГРИВЕНЬ. На реверсі монети на матовому тлі пустельного пейзажу зображено ящірку, угорі півколом - напис ОЛЕШКІВСЬКІ ПІСКИ. Художник: Іваненко Святослав Скульптор: Іваненко Святослав Тираж (фактичний/оголошений), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Цикламен коський (Кузнецова) Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 30.09.2014 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена зникаючому виду багаторічної реліктової рослини - Цикламену коському (Кузнецова). Ця ніжна бузково-рожева квітка з круглими, як у латаття, листками занесена до Червоної книги України. На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи - НАЦІОНАЛЬНИЙ/БАНК/УКРАЇНИ/10/ГРИВЕНЬ/2014. На реверсі монети зображено Цикламен коський (Кузнецова) та розміщено написи: ЦИКЛАМЕН КОСЬКИЙ (КУЗНЕЦОВА) (угорі), CYCLAMEN COUM MILL. S. L. (унизу). Художник: Дем`яненко Володимир Скульптор: Дем`яненко Володимир Тираж (фактичний/оголошений), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: спеціальний анциркулейтед Гурт: гладкий із заглибленим написом

Перегузня Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 01.06.2017 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена рідкісному виду хижих ссавців родини Куницевих - Перегузні звичайній, зникаючому виду, занесеному до Червоної книги України. Перегузня - хижак фауни нашої країни, що має строкате забарвлення. В Україні поширена на території Запорізької, Донецької та Луганської областей. Живе в норах цілинних степів. На поверхню вилазить рідко - уночі або в сутінках. На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи: УКРАЇНА/10/ГРИВЕНЬ/2017. На реверсі монет зображено перегузню в кольорі з використанням тамподруку та розміщено написи півколом: VORMELA PEREGUSNA (угорі), ПЕРЕГУЗНЯ (унизу). . Художник: Дем`яненко Володимир, Фандікова Наталія Скульптор: Дем`яненко Володимир, Іваненко Святослав Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Дата введення в обіг: 24 листопада 2011 Технічні характеристики Номінал 5 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 15.55 Діаметр, мм 33,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 3000 Серія: Інші монети Присвячена Міжнародному року лісів, яким ООН оголосила 2011 рік. Ліси - тип природних комплексів із відповідною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами, що взаємопов`язані у своєму розвитку. Це одна зі складових національного природного багатства країни та вагома складова гармонійного життя людини. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі - дві пташки, що сидять серед гілок на стилізованому гнізді, у центрі якого - Земля. Ця композиція символізує життя людства: як для пташки гніздо, так для людей Земля є домом. Унизу - рік карбування монети 2011 та напис півколом П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ. На реверсі монети зображено руки-гілки, що тягнуться до сонця, по колу розміщено написи: МІЖНАРОДНИЙ РІК ЛІСІВ (угорі), ЗБЕРЕЖЕМО ЗАРАДИ ЖИТТЯ (унизу).