Характеристики монеты Номинал: 10 гривен Тираж: 3000 шт. Материал: серебро 999 Качество: пруф Диаметр: 38,60 мм. Вес: 31,10 г. Серія: Герої козацької доби Присвячена козацькому літописцю, автору фундаментального історичного трактату, що висвітлює події української історії середини XVII – початку XVIII ст. Працюючи над літописом, сповненим національного патріотизму, державницьких поглядів, козацькими волелюбними ідеями, Самійло Величко (бл. 1670 – після 1728) творчо і критично використав багато національних та іноземних історичних джерел, дав глибоке пояснення подіям і фактам козацької історії. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким стилізований напис УКРАЇНА; на дзеркальному тлі композицію, що символізує діяльність літописця: каламар (чорнильниця), з якого розкривається аркуш паперу зі стилізованими написами: ЛІТОПИС/ САМІЙЛА/ ВЕЛИЧКА/ 1720; унизу: номінал монети 10/ГРИВЕНЬ та рік карбування монети – 2020. На реверсі монети на матовому тлі зображено дзеркальний абрис козацького профілю (образ Самійла Величка), на тлі якого козацьким скорописом відтворено фрагмент Передмови з Літопису Величка: ЦІКАВОМУ/ НОРОВУ ЛЮДСЬКОМУ/ НЕ МОЖЕ НІЧОГО БУТИ/ СПОДОБНІШОГО, ЛАСКАВИЙ/ ЧИТАЛЬНИКУ,/ ЯК ЧИТАТИ КНИГИ Й/ ДІЗНАВАТИСЯ ПРО/ ДАВНІ ЛЮДСЬКІ/ ДІЯННЯ/ І ВЧИНКИ. та написи: САМІЙЛО/ ВЕЛИЧКО (ліворуч на тлі пера), роки життя літописця 1670/1728 (праворуч від абрису).

Посвящена гетману Левобережной Украины (1687–1709), известному общественно-политическому деятелю Украины, меценату просвещения и искусства, человеку нелегкой и драматичной судьбы — Ивану Мазепе, который пытался проводить осторожную, но последовательную политику, направленную на получение Украиной независимости. Из малоизвестных подробностей "нелегкой и драматичной судьбы" можно отметить то, что Мазепа в 1669 году возглавил личную охрану гетмана Петра Дорошенко, затем стал генеральным писарем в его штабе. В 1674 году попал на Запорожскую Сечь, причем в качестве военнопленного. Запорожцы хотели казнить Мазепу, но его спасло заступничество тогдашнего кошевого Ивана Сирко. Затем, оказавшись в штате гетмана Левобережной Украины И.Самойловича в должности генерального есаула, обвинил Самойловича в измене, и после ссылки последнего в Сибирь, занял его место Дальнейшая история Мазепы хорошо известна как из исторических, так и литературных источников. Отметим дополнительно лишь то, что по своим временам Иван Степанович получил блестящее образование (Киево-Могилянская коллегия, иезуитская коллегия в Варшаве, изучение военного дела и дипломатии в ведущих учебных заведениях Италии, Франции и Нидерландов), писал стихи ("Дума", "Песня", "Псальмы" и др.), до старости лет любил жениться, а его письма любимым женщинам невозможно читать без слез. За все это Мазепа удостоился чести быть изображеннным не только на юбилейной монете, но и на 10-гривневой банкноте. Украина 2001 Характеристики монеты Номинал: 10 гривен Тираж: 3000 шт. Материал: серебро 925 Качество: пруф Диаметр: 38,61 мм. Вес: 31,10 г.

Дата введення в обіг: 6 вересня 2007 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 5000 5000 Серія: Герої козацької доби Присвячена одному з видатних військових і політичних діячів, сподвижнику Богдана Хмельницького в Національно- визвольній війні українського народу 1648 - 1654 рр., полковнику кальницькому (вінницькому) - Івану Богуну. На аверсі монети в намистовому колі зображено композицію, яка символізує ідею соборності України: геральдичні фігури Архістратига Михаїла та коронованого лева (символи міст Києва і Львова) тримають малий Державний Герб України. Над композицією розміщено рік карбування монети - 2007, угорі півколом - стилізований напис НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу - номінал 10/ГРИВЕНЬ, а також позначення металу, його проби - Ag 925, вага в чистоті - 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети праворуч зображено батальну сцену - козаки в обороні, над якою - XVII/ст., ліворуч - профільний портрет Івана Богуна, під яким стилізований напис ІВАН/ БОГУН.

Дата введення в обіг: 30 травня 2002 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 3000 3000 Серія: Герої козацької доби Присвячена представникові українського шляхетського роду, сподвижнику І.Мазепи, який став гетьманом у вигнанні - Пилипу Орлику (1672 - 1742 рр.), автору першої української конституції "Пакти та конституції законів та вольностей Війська Запорозького…" (1710), яка є історичною пам`яткою політично-правової думки України початку XVIII ст., що регламентувала основні питання державного будівництва в Україні. На аверсі монети зображено загальну для цієї серії композицію, що втілює ідею соборності України: малий Державний Герб України підтримують гербові фігури архістратига Михаїла і коронованого лева - символи міст Києва і Львова, стилізовані написи: УКРАЇНА, 2002, 10, ГРИВЕНЬ, логотип Монетного двору, а також позначення металу, його проби - Ag 925 та вага в чистоті - 31,1 На реверсі монети в намистовому колі в центрі зображено Пилипа Орлика, який стоїть в оточенні козаків-соратників, піднявши праву руку та тримаючи в лівій руці розгорнутий свиток `Пакти та конституції…`. Між зовнішнім кантом монети і намистовим колом угорі розміщено стилізований напис ПИЛИП ОРЛИК, унизу ліворуч - роки життя 1672 - 1742

Дата введення в обіг: 6 березня 2000 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Герої козацької доби Присвячена гетьману українського реїстрового козацтва у 1614-1616 i 1620-1622 рр. Петру Кононовичу Сагайдачному (Конашевичу-Сагайдачному) - видатному воїначальнику, дипломату, захиснику нацiональної культури та освiти. На аверсі монети розміщено загальну для серiї композицiю, що втiлюї iдею соборностi України: малий Державний герб України пiдтримують фiгури архiстратига Михаїла i коронованого лева - герби мiст Київа i Львова та стилiзованi написи: УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, 2000, а також позначення металу - Ag, його проба - 925, вага у чистотi - 31,1. На реверсі монети розміщено зображення батальної сцени на Чорному морi, овальний портрет гетьмана, дата його смертi та круговий стилiзований напис: ПЕТРО КОНАШЕВИЧ САГАЙДАЧНИЙ

Дата введення в обіг: 26 лютого 2002 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 3000 3000 Серія: Герої козацької доби Присвячена видатному козацькому воєначальнику та активному учаснику визвольної війни 1648 - 1654 рр., славетному кошовому отаману Запорізької Січі, який здійснював успішні походи на Кримське ханство і причорноморські турецькі фортеці. Завдяки природному розуму і непересічному таланту І. Сірко (р.н. невідомий - 1680) став одним із найвидатніших державних діячів і дипломатів того часу. На аверсі монети зображено загальну для цієї серії композицію, що втілює ідею соборності України: малий Державний Герб України підтримують гербові фігури архістратига Михаїла і коронованого лева - символи міст Києва і Львова, стилізовані написи: УКРАЇНА, 2002, 10, ГРИВЕНЬ, логотип Монетного двору, а також позначення металу, його проби - Ag 925 та вага в чистоті - 31,1 На реверсі монети в обрамленні намистин зображено батальну сцену: козацькі вершники під проводом І.Сірка (праворуч) переслідують ворога, який зображений на тлі півмісяця. Між зовнішнім кантом монети і намистовим півколом праворуч розміщено стилізований напис ІВАН СІРКО, унизу - дата смерті 1680.

Дата введення в обіг: 7 вересня 1999 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Герої козацької доби Присвячена видатному гетьману Української козацької держави Петру Дорофійовичу Дорошенку (1627-1698). На аверсі монети зображено загальну для серії композицію, що втілює національну ідею соборності України: з обох боків малого Державного герба України розташовано фігури архістратига Михаїла і коронованого лева - герби міст Києва та Львова. На монеті - стилізовані написи: УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, 1999, позначення та проба металу - Ag 925 і його вага у чистоті - 31,1. На реверсі монети розміщено зображення у намистовому колі гетьмана-вершника в урочистому військовому спорядженні, праворуч - герб родини Дорошенків (мал. Г.Нарбута, 1914). На монеті - кругові стилізовані написи: ПЕТРО ДОРОШЕНКО та 1627-1698.

Дата введення в обіг: 27 листопада 2003 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 3000 3000 Серія: Герої козацької доби Присвячена останньому гетьману Лівобережної України графу Кирилу Розумовському (1728 - 1803 рр.) - широко освіченій людині, президенту Петербурзької академії наук, фельдмаршалу, камергеру і сенатору. За часів його гетьманства було здійснено судову та військову реформи, проведено перепис населення, відстоювалися старовинні українські права та привілеї. На аверсі монети зображено загальну для цієї серії композицію, що втілює ідею соборності України: малий Державний Герб України підтримують гербові фігури архістратига Михаїла і коронованого лева - символи міст Києва і Львова, стилізовані написи УКРАЇНА, 2003, 10, ГРИВЕНЬ, логотип Монетного двору, а також позначення металу, його проби - Ag 925 та вага в чистоті - 31,1. На реверсі монети в намистовому колі в центрі зображено поясний портрет Кирила Розумовського, ліворуч - його герб, на другому плані праворуч - собор Різдва Богородиці в Козельці. Між зовнішнім кантом монети і намистовим колом угорі розміщено стилізований напис КИРИЛО РОЗУМОВСЬКИЙ, унизу - роки життя 1728 - 1803

Дата введення в обіг: 29 сiчня 2003 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 3000 3000 Серія: Герої козацької доби Присвячена наказному гетьману Лівобережної України Павлу Полуботку (бл.1660 - 1724 рр.), який стояв на чолі верхівки української старшини та виступав проти обмеження автономії України, за відновлення гетьманства та ліквідацію Малоросійської колегії. За організацію опозиційної діяльності був ув`язнений у Петропавлівській фортеці, де й помер. Похований у Петербурзі. На аверсі монети зображено загальну для цієї серії композицію, що втілює ідею соборності України: малий Державний Герб України підтримують гербові фігури архістратига Михаїла і коронованого лева - символи міст Києва і Львова, стилізовані написи: УКРАЇНА, 2003, 10, ГРИВЕНЬ, логотип Монетного двору, а також позначення металу, його проба - Ag 925 та вага в чистоті - 31,1. На реверсі монети в намистовому колі в центрі зображено поясний портрет Павла Полуботка, праворуч - герб Полуботка. Між зовнішнім кантом монети і намистовим колом угорі розміщено стилізований напис ПАВЛО ПОЛУБОТОК, унизу - роки життя 1660 - 1724

Дата введення в обіг: 1 липня 1998 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Княжа Україна Присвячена галицько-волинському князю і полководцю Данилу Романовичу (1201-1264). На аверсі монети в обрамленні інтерпретованого орнаменту капітелей галицької кам`яної церкви XII ст. із вплетеними в нього гербовими фігурами птаха і лева - символів міст Галича і Львова - розміщені зображення малого Державного герба України, стилізовані написи в чотири рядки: УКРАЇНА, 10 ГРИВЕНЬ, 1998 та позначення, проба і вага металу. На реверсі монети на тлі імітованого сувою розгорнуто трипланову композицію, що складається із зображень поясного портрета коронованого князя Данила в урочистому військовому обладунку, давньоруських будівель і княжого війська. На монеті розміщені стилізовані написи і роки правління князя: ДАНИЛО ГАЛИЦЬКИЙ і 1205-1264 (угорі в два рядки) та КНЯЖА УКРАЇНА (унизу в два рядки).

Дата введення в обіг: 31 березня 1999 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Герої козацької доби Присвячена князю і козацькому отаману Дмитру Вишневецькому, який у 1556 році спорудив укріплення на Дніпровому острові Мала Хортиця, поклавши початок Запорозькій Січі. На аверсі монети зображена одна для всієї серії композиція, що відображає національну ідею Соборності України: з обох боків малого Державного герба України розміщені фігури архістратига Михаїла і коронованого лева - герби міст Києва та Львова. Навколо зображення розміщені стилізовані написи, розділені бароковим орнаментом: УКРАЇНА, 10 ГРИВЕНЬ, 1999, позначення та проба металу - Ag 925 і його вага у чистоті - 31,1. На реверсі монети зображена постать Вишневецького з луком у руці; праворуч розміщені його родовий герб і дата загибелі князя – 1563. По колу - стилізований напис: ДМИТРО ВИШНЕВЕЦЬКИЙ (БАЙДА)

Дата введення в обіг: 19 сiчня 2000 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Княжа Україна Присвячена княгині Ользі (близько 910-969) - володарці Київської держави у 945-964 рр. Здійснила державну реформу. Організувала опорні пункти київської центральної влади та судочинства на місцях, що сприяло становленню Давньоруської держави. У зовнішній політиці продовжувала започаткований Аскольдом курс. Особисто прийняла християнство у Константинополі 955 р. Згодом запрошувала європейських священиків до Києва для розповсюдження християнства. Канонізована православною церквою (христ. ім`я - Олена). На аверсі монети в обрамленні давньоруського орнаменту саркофагу княгині Ольги з Десятинної церкви зображено малий Державний герб України та розміщено написи: 1999, УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, а також позначення металу - Ag, його проба - 925, вага у чистоті - 31,1. На реверсі монети на тлі літописної сцени прийому Ольги візантійським імператором Костянтином Багрянородним зображено урочистий портрет княгині та розміщено стилізовані написи: ОЛЬГА і 945-964 (угорі) та КНЯЖА УКРАЇНА (унизу в два рядки).

Дата введення в обіг: 21 червня 1996 Технічні характеристики Номінал 1000000 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 15,55 Діаметр, мм 33,0 Категорія якості карбування пруф Гурт рифлений Тираж, шт. 10000 Серія: Видатні особистості України Присвячена 400-річчю з дня народження Богдана Хмельницького - гетьмана України, видатного державного, політичного і військового діяча XVII століття, який вніс значний вклад у становлення української державності в один з найдраматичніших періодів визвольної війни українського народу в 1648-1654 роках. На аверсі монети в центрі кола, утвореного намистовим узором, знаходиться зображення малого Державного герба України в обрамленні з двох боків гілками калини. Над гербом розміщена дата 1996 - рік карбування монети. По колу монети написи: вгорі УКРАЇНА, внизу у три рядки 1 МІЛЬЙОН КАРБОВАНЦІВ. Ліворуч і праворуч від цифри 1 розміщені позначення і проба дорогоцінного металу Аg 925 та його вага у чистоті 15,55. На реверсі монети в центрі розміщено фотографічне зображення пам`ятника Богдану Хмельницькому на Софійському майдані в Києві. По колу монети написи: ліворуч БОГДАН, праворуч від пам`ятника ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, 1595-1657 на фоні постаменту.

Дата введення в обіг: 29 червня 1998 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 10000 10000 Серія: Княжа Україна Присвячена князю Кию - легендарному засновнику міста Києва і Київської держави наприкінці V - початку VI ст. Ця монета започатковує серію "Княжа Україна". На аверсі монети в обрамленні інтерпретованого орнаменту давньоруської напрестольної арки-оберегу XII ст., що відтворювала модель всесвіту у східних слов`ян, розміщені зображення малого Державного герба України і стилізовані написи у чотири рядки: УКРАЇНА, 10 ГРИВЕНЬ, 1998 та позначення, проба і вага металу. На реверсі монети на тлі імітованого сувою розгорнуто трипланову композицію, що складається з уявного образу князя Кия, зображень фігур трьох братів-вершників та жінки (Кий, Щек, Хорив, їх сестра Либідь) і фортеці на пагорбі на задньому плані. На монеті розміщені стилізовані написи: КИЙ (угорі) і КНЯЖА УКРАЇНА (унизу в два рядки).

Дата введення в обіг: 29 жовтня 2009 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом 7000 7000 Серія: Славетні роди України Присвячена відомому козацько-старшинському, згодом дворянському роду Ґалаґанів, представники якого уславилися як меценати, громадські діячі, які сприяли розвитку української культури та просвітительству. Зусиллями Григорія Ґалаґана в Києві в 1871 р. було засновано відому Колегію Павла Ґалаґана. На аверсі монети вгорі розміщено малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі зображено родовий маєток Ґалаґанів у Сокиринцях, унизу - номінал монети та рік карбування - 10/ ГРИВЕНЬ/2009. На реверсі монети на тлі будівлі Колегії зображено представників родини Ґалаґанів - Катерину (ліворуч), Григорія (праворуч), Павла (угорі портрет у медальоні), унизу - герб роду та розміщено написи: угорі півколом - КАТЕРИНА 1826 - 1896, ПАВЛО 1853 - 1869, ГРИГОРІЙ 1819 - 1888, під будівлею - КОЛЕГІЯ/ ПАВЛА ҐАЛАҐАНА, унизу - РІД ҐАЛАҐАНІВ.

Дата введення в обіг: 18 травня 2006 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф рифлений 5000 5000 Серія: Гетьманські столиці Присвячена Чигирину. Під час Національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького була створена Українська козацька держава - Гетьманщина, військово-адміністративним і політичним центром якої став Чигирин. Перша столиця Гетьманщини була резиденцією таких гетьманів, як Б.Хмельницький, І.Виговський, Ю.Хмельницький, П.Тетеря та П.Дорошенко. На аверсі монети зображено козака з бунчуком на тлі козацьких корогов, гармат, литаврів, над ним - малий Державний Герб України, рік карбування монети 2006 і розміщено написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі півколом), 10/ ГРИВЕНЬ (унизу), а також позначення металу, його проби - Ag 925, маси в чистоті - 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено п`ять портретів у медальонах, під якими півколом розміщено написи: БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, ЮРІЙ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, ІВАН ВИГОВСЬКИЙ, ПАВЛО ТЕТЕРЯ, ПЕТРО ДОРОШЕНКО, над портретами - герб міста та у два рядки написи -ГЕТЬМАНСЬКА СТОЛИЦЯ/ ЧИГИРИН; унизу - вид Чигирина (фрагмент малюнка з літопису Самійла Величка).

Дата введення в обіг: 25 березня 2010 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом 7000 7000 Серія: Відродження української державності Присвячена пам`ятці української політично-правової думки XVIII ст. `Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького`. Ця перша європейська конституція в сучасному розумінні прийнята 5 (16) квітня 1710 р. під час обрання Пилипа Орлика гетьманом України. На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України (угорі), напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу номінал та рік карбування монети - 10 ГРИВЕНЬ/ 2010, у центрі зображено стилізовану композицію - козацька старшина на чолі з гетьманом (ліворуч) та козаки (праворуч), що символізує ухвалення конституції. На реверсі монети зображено Пилипа Орлика з пером у руці на тлі стилізованого аркуша конституції, ліворуч розміщено написи: КОНСТИТУЦІЯ ПИЛИПА ОРЛИКА (півколом), 300/РОКІВ.

Дата введення в обіг: 29 вересня 2008 Технічні характеристики Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, шт. Фактичний тираж, шт. 10 срібло (Ag 925) 31.1 38,6 пруф гладкий із заглибленим написом 5000 5000 Серія: Інші монети Випущена з нагоди укладання українсько-шведських союзів, а саме Корсунської угоди 1657 року, Великобудищанського трактату 1709 року, та на відзначення 300-річчя подій, пов`язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана Івана Мазепи. Ці міжнародні угоди були спрямовані на здобуття державної незалежності Української держави. На аверсі монети вгорі розміщено напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, малий Державний Герб України, під яким номінал монети та рік карбування - 10/ ГРИВЕНЬ/2008, стилізоване зображення сувоїв з печатками, що символізують українсько-шведські воєнно-політичні союзи. На реверсі монети на тлі прапорів зображено портретний ряд - гетьмани Богдан Хмельницький та Іван Мазепа, королі Карл XІІ та Карл X Густав (зліва направо) - найбільш знакові персони відповідного історичного періоду.

Дата введення в обіг: 20 грудня 2010 Технічні характеристики Номінал 50 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 500 Діаметр, мм 85,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 1500 Серія: Українська спадщина Присвячена колисці українського козацтва, унікальній пам`ятці природи, історії та археології - острову Хортиця, який завжди перебував у сфері військових і господарських інтересів запорізьких козаків, був їх осідком. Січ на Хортиці згадується в народних переказах і піснях, записаних у XVIII - XIX ст. Оригінальність Хортиці - у рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів - плавневих лісів і луків, степів, скелястих відшарувань гранітів, балок, дібров, озерних комплексів. Тут розташований Національний заповідник `Хортиця`. На аверсі монети угорі розміщено: малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, зображено фрагмент історико-культурного комплексу `Запорізька Січ`, на передньому плані - позолочена композиція з бандури, козацьких клейнодів і зброї, ліворуч від якої номінал монети - 50/ ГРИВЕНЬ, праворуч - рік карбування монети - 2010. На реверсі монети розміщено: на тлі орнаментальної смуги довбиша, який б`є у литаври, що використовувалися під час урочистостей та важливих моментів життя козаків, праворуч від яких рядки з поезії Тараса Шевченка `І мертвим, і живим…` - У нас воля виростала,/ Дніпром умивалась,/ У голови гори слала,/ Степом укривалась!/ ТАРАС ШЕВЧЕНКО; над смугою стилізоване зображення острова, над яким напис - Острів Хортиця на Дніпрі - колиска українського козацтва, праворуч напис - ЗАПОРІЖЖЯ/ XVI - XVIII ст.

1000 років від початку правління київського князя Ярослава Мудрого Дата введення в обіг: 6 серпня 2019 Технічні характеристики Номінал 20 Метал срібло (Ag 925) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 62.2 Діаметр, мм 50,0 Категорія якості карбування спеціальний анциркулейтед Гурт гладкий із заглибленим написом Тираж, шт. 2500 Серія: Княжа Україна Присвячена остаточному утвердженню на київському престолі (1019–1054) великого князя Ярослава Мудрого – державного діяча, за часів якого Київська Русь сягнула піку своєї могутності. Під рукою Ярослава Володимировича Київська держава укріпила та розширила свої кордони, зміцнила міжнародне становище, а культура Русі досягла найвищого розвитку. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України (ліворуч), під яким напис УКРАЇНА; номінал – 20/ГРИВЕНЬ (праворуч); на тлі абрису бань Софійського собору зображено макет реконструкції собору ХІ ст., під яким стилізований сувій Руської правди, по обидва боки від сувою: позолочені вірчий знак князя Ярослава Мудрого (ліворуч) та печатка (праворуч); рік карбування монети 2019 (унизу ліворуч). На реверсі монети зображено стилізований фрагмент літописної мініатюри та написи: ЯРОСЛАВ МУДРИЙ НА ПРЕСТОЛІ (угорі), 1019 (унизу).

Дата введення в обіг: 24 грудня 2015 Технічні характеристики Номінал 10 Метал срібло (Ag 999) Маса дорогоцінного металу в чистоті, г 31,1 Діаметр, мм 32,0 Категорія якості карбування пруф Гурт рифлений Тираж, шт. 3000 Серія: Герої козацької доби Присвячена 420-річчю від дня народження визначної особистості в історії України, політика, полководця, дипломата, фундатора Української козацької держави та її гетьмана (1648 - 1657) - Богдана (Зиновія) Хмельницького. Богдан Хмельницький - людина надзвичайної обдарованості, з високим рівнем організаційних здібностей. Він був особистістю, яка привертала увагу не лише своїх сучасників - соратників та опонентів, представників королівських династій, дипломатичних й урядових кіл Європи, а й нащадків - політиків, науковців, митців тощо. У центрі аверсу на увігнутому дзеркальному тлі в обрамленні стилізованого лаврового вінка зображено відбиток печатки Богдана Хмельницького та розміщено: угорі напис УКРАЇНА, унизу півколом номінал - ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ, ліворуч - малий Державний Герб України, під яким рік карбування - 2015, праворуч - позначення металу, його проби, маси в чистоті Ag 999/31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі на дзеркальному тлі увігнутої поверхні монети відтворено: ліворуч - портрет Богдана Хмельницького художника Вільгельма Гондіуса (1651), праворуч - центральний фрагмент прапора гетьмана з його ініціалами та абревіатурою гетьманського титулу, унизу півколом розміщено напиc ГЕТЬМАН БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

Родина Григоровичів-Барських Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 26.08.2011 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена відомому українському роду, з якого походили мандрівник і письменник Василь Григорович-Барський, видатний київський архітектор та інженер Іван Григорович-Барський, інші відомі громадські діячі. На аверсі монети вгорі розміщено: малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу номінал - 10 ГРИВЕНЬ, фонтан `Самсон`, що на Подолі в місті Києві, в обрамленні восьмикутних зірок, які часто використовував Іван Григорович-Барський в архітектурному оздобленні (стиль бароко); праворуч - рік карбування монети 2011. На реверсі монети зображено герб роду Григоровичів-Барських, стилізоване генеалогічне дерево, у картушах якого представлено малюнок мандрівника Василя Григоровича-Барського (ліворуч), на якому він зобразив себе, та церкву Миколи Набережного в Києві (праворуч), збудовану за проектом архітектора Івана Григоровича-Барського; по колу розміщено написи: РІД ГРИГОРОВИЧІВ-БАРСЬКИХ (угорі), ВАСИЛЬ 1701 - 1747 (ліворуч), ІВАН 1713 - 1785 (праворуч), девіз роду ТРУД МОЯ СИЛА (унизу). Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій Скульптор: Дем`яненко Анатолій, Іваненко Святослав Тираж (фактичний/оголошений), шт.: 5000/5000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: гладкий із заглибленим написом

Святослав Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 24.10.2002 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена київському князю Святославу Ігоревичу (964-972 рр.), правління якого ознаменувало ранню героїчну добу в історії Київської Русі. У результаті безперервної боротьби з хозарами, волзькими булгарами, Візантією та могутнім Болгарським царством він значно розширив та зміцнив давньоруську державу. На аверсі монети в обрамленні давньоруського орнаменту, відтвореного за мотивами зображень на вінці ритуального турячого рогу з чернігівського кургану Чорна Могила (Х ст.) , розміщено малий Державний Герб України та стилізовані написи: 2002, УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, а також логотип Монетного двору, позначення металу, його проби - Ag 925 та вага в чистоті - 31,1 На реверсі монети на тлі язичницьких ідолів та батальної сцени розміщено поясне зображення князя-воїна, який правою рукою тримає над головою меч, а лівою - щит із зображенням сонця, а також стилізовані написи: 964 СВЯТОСЛАВ 972 (угорі) та в два рядки: КНЯЖА, УКРАЇНА (унизу). Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій, Козаченко Віталій Скульптор: Іваненко Святослав, Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений

Номінал: 10 грн Дата введення в обіг: 22.11.2002 Матеріал: срібло Докладніше Опис: Присвячена великому київському князю Володимиру Мономаху (1113-1125 рр.) - видатному давньоруському державному та політичному діячу, автору низки законів і славнозвісного `Повчання`, адресованого дітям, організатору успішних походів проти половців, за часів правління якого в Київській Русі припинилися князівські міжусобиці, почався новий етап розквіту культури і мистецтва. На аверсі монети в обрамленні давньоруського орнаменту, відтвореного за мотивами окладу рукописної книги часів княжої доби, розміщено малий Державний Герб України та стилізовані написи: 2002, УКРАЇНА, 10, ГРИВЕНЬ, а також логотип Монетного двору, позначення металу, його проби - Ag 925 та вага в чистоті - 31,1. На реверсі монети на тлі будівель давньоруського міста зображено погрудний портрет князя з фоліантом у руках, праворуч від нього - Георгій Змієборець, а також стилізовані написи: ВОЛОДИМИР 1113 МОНОМАХ 1125 (угорі) та в два рядки: КНЯЖА, УКРАЇНА (унизу). Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій, Козаченко Віталій Скульптор: Атаманчук Володимир, Дем`яненко Володимир Тираж (оголошений/фактичний), шт.: 3000/3000 Маса дорогоцінного металу в чистоті, г: 31.1 Діаметр, мм: 38.6 Категорія якості карбування: пруф Гурт: рифлений